ΧΑ: Τα φαβορί του δεύτερου εξαμήνου
Ποιες μετοχές αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στο ταμπλό το επόμενο διάστημα. Οι τίτλοι που ξεχωρίζουν οι ξένοι, οι αποτιμήσεις και οι τιμές-στόχοι. Το ράλι, οι αποδόσεις άνω του 60% και ποιοι έχουν μείνει πίσω.
Σε ακόμη πιο υψηλά επίπεδα ελπίζει να κινηθεί το X.A. στο δεύτερο μισό του 2017, μετά την εξαιρετική επίδοση του πρώτου εξαμήνου, που έφερε τον Γενικό Δείκτη στην πρώτη θέση των αποδόσεων μεταξύ των χρηματιστηρίων διεθνώς. Οι αξίες των συναλλαγών στις «καλές» συνεδριάσεις προσεγγίζουν κατά μέσο όρο τα 80 εκατ. ευρώ, στοιχείο που αποτελεί καλό οιωνό για τη συνέχεια.
Η αποκλιμάκωση του κινδύνου της χώρας βοήθησε καταλυτικά στο rerating πολλών μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης και στην καταγραφή αποδόσεων της τάξεως του 25%-50% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Ταυτόχρονα, η μικρή έκθεση των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων στην αγορά θα αποτελέσει μεσοπρόθεσμα τον κρίσιμο καταλύτη για την πορεία της αγοράς. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης φαίνεται να έχει επιτρέψει στα funds του εξωτερικού που ειδικεύονται στις παγκόσμιες αναδυόμενες αγορές να εξετάσουν με διαφορετικό μάτι το Χ.Α.
Αρκετές μετοχές στο πρώτο εξάμηνο έχουν σημειώσει επιδόσεις που ξεπερνούν το 30%, ενώ σε διάστημα δωδεκαμήνου κάποιες ξεπερνούν και το 60%. Εφόσον ο ανοδικός βηματισμός συνεχιστεί, είναι αρκετά πιθανό οι επόμενες εταιρείες που θα ξεχωρίσουν να είναι αυτές που έχουν μείνει πίσω σε αποδόσεις, ενώ παράλληλα θα διαθέτουν χαμηλές αποτιμήσεις και ικανοποιητικές ταμειακές ροές.
Jumbo: Η μετοχή απέχει λιγότερο από 10% από τα ιστορικά υψηλά της και αυτό εξηγεί την υποαπόδοσή της. Η μέση τιμή-στόχος τοποθετείται στα 16,68 ευρώ ανά μετοχή και το περιθώριο ανόδου είναι στο 10%, ωστόσο οι δείκτες αποτίμησης δεν είναι πλέον χαμηλότεροι από τις ομοειδείς εγχώριες επιχειρήσεις. Για το 2017, ο πολλαπλασιαστής κερδοφορίας υπολογίζεται σε 16 φορές και η μετοχή είναι διαπραγματεύσιμη με discount σε σχέση με τους δείκτες Euro Stoxx Personal & Household Goods και Stoxx Retail, με EV/EBITDA λίγο πάνω από τις 9 φορές. Η ιδιαίτερα υγιής χρηματοοικονομική εικόνα της επιχείρησης και οι ισχυρές ταμειακές της ροές είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν τη διοίκηση της εταιρείας στη διανομή μεγαλύτερων μερισμάτων στο μέλλον, όπως έγινε και στο πρόσφατο παρελθόν. Τον τελευταίο μήνα έχει 4 θετικές συστάσεις και καμία αρνητική από τους αναλυτές.
ΟΤΕ: Με άνοδο 22% το 2017, υποαποδίδει σε σχέση με τις περισσότερες μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον ευρωπαϊκό κλάδο συνολικά να είναι εκτός μόδας. Ο ΟΤΕ είναι το top pick της αγοράς για το 2017 και αποτιμάται με 19 φορές τα κέρδη του 2017, 2 φορές την καθαρή εσωτερική αξία και 4,5 φορές σε όρους EV/EBITDA, έναντι 23 φορών τα κέρδη, 2,1 φορών την εσωτερική αξία και 7,1 φορές τα EBITDA για τον δείκτη Euro Stoxx telecommunications. Πλέον η μέση τιμή-στόχος έχει ανέλθει στα 12,44 ευρώ ανά μετοχή και το περιθώριο ανόδου παραμένει υψηλό, στο 20%.
Folli Follie Group: Η μετοχή της εταιρείας επίσης υποαποδίδει του Γενικού Δείκτη φέτος σε όλα τα χρονικά διαστήματα, ωστόσο εμφανίζει ιδιαίτερα υψηλό περιθώριο ανόδου, αφού η μέση τιμή-στόχος των αναλυτών είναι τα 24,65 ευρώ και τον τελευταίο μήνα εμφανίζει 7 θετικές συστάσεις και καμία αρνητική. Η μετοχή είναι διαπραγματεύσιμη με πολλαπλασιαστές κερδοφορίας της τάξεως των 7 φορών το 2017, ενώ ο μέσος όρος των ευρωπαϊκών εταιρειών του κλάδου Euro Stoxx Retail κινείται πέριξ των 22,5 φορών. Σε όρους EV/EBITDA, το discount επίσης είναι πολύ υψηλό, με τον τίτλο να αποτιμάται στις 5,1 φορές και τον ευρωπαϊκό δείκτη στις 10,7 φορές. Ο όμιλος έχει αρχίσει ήδη να επωφελείται από το τουριστικό ρεύμα, αλλά και τη διάρθρωση του δικτύου του, που έχει στρατηγικά τοποθετηθεί σε αγορές ενδιαφέροντος για τους επισκέπτες της χώρας.
Aegean Airlines: Η μετοχή δικαιώνει εν μέρει τους αναλυτές που την επέλεξαν στα top picks της φετινής χρήσης, ενώ θέτει υποψηφιότητα για υπεραπόδοση στο δεύτερο εξάμηνο του 2017. Η εταιρεία θα ωφεληθεί από το τουριστικό κύμα στην Ελλάδα, ενώ είναι το καλύτερο proxy για να επενδύσει κανείς στο story του ελληνικού τουρισμού. Η μετοχή της Aegean Airlines Oil έχει αποτίμηση 13,6 φορές τα κέρδη του 2017 και 4 φορές τα EBITDA του 2017 και εμφανίζεται χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx Travel & Leisure, καθώς ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 15 φορές τα κέρδη και 7 φορές τα EBITDA. Η μέση τιμή-στόχος είναι στα 8,75 ευρώ, ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα οι αναλυτές αναπροσαρμόζουν τις εκτιμήσεις τους ανοδικά. Η μερισματική απόδοση παραμένει από τις υψηλότερες ανάμεσα στις εταιρείες του κλάδου πανευρωπαϊκά.
ΟΛΠ: Παρά την αφύπνιση των τελευταίων συνεδριάσεων, η εταιρεία παραμένει σε «ρηχά νερά» σε όρους αποδόσεων, με την απόδοση από τις αρχές του έτους να μην ξεπερνά το 23%. Το κρίσιμο στοίχημα για τον ΟΛΠ είναι τα 294 εκατ. ευρώ επενδύσεις της επόμενης πενταετίας, προκειμένου να αναβαθμίσει την υφιστάμενη υποδομή του και να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά του στον κερδοφόρο κλάδο κρουαζιέρας της Ανατολικής Μεσογείου. Με βάση τις τρέχουσες εκτιμήσεις, ο όμιλος είναι διαπραγματεύσιμος με 13,5 φορές τα EBITDA του 2017 και 30 φορές τα κέρδη του 2017.
Σαράντης: Για την εταιρεία, η είσοδός της στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ήρθε ως επιβράβευση της εξαιρετικής πορείας της σε όλη την περίοδο κρίσης της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο από φέτος υποαποδίδει της αγοράς με απόδοση 12%. Η εταιρεία προσφέρει υψηλή διεθνή έκθεση, πάνω από το 60% των πωλήσεων πραγματοποιείται στην Ανατολική Ευρώπη, με ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων. Η μέση τιμή-στόχος που προκύπτει είναι τα 12,95 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η απόδοση της εταιρείας στο ταμπλό του Χ.Α. στο προηγούμενο δωδεκάμηνο ήταν 57%. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών με βάση τα κέρδη του 2017 τοποθετούν την αποτίμηση της μετοχής στις 15,5 φορές τα καθαρά κέρδη, αρκετά χαμηλότερα από τους δείκτες Stoxx Europe Personal & Household Goods.