Saxo Bank: Η Ελλάδα παραμένει ακριβή
Βullish για τις μετοχές σε σχέση με τα ομόλογα εμφανίζεται η Saxo Bank για το γ΄ τρίμηνο. Αναφέρει ωστόσο πως η εικόνα δεν είναι ίδια για όλες τις αγορές. Τονίζει ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των ακριβότερων. Οι προβλέψεις για εμπορεύματα και νομίσματα.
Οι μετοχές συνεχίζουν να αποτελούν την καλύτερη επιλογή, αλλά η εικόνα δεν είναι ενιαία για όλες, αναφέρει η Saxo Bank, στις εκτιμήσεις για το γ΄ τρίμηνο.
Οι μετοχές θα προσφέρουν μεγαλύτερες αποδόσεις από τα ομόλογα, είναι το κεντρικό συμπέρασμα. Καθώς προχωράμε στο γ' τρίμηνο, οι μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένουν ελκυστικές, ωστόσο έχουν διανύσει πολύ δρόμο από την κατάρρευση των αποτιμήσεων στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Ο παγκόσμιος MSCI World διαπραγματεύεται σήμερα με δείκτη τιμής προς κέρδη (P/E ratio) στο 18,7 σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 21,3 φορών. Η μερισματική απόδοση φθάνει σήμερα το 2,5%, σε σχέση με τον μέσο όρο του 2,2%. Ως εκ τούτου, οι μετοχές βρίσκονται πλέον σε καλά επίπεδα αποτίμησης και σε καμία περίπτωση δεν είναι υπερτιμημένες. Με βάση την εκτίμησή της ότι τα επιτόκια θα εξομαλυνθούν σταδιακά μέσα στα επόμενα χρόνια, οι μετοχές παραμένουν η πλέον ελκυστική κατηγορία προϊόντος.
Σε επίπεδο χωρών, το μοντέλο της Saxo εξακολουθεί να αξιολογεί τη Ρωσία, την Κίνα, τη Νότιο Κορέα, τη Σιγκαπούρη και την Αυστρία ως τις πέντε πιο φθηνές αγορές μετοχών παγκοσμίως, μεταξύ των 44 αγορών μετοχών που παρακολουθεί συνολικά. Οι πιο ακριβές αγορές μετοχών, αντίθετα, είναι η Ινδία, το Μεξικό, οι Φιλιππίνες, η Ινδονησία και η Ελλάδα, αναφέρει.
Οι εκτιμήσεις για τις μακροοικονομικές συνθήκες
Αναφορικά με τις μακροοικονομικές προβλέψεις, o επικεφαλής οικονομολόγος Steen Jakobsen επισημαίνει ότι "εάν δεν δράσουμε άμεσα ώστε να διορθώσουμε την επικίνδυνη ανισορροπία του συστήματός μας, που ευνοεί μια προνομιούχο μειοψηφία, βρισκόμαστε πραγματικά σε πολύ δύσκολη θέση". Η Ευρώπη φαίνεται ευάλωτη, τα δημοσιονομικά ελλείμματα αυξάνονται και οι πολιτικές παρασκηνιακές συμφωνίες κυριαρχούν με στόχο την επέκταση των χρονοδιαγραμμάτων και τη διόρθωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων.
Ωστόσο ο Mads Koefoed, επικεφαλής μακροοικονομικής στρατηγικής, εκτιμά ότι μετά την αστάθεια στην αρχή του έτους, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, οι ΗΠΑ και η Κίνα, φαίνεται να αποκτούν κάποιον ρυθμό.
Ταυτόχρονα, η ανάκαμψη της ευρωζώνης προχωρά με συντηρητικό ρυθμό και το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να εκπλήσσει σημειώνοντας ισχυρή ανάπτυξη. Λαμβάνοντας υπόψη τη χαλάρωση της δημοσιονομικής λιτότητας στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, καθώς και τη συνολική βελτίωση στο εξωτερικό εμπόριο, το σενάριο για ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης το τρέχον έτος και το 2015 μοιάζει ακόμα ρεαλιστικό. Ωστόσο, οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι εχθροπραξίες στο Ιράκ συνέβαλαν στην άνοδο της τιμής του αργού πετρελαίου, το οποίο ξεπέρασε τα 115 USD/βαρέλι.
Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη αύξηση είναι αμελητέα στο ευρύτερο πλαίσιο, εάν η τάση ενισχυθεί θα μπορούσε να αποτελέσει τροχοπέδη για την παγκόσμια ανάπτυξη τους επόμενους μήνες. Η πρόβλεψη της Saxo για το παγκόσμιο ΑΕΠ αναθεωρήθηκε ελαφρώς προς τα κάτω και διαμορφώθηκε στο 2,6% φέτος, σε σχέση με το 2,4% το 2013, αντικατοπτρίζοντας κατά κύριο λόγο τη χαμηλότερη ανάπτυξη του α' τριμήνου – ειδικά στις ΗΠΑ. Εκτιμάται ότι το 2015 η παγκόσμια ανάπτυξη θα αυξηθεί περίπου στο 2,8%.
Οι εκτιμήσεις για τα εμπορεύματα
Ο Ole S. Hansen, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων, εξηγεί ότι οι συγκρούσεις στο Ιράκ ρίχνουν βαριά σκιά στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου. Εάν η προέλαση των σουνιτών μαχητών δεν ανακοπεί, η υψηλή τιμή πετρελαίου είναι αναπόφευκτη και θα προχωρήσει στο 2015. Τα εμπορεύματα έκλεισαν το εξάμηνο με δυνατές επιδόσεις, και τα ομόλογα και οι μετοχές ακολουθούν ασθμαίνοντας. Η συγκεκριμένη εξαιρετική πορεία υποστηρίχθηκε από μεμονωμένα γεγονότα όπως οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ειδικά στις ΗΠΑ και στη Βραζιλία, ενώ και οι γεωπολιτικές ανησυχίες έκαναν εκ νέου την εμφάνισή τους, αρχικά στην Ουκρανία και πιο πρόσφατα με το ξέσπασμα των εχθροπραξιών στο Ιράκ.
Ειδικά για τον χρυσό, η Saxo θεωρεί ότι οι προσδοκίες αυτές είναι ήδη γνωστές και ότι οι περισσότεροι από τους επενδυτές που ήθελαν να αποδεσμευτούν από τον χρυσό -ή από το ασήμι- το έχουν κάνει ήδη. Μια πρόσφατη έρευνα μεταξύ οικονομολόγων έδειξε ότι όλοι τους είχαν την πεποίθηση ότι βραχυπρόθεσμα οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων κινούνται υψηλότερα. Μια τόσο απόλυτη προσδοκία απαιτεί προσοχή και η πρόσφατη ιστορία δείχνει ότι η απόδοση του χρυσού τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο έχει υπάρξει ιδιαίτερα θετική.
Συνεπώς, συμπεραίνουμε ότι το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα, θα περιορίσει το εύρος τιμών, το οποίο αυτή τη στιγμή κινείται στα 1.185-1.420 USD/ουγκιά, και το επόμενο τρίμηνο.
Η πρόβλεψη για το ασήμι γίνεται ολοένα και πιο αισιόδοξη, με τις επενδύσεις και τη βιομηχανική ζήτηση να δείχνουν σημάδια υποστήριξης. Η πτωτική τάση που ξεκίνησε μετά την κορύφωση της τιμής σχεδόν στα 50 USD/ουγκιά το 2011, ανατράπηκε τον Ιούνιο. Έτσι, το ασήμι βρίσκεται σε καλύτερη θέση ως προς την καταγραφή περαιτέρω κερδών, σε σχέση με τον χρυσό. Το μέταλλο αυτό συγκεντρώνει την προτίμησή μας, τόσο σε σχετικούς όσο και σε απόλυτους όρους.
Ειδικά για την Ευρώπη, η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) τον Ιούνιο είχε ως αποτέλεσμα μια σειρά νέα μέτρα χαλάρωσης, τα οποία είχαν ως στόχο να πυροδοτήσουν την παροχή τραπεζικών δανείων προς τις επιχειρήσεις και να απομακρύνουν την ευρωζώνη από τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού. Η ένεση ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα θα ενισχύσει την ανάπτυξη, αλλά θα μπορούσε να έχει και απρόβλεπτες συνέπειες, ειδικά αν οι χώρες που έχουν απεγνωσμένα ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις χαλαρώσουν, έχοντας την πεποίθηση ότι η ΕΚΤ θα αναλάβει τη βαριά δουλειά για λογαριασμό τους.
Οι προβλέψεις για το συνάλλαγμα
Ο John J. Hardy, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος, εξηγεί ότι η αίσθηση κρίσης στις αγορές ενέργειας, με φόντο τη σύγκρουση στο Ιράκ και τη συνεχιζόμενη ένταση στην Ουκρανία, δεν έχει επηρεάσει ακόμα τις αγορές συναλλάγματος. Εάν το κάνει, θα πρέπει να περιμένουμε δύσκολες μέρες για τα νομίσματα, τα οποία θα βρεθούν στο έλεος των εξελίξεων στις τιμές ενέργειας.
Το πλέον αξιοσημείωτο φαινόμενο στα νομίσματα το β' τρίμηνο του τρέχοντος έτους ήταν η συνεχής απουσία μιας ξεκάθαρης τάσης στα ζεύγη του JPY. Η πτώση των options σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ όλων των εποχών έδειξε προς την κατεύθυνση της μεταβλητότητας σε όλα τα κύρια νομίσματα, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εγκαινίασε νέα μέτρα χαλάρωσης στη συνεδρίασή της στις 5 Ιουνίου. Το ευρύ μέτρο της Deutsche Bank για 1 μήνα τεκμαρτής μεταβλητότητας στα options συναλλάγματος υποχώρησε τον Ιούνιο για πρώτη φορά κάτω από το 5%. Η έλλειψη μεταβλητότητας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γενικό συναίσθημα ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την αγορά για πάντα, καθώς και στις γενικότερες προσδοκίες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) των ΗΠΑ θα χαλαρώσει το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού και σταδιακά θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων.
Παρ' όλα αυτά, η απουσία μεταβλητότητας είναι απίθανο να συνεχιστεί για πολύ ακόμα, καθώς απουσιάζει ο συντονισμός των κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο περισσότερο από ποτέ άλλοτε τα τελευταία χρόνια, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η ένταση λόγω της υπόνοιας ότι η Fed βρίσκεται πίσω από την καμπύλη στη νομισματική πολιτική της.
Επιπλέον, παραμένουν τα κρίσιμα ερωτήματα σε ό,τι αφορά τα γεωπολιτικά ζητήματα και τα θέματα ενέργειας και οι κίνδυνοι στις αναδυόμενες αγορές αφθονούν καθώς η Fed συνεχίζει τη δυσκίνητη και αργή έξοδό της, αναφέρει η Saxo Bank.