Jakobsen: Τι να περιμένουν οι αγορές σε περίπτωση Brexit
Τι προβλέπει για το βρετανικό δημοψήφισμα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Saxo Bank. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για τη λίρα, τα χρηματιστήρια, τα επιτόκια και τις τράπεζες. Πώς θα ανοίξουν οι αγορές την Παρασκευή. Τα επικρατέστερα σενάρια. Γράφει ο Steen Jakobsen.
Aρθρο των Financial Times προσφέρει μια πολύ καλή οπτική στο ερώτημα που εύλογα έχουν πολλοί επενδυτές: «Τι θα συμβεί αν η Βρετανία τελικά ψηφίσει την έξοδό της από την Ε.Ε.;»Μεταξύ των απόψεων που παραθέτει το άρθρο είναι και το γεγονός ότι, μακροπρόθεσμα, το ζεύγος GBPUSD έχει βρεθεί πολύ λίγο κάτω από το 1,40. Επίσης, ότι το χαμηλό έτους για αυτό το ζεύγος, το οποίο σημειώθηκε τον Φεβρουάριο, όταν και ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα, ήταν στο 1,3836. Θα μπορούσε αυτό το σημείο να είναι ο στόχος για το ζεύγος στην πρώτη διαπραγμάτευση μετά το Brexit;
Αλλά, ποιά είναι ακριβώς η άποψή μου πάνω σε αυτό το θέμα;
Απομένει μόλις μια μέρα για το δημοψήφισμα στη Βρετανία και απ'ότι φαίνεται η καθαρή θέση της αγοράς είναι αυτή που θα επιβάλλει το αποτέλεσμα.
Ακολουθείστε για λίγο το σκεπτικό μου εδώ, σας παρακαλώ... Αν, όπως αναμένω ότι θα συμβεί, η έξοδος συνεχίσει να κερδίζει έδαφος, τότε η αγορά θα αντισταθμιστεί δυναμικά περισσότερο. Από πλευράς κινδύνου λοιπόν, το καλύτερο σενάριο θα ήταν αυτό στο οποίο οι δημοσκοπήσεις και τα πρακτορεία στοιχημάτων δίνουν μεγαλύτερες πιθανότητες στην έξοδο από την Ε.Ε.
Εάν η πιθανότητα εξόδου προοδεύσει, τότε σύντομα το GBPUSD θα κυμαίνεται μεταξύ 1,36 και 1,41, στο χαμηλότερο άκρο αυτού του εύρους.
Αντίθετα, αν αυξηθεί η πιθανότητα παραμονής τότε την Πέμπτη μπορούμε να αναμένουμε ένα εύρος μεταξύ 1,40 και 1,45.
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος πλέον είναι η διαφορά μεταξύ των αγορών, των γραφείων στοιχημάτων και των πολιτικών, αφού όλοι πιστεύουν, λανθασμένα, ότι η πλευρά της παραμονής θα επικρατήσει την ημέρα του δημοψηφίσματος. Η πραγματικότητα είναι ότι για κάθε «αναποφάσιστο» που επιλέγει τι θα ψηφίσει, δύο ή τρεις ψηφοφόροι στρέφονται προς την πλευρά της εξόδου, με αποτέλεσμα την άνοδο στις δημοσκοπήσεις.
Την ημέρα του δημοψηφίσματος, το πραγματικά σημαντικό ερώτημα είναι ποιά θα είναι η πολιτική που θα ακολουθήσουν η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αν ο δείκτης FTSE ή η GBP κλείσουν τη διαφορά τους με περίπου ή περισσότερο από 5%, θα δούμε τα επιτόκια να μειώνονται κατά τουλάχιστον 25, αν όχι 50, μονάδες βάσης, καθώς και απεριόριστη ρευστότητα από την ΕΚΤ και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Αυτό που θα συμβεί μετά από τη μείωση των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας θα αποτελέσει και τον καταλύτη για τις αγορές. Αν η μείωση των επιτοκίων δεν σταματήσει τις αγορές, τότε θα ξαναζήσουμε ένα παρόμοιο σενάριο με αυτό του 1992.
Ποιό είναι το πιο πιθανό σενάριο λοιπόν;
• Δημοσκοπήσεις: Η έξοδος συνεχίζει να προηγείται, αναγκάζοντας τα πρακτορεία στοιχημάτων να διαμορφώσουν τις προβλέψεις τους στο 50/50.
• GBP: Καθώς οι προβλέψεις των δημοσκοπήσεων αντανακλούν την αυξανόμενη αμηχανία, η λίρα θα συνεχίσει να ολισθαίνει προς το 1,38 (έναντι του USD).
• FTSE: Ο δείκτης αναφοράς θα καταγράψει υψηλές αποδόσεις σε σχέση με την αποδυναμωμένη λίρα, συνολικά όμως θα παραμείνει χαμηλά.
• Τράπεζες: Προβλέπω μαζικές υποαποδόσεις.
• Πρόθεση ψήφου: Θα επικρατήσει η έξοδος από την Ε.Ε.
• Άνοιγμα αγορών στις 24 Ιουνίου: Η GBP θα ανοίξει με πτώση 5% και θα επιστρέψει στο 1% μέσα στην ημέρα. Ο FTSE θα ανοίξει επίσης με πτώση 5% και η διάθεση αγοράς θα επιστρέψει μόλις η Τράπεζα της Αγγλίας προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων.
Εάν η Βρετανία τελικά ψηφίσει να παραμείνει στην Ε.Ε., τότε ιστορικά η «τάση» είναι 1:2 ή 1:3. Αν δηλαδή οι αγορές αναμένουν εύρος 10% με το «Όχι», τότε το «Ναι» θα φέρει μια αύξηση 3-5%.
Για να συνοψίσω, έχω δει αρκετές τέτοιες περιπτώσεις κινδύνων, το 1992, το 1998, το 2000, στην 11η Σεπτεμβρίου, στις επιθέσεις σε Λονδίνο και Μαδρίτη, κ.α. και αυτά είναι τα «μαθήματα» που πήρα:
• Οι αγορές γενικά σημειώνουν πτώση που κυμαίνεται έως το πολύ 5%. Αυτό συνέβη ακόμη και στην περίπτωση της 11ης Σεπτεμβρίου, κατά την οποία οι αγορές παρέμειναν κλειστές για περισσότερο από μια εβδομάδα.
• Ωστόσο, οι αγορές επανέρχονται και ισορροπούν, αν όχι μέσα σε 24 ώρες τότε σίγουρα μέσα σε 72. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος έγκειται κυρίως στη διαχείριση των κατά πολύ μεγαλύτερων intraday συναλλαγών. Ο κίνδυνος από τις καθημερινές συναλλαγές είναι πολύ μικρότερος από τον κίνδυνο των intraday συναλλαγών.
Ολοκληρώνω λέγοντας ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν κυρίως μια κατεύθυνση, αφού είναι απλά η εμπειρία και η άποψή μου.
* Ο Steen Jakobsen είναι Επικεφαλής Οικονομολόγος & Επικεφαλής Επενδύσεων της Saxo Bank