Russell 2000: Ο κ. Fibonacci μας... προσκαλεί! (μέρος 2ο)
Ακόμη κι αν δοθεί το σήμα για την εκτέλεση μιας συναλλαγής, υπάρχουν κι άλλοι παράμετροι που θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν.
Στο χθεσινό μας σχόλιο αναφέραμε ότι το στήσιμο εκτέλεσης μιας συναλλαγής είναι διαφορετικό από το σήμα εκτέλεσής της. Η σύγκλιση ενός τοπικού χαμηλού με ένα επίπεδο διόρθωσης Fibonacci, την στιγμή που ένας ταλαντωτής κινείται σε υπερ-πουλημένα επίπεδα τιμής, είναι το στήσιμο για την έναρξη αγοραστικής θέσης. Η δημιουργία ενός από τους πιο αξιόπιστους σχηματισμούς κεριών ανοδικής αντιστροφής, όπως είναι ο Bullish Engulfing (κατακόρυφη έλλειψη), αποτελεί το σήμα για την έναρξη της θέσης, στον επενδυτικό ορίζοντα της ανάλυσής μας. Το παραπάνω φυσικά δεν σημαίνει ότι την Δευτέρα που θα ανοίξουν οι αγορές, εμείς θα σπεύσουμε να αγοράσουμε ΣΜΕ του Russell 2000.
Με κάθε πλήρη πόντο να αντιστοιχεί σε κέρδη ή απώλειες $100 (ανάλογα αν είμαστε long ή short) και με ημερήσιο εύρος μεταξύ 15 και 20 πόντων περίπου, πρώτα απ΄ όλα πρέπει να εξετάσουμε αν το συγκεκριμένο προϊόν ανταποκρίνεται στο διαθέσιμο κεφάλαιο και προφίλ ρίσκου μας.
Δεύτερον, το παραπάνω στήσιμο συνεπάγεται ότι είτε θα παραμείνουμε αμέτοχοι, ή θα αναζητήσουμε σημεία εισόδου για long στο ωριαίο διάγραμμα (1 time frame κάτω από την ανάλυσή μας). Αν τοποθετηθούμε short θα πάμε κόντρα στο ρεύμα προεξοφλώντας συνέχιση της πτώσης, χωρίς να έχουμε κάποιο σήμα ακόμη για κάτι τέτοιο.
Η στρατηγική εξόδου (και δεν αναφερόμαστε στο stop loss) πρέπει να στηριχθεί είτε στο χρόνο, είτε στη μεταβλητότητα ή σε συγκεκριμένη τιμή στόχο, όπου θα ρευστοποιήσουμε τη θέση μας χωρίς δεύτερη σκέψη για διαφυγόντα κέρδη, αν η ανοδική κίνηση συνεχίσει.
Τέλος, έχει αποδειχθεί ότι η πιθανή κερδοφορία από αποτυχημένα μοτίβα (όπως αυτό που περιγράψαμε παραπάνω) είναι μεγαλύτερη απ΄ ότι από τα επιτυχημένα. Είμαστε έτοιμοι λοιπόν να κλείσουμε και αντιστρέψουμε τη θέση μας αν το συμβόλαιο αντί να κινηθεί ανοδικά, ενεργοποιήσει το stop loss μας, κινούμενο κάτω από τα όρια του σχηματισμού, Bullish Engulfing.
Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά τους σχηματισμούς κεριών αντιστροφής θα βρείτε στις δωρεάν παρουσιάσεις του stocklearning.gr, επιλέγοντας Μαθήματα-->Τεχνική ανάλυση-->Σχηματισμοί διαγραμμάτων. Για τις στρατηγικές εξόδου από μια θέση υπάρχει αναλυτικό άρθρο στο περιοδικό TRADERS’, τεύχος Ιουλίου-Αυγούστου 2014 (http://traders-mag.gr/ebook/2014/07/index.html#40).