Επενδύσεις και διαδίκτυο

Λίγοι επενδυτές μπορούν πλέον να ισχυρίζονται ότι το Διαδίκτυο δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο στη ζωή τους, ακόμη και αν είναι Έλληνες. Αν και η χώρα μας δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοπορίας στην εφαρμογή και υιοθέτηση «νέων τεχνολογιών», η πραγματικότητα των «παγκοσμιοποιημένων επενδύσεων» έχουν μετατρέψει τα παλαιότερα δειλά βήματα, σε άλματα.

Οι on line επενδύσεις
 
Λίγοι επενδυτές μπορούν πλέον να ισχυρίζονται ότι το Διαδίκτυο δεν παίζει κανέναν απολύτως ρόλο στη ζωή τους, ακόμη και αν είναι Έλληνες. Αν και η χώρα μας δεν διεκδικεί δάφνες πρωτοπορίας στην εφαρμογή και υιοθέτηση «νέων τεχνολογιών», η πραγματικότητα των «παγκοσμιοποιημένων επενδύσεων» έχουν μετατρέψει τα παλαιότερα δειλά βήματα, σε άλματα.

Όλο και περισσότερες συνιστώσες της ελληνικής αγοράς διαπιστώνουν τη σημασία της άμεσης ενημέρωσης, αλλά και του πλούτου των πληροφοριών που προσφέρει το Διαδίκτυο, οι οποίες, αν αξιοποιηθούν συστηματικά, σημαίνουν χρήμα...

Χρήμα σημαίνει όμως και το χαμηλότερο κόστος που συνεπάγεται η πληροφόρηση μέσω Διαδικτύου, αφού πλέον με μερικά clicks υπάρχει η πρόσβαση σε στοιχεία που παλαιότερα απαιτούσαν αλληλογραφία και υπομονή... μηνών.

Με παρόμοια ταχύτητα και ευκολία μπορούν τώρα να διεκπεραιωθούν και οι ίδιες οι συναλλαγές επί χρεογράφων από το γραφείο, το σπίτι, ακόμα και τον... δρόμο. Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που, σε ό,τι αφορά τις νέες κονσόλες τους επιλέγουν να προβάλλουν διαφημιστικά την ευχέρεια πρόσβασης στο Ιnternet, κάτι ξέρουν. Από το κινητό του τηλέφωνο μπορεί κανείς να ελέγξει τα οικονομικά στοιχεία κάποιας εταιρείας που τον ενδιαφέρει, να μελετήσει την πορεία της μετοχής και του χαρτοφυλακίου του ή και να διαβιβάσει εντολές για αγοραπωλησίες.

Στην ειδική αυτή κατηγορία των μαθημάτων θα βρείτε αναλυτική παρουσίαση όλων των εργαλείων Ιnternet που μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τον σύγχρονο επενδυτή, όπως επίσης και έναν κατατοπιστικό «χάρτη» για τον επενδυτή που τα ενδιαφέροντά του δεν σταματούν στα ελληνικά σύνορα. Ακόμη, περιέχεται η πλήρης λίστα των sites των εισηγμένων.

Όποιος νομίζει πως το Διαδίκτυο παραμένει ένα προαιρετικό «plus» στις διαδικασίες λειτουργίας της ελληνικής και της ευρωπαϊκής αγοράς, απλώς κάνει λάθος. Τόσο οι πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ε.Ε. όσο και οι πρόσφατες εξαγγελίες του προέδρου του Χ.Α. για τη δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε για τη διαφάνεια μαρτυρούν πως η μεταμόρφωση του Ιnternet από εναλλακτικό δίαυλο πληροφόρησης σε ολοκληρωμένο εργαλείο sine qua non έχει ήδη ξεκινήσει.

Online trading

Το on line trading είναι η πληρέστερη ίσως απόληξη της λεγόμενης «νέας εποχής για τους επενδυτές». Αν και κατά λέξη σημαίνει τη μέσω Internet διενέργεια on line συναλλαγών, το on line trading δεν είναι μόνο αυτό. Είναι ακόμη η παροχή μιας δέσμης πληροφοριών που προηγούνται και έπονται της διενέργειας μιας συναλλαγής σε χρηματιστήριο.

Τέτοιες είναι η επιχειρηματική ενημέρωση, η ενημέρωση γύρω από επενδυτικά και οικονομικά θέματα, η δυνατότητα on line παρακολούθησης των τιμών δεικτών και μετοχών που ενδιαφέρουν, τα στατιστικά στοιχεία για τίτλους και αγορές, η χορήγηση συμβουλών από ειδικούς και πλείστα άλλα, ο αριθμός των οποίων ποικίλλει ανάλογα με τη φαντασία και το πόσα χρήματα είναι διατεθειμένη να δαπανήσει κάθε εταιρεία.

Στην ελληνική πραγματικότητα η αύξηση της σημασίας του Διαδικτύου στον χώρο της χρηματοοικονομικής ενημέρωσης προκάλεσε, μεταξύ άλλων, και την ανάγκη για εξειδίκευση των προσφερόμενων από διάφορους παράγοντες υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι χρηματιστηριακές εταιρίες, ακολουθώντας για μία ακόμη φορά τους πρωτοπόρους ξένους, δημιούργησαν ηλεκτρονικούς κόμβους ικανούς να προσφέρουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες χρηματοοικονομικών πράξεων μέσω Διαδικτύου.

Real Time ενημέρωση

Πέρα από τις διαδικτυακές προσβάσεις που διατίθενται για... ανήσυχους επενδυτές, υπάρχουν άλλες, περισσότερο σύνθετες πλατφόρμες χρηματιστηριακής και οικονομικής ενημέρωσης. Εκεί το παιχνίδι... χοντραίνει και είναι μάλλον απίθανο ο απλός επενδυτής να καταφέρει να αξιοποιήσει όλες τις πληροφορίες που δίνονται στις κονσόλες αυτές. Εκεί παρέχονται on line real time συνδέσεις με το Χ.Α. (χωρίς κανένα delay) και τα διεθνή χρηματιστήρια, καθώς και μεγάλη γκάμα άλλων υπηρεσιών (διαγράμματα, τεχνικές αναλύσεις, θεμελιώδη στοιχεία κ.λπ.), καλύπτοντας κυρίως περισσότερο επαγγελματικές ανάγκες για ολοκληρωμένη, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση.

Η ελληνική σφραγίδα στην επενδυτική ενημέρωση

«Οι οικονομικές εφημερίδες έπαθαν με το Internet ό,τι είχαν παλαιότερα πάθει οι πολιτικές με την τηλεόραση: Δεν υπάρχει λόγος να πληρώνεις για να μαθαίνεις μία ημέρα αργότερα αυτά που μπορείς να ξέρεις δωρεάν από σήμερα!». Στα (υπερβολικά) αυτά λόγια Αμερικανού αναλυτή των αγορών αποτυπώνεται η «αλλαγή τάσης» των τελευταίων 10 ετών. Το σημαντικό στοιχείο είναι ότι πλέον τα ενημερωτικά sites δεν διεκδικούν απλώς δάφνες ταχύτητας, αλλά «μπαίνουν» και στα παραδοσιακότερα... χωράφια των εφημερίδων, αυτά της βαθύτερης ανάλυσης και της πληρότητας των ειδήσεων. Τα ελληνικά ενημερωτικά sites χρηματοοικονομικού περιεχομένου ακολουθούν το ρεύμα της προόδου, αυξάνοντας τον αριθμό τους, αλλά και την ποιότητα των υπηρεσιών τους.

Ορισμένες χρήσιμες διευθύνσεις των ελληνικών ενημερωτικών ιστοσελίδων είναι:  www.euro2day.gr  ,  www.naftemporiki.gr , www.reporter.gr  , financial.flash.gr/news/ , www.in.gr  , www.stockrally.gr

Άξια αναφοράς είναι επίσης τα sites ημερήσιων οικονομικών και μη εφημερίδων, όπως το www.express.gr , το www.kathimerini.gr , το www.isotimia.gr , και το www.imerissia.gr

Εξάλλου, για τους έχοντες χρόνο, αξίζει μια επίσκεψη σε ορισμένα ελληνικά sites που παρέχουν πληροφορίες, απόψεις, ενίοτε και εργαλεία για χρηματοοικονομικά θέματα, χωρίς όμως να διεκδικούν πρωτεία στην ενημέρωση ή... δάφνες πληρότητας. Σε αυτά θα συναντήσει κανείς αιρετικές και συχνά ενδιαφέρουσες απόψεις, δοσμένες -όχι σπάνια- με χιούμορ. Τέτοιοι δικτυακοί τόποι είναι ενδεικτικά τα: www.iraj.gr , www.quotes.gr , www.investments.gr , www.athenstock.com  , www.inv.gr , www.derivatives.gr , www.economics.gr , και www.trendanalysis.net (Trend Analusis Institute), www.credit.gr (το οποίο ασχολείται με τον τραπεζικό χώρο)

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί η τάση δημιουργίας καθαρά συνδρομητικών sites που απευθύνονται σε ιδιώτες ή/και επαγγελματίες, όπως το www.metatrading.gr , το www.valueinvest.gr και το www.xptraders.gr

Τα “επίσημα” ελληνικά sites

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: Πληκτρολογώντας www.ase.gr βρίσκεστε στην ιστοσελίδα του Χ.Α. Μία σημαντική συμβολή του συγκεκριμένου site στην ενημέρωση είναι η καθημερινή δημοσίευση των χρηματιστηριακών ανακοινώσεων, των ανακοινώσεων δηλαδή εταιρικών πράξεων ή ενεργειών που οι εισηγμένες εταιρείες είναι υποχρεωμένες να δημοσιοποιούν στο χρηματιστήριο. Ακόμη, παρέχονται πληροφορίες για τις τιμές κλεισίματος, τα ημερήσια στοιχεία συναλλαγών, τις εβδομαδιαίες αλλαγές στα μετοχολόγια, τη σύνθεση των δεικτών και τις μηνιαίες μεταβολές. Ας σημειωθεί ότι τα στοιχεία για το πού έκλεισε ο Δείκτης δεν είναι τα πληρέστερα δυνατά, αφού οι μεταβολές δίνονται σε μηνιαία και εβδομαδιαία βάση, είτε αθροιστικά είτε σε επίπεδο μέσων όρων. Για κάθε μετοχή ξεχωριστά, αλλά και για κάθε εισηγμένη εταιρεία, υπάρχουν χρήσιμες πληροφορίες στις οποίες μπορείτε να φθάσετε μέσω της αναζήτησης. Αρνητικά σημεία του site το user un-friendly περιβάλλον του καθώς και η τεχνική του αστάθεια, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που θα το βρείτε «πεσμένο» ή θα πρέπει να δαπανήσετε αρκετά λεπτά από τον χρόνο σας για να «μπείτε».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ:
Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.hcmc.gr (που δυστυχώς πρέπει να θυμάστε, αφού δεν θυμίζει καθόλου τον τίτλο του φορέα) συναντά κανείς την ιστοσελίδα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Εκεί προσφέρονται χρήσιμες πληροφορίες για θεσμικά θέματα, για τις εισηγμένες εταιρείες, για την εταιρική διακυβέρνηση και για εξαγορές/συγχωνεύσεις. Ενδιαφέρον έχει η συγκέντρωση όλης της χρηματιστηριακής νομοθεσίας, όπως και η καταγραφή της δραστηριότητας της CESR, της «ένωσης» δηλαδή όλων των ευρωπαϊκών αντίστοιχων οργάνων, ενώ υπάρχει ειδικός χώρος για καταγγελίες επενδυτών. Σε άλλο σημείο του site δίνονται πληροφορίες για τις εισηγμένες εταιρείες και για τις επενδύσεις μέσω Internet. Χρήσιμη είναι επίσης η ενότητα «Ενημερωτικά κείμενα», όπου ο επενδυτής θα βρει πληροφορίες για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά του ως προς το ΣΑΤ, για την κατάχρηση αγοράς κ.λπ.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ: Στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.adex.ase.gr ο χρήστης μπορεί να επισκεφτεί την ιστοσελίδα του Χρηματιστηρίου Παραγώγων. Πρόκειται για πραγματικά σύγχρονο site, που έχει πολλά να προσφέρει και στην ενημέρωση των επενδυτών γύρω από την αγορά παραγώγων.

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΠΟΘΕΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ: Στη διεύθυνση http://www.hcsd.gr/ υπάρχει η ιστοσελίδα του Κ.Α.Α. όπου ο επισκέπτης μπορεί να βρει εξαιρετικά χρήσιμα στοιχεία για τους δείκτες και τη διάρθρωση της συμμετοχής των επενδυτών.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Στη διεύθυνση     www.tsec.ase.gr υπάρχει η ιστοσελίδα του Χ.Κ.Θ. όπου υπάρχουν στοιχεία για τις επιχειρήσεις στη Βόρειο Ελλάδα και στη Ν.Α. Ευρώπη.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ & ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ: Στη διεύθυνση www.asyk.ase.gr υπάρχει το site της ΑΣΥΚ, όπου περιγράφονται οι αναπτυσσόμενες δραστηριότητες στους τομείς των χρηματοοικονομικών θεμάτων και της πληροφορικής.

ΕΝΩΣΗ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ: Στη διεύθυνση www.agii.gr βρίσκεται το site των ελληνικών εταιρειών επενδύσεων χαρτοφυλακίου και διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων, οι οποίες συναποτελούν την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Εκεί, βρίσκονται πληροφορίες σχετικά με τη νομοθεσία, την ορολογία και τη λειτουργία των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, σημαντικά στοιχεία για τις αποδόσεις των Α/Κ, καθώς και πλήρης κατάλογος των εταιρειών διαχείρισης.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ (ΣΕΔ):
Στο site αυτό, στη διεύθυνση www.sed.gr μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για στατιστικά του ελληνικού χρηματιστηρίου, ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν τους επενδυτές, αλλά και πλήρη περιγραφή των δραστηριοτήτων του συνδέσμου (ομιλίες, συνέδρια, ημερίδες κ.λπ.).

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ (ΣΕΙΣΕΤ): Στη διεύθυνση seiset.gr αποκτάτε πρόσβαση στα στοιχεία επικοινωνίας όλων των εισηγμένων εταιρειών, ενώ μπορείτε να ενημερωθείτε για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματά τους, όπως και να πάρετε μια «ελαφριά γεύση της ειδησεογραφίας.

To e-banking

Περισσότερο ελεύθερο χρόνο, δίχως ουρές, καθυστερήσεις και εκνευρισμούς, αλλά και μεγαλύτερη ευκολία στις συναλλαγές επιφυλάσσουν τα τραπεζικά ιδρύματα στους πελάτες που εμπιστεύονται το e-banking.

Η πλειονότητα των τραπεζών παρέχει πλέον τη δυνατότητα στους πελάτες της να πραγματοποιήσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου μια ευρεία γκάμα συναλλαγών - υπηρεσιών με ταχύτητα, ασφάλεια και συνήθως δίχως καμία επιβάρυνση.

Η επανάσταση του Διαδικτύου «εξίσωσε» την πρόσβαση στις προσφερόμενες υπηρεσίες των τραπεζών, μεταφέροντας την πρόσβαση στον γκισέ, στην οθόνη του υπολογιστή, σε palms, αλλά και σε κινητά, έδωσε τη δυνατότητα σε άτομα με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένους, αλλά και άτομα εξοικειωμένα με τη σύγχρονη τεχνολογία να επωφεληθούν.
Ενημέρωση υπολοίπου, πληροφορίες για κίνηση λογαριασμού, εξόφληση οφειλών σε ΔΕΚΟ (ΟΤΕ, ΔΕΗ), αλλά και χρηματιστηριακές εντολές αποτελούν μερικές μόνο από τις υπηρεσίες που παρέχονται μέσω του Internet.

Επιπροσθέτως, συχνό είναι και το φαινόμενο των προσφορών ή της εφαρμογής ευνοϊκότερων όρων στην παροχή προϊόντων μέσω του Διαδικτύου, γεγονός που από μόνο του είναι ικανό να προσελκύσει σημαντική μερίδα καταναλωτών που αναζητούν την «ευκαιρία». Το e-banking παρέχει στον πελάτη και τη δυνατότητα - μέσω spreadsheets (λογιστικών φύλλων) - χρηματοοικονομικών προσομοιώσεων, να αυξήσει το κέρδος του, να υπολογίσει τα έσοδα και τα έξοδά του και να σχεδιάσει τη βελτίωση της οικονομικής του θέσης.

Όλες σχεδόν οι τράπεζες μεγαλύτερες και μικρότερες διαθέτουν πλέον υπηρεσίες e- banking και μπορείτε ρωτώντας στην τράπεζά σας να ενεργοποιήσετε τη σχετική διαδικασία.

Σύνδεσμοι e- banking

www.egnatiabank.gr
www.ethniki.gr
www.combank.gr
www.laiki.gr
www.bankofcyprus.gr
www.winbank.gr (Τρ. Πειραιώς)
www.alpha.gr
www.aspisbank.gr
www.citibank.gr
www.eurobank.gr
www.novabank.gr

Διαδύκτιο και εξωτερικό

Όπως όλα όσα σχετίζονται με τις επενδύσεις και τις αγορές κεφαλαίου, έτσι και η on line ενημέρωση «εισήχθη» ως ιδέα στη χώρα μας από το εξωτερικό. Αν όχι η κυριότερη, η απτότερη εφαρμογή της «παγκοσμιοποίησης» σχετίζεται με τον χώρο της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι δεν μπορεί να ασχολείται κανείς με τη Σοφοκλέους και ταυτόχρονα να δηλώνει αδιάφορος για το τι συμβαίνει π.χ. στη Wall Street, παρουσιάζουμε τη λίστα με τα top sites χρηματοοικονομικού περιεχομένου, σε κατάταξη ανάλογα με τη σημασία αλλά και τη χρηστικότητά τους. Εκεί θα βρείτε ως «απόλυτους αυτοκράτορες» τους Αγγλοσάξονες και κυρίως τους Αμερικανούς.

Δεν είναι τυχαίο. Εδώ και πολύ καιρό, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Βρετανία «ποντάρουν» όλο και περισσότερο στο Διαδίκτυο ως τρόπο επένδυσης και ενημέρωσης. Ακόμη κι αν είστε πεπεισμένοι πως «εσείς δεν βρίσκετε τίποτα ενδιαφέρον στους ξένους αυτούς διαδικτυακούς τόπους», επισκεφτείτε τους ώστε να έχετε μέτρο σύγκρισης αναφορικά με το τι παρέχει η ελληνική πραγματικότητα.

- CBS market watch (http://www.cbsmarketwatch.com): Με διαφορά το καλύτερο αγγλόφωνο ενημερωτικό site για οικονομικά θέματα. Εντυπωσιακό είναι το βάθος των πληροφοριών, αλλά και η ταχύτητα της ενημέρωσης, η οποία δικαιώνει τον χαρακτηρισμό του Internet ως το ταχύτερο ενημερωτικό κανάλι. Παρέχεται συνεχής παρακολούθηση των χρηματιστηριακών αγορών σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία, καθώς και των αναδυόμενων αγορών, γραφήματα μετοχών και δεικτών, καθώς και εξαιρετικά εύστοχα σχόλια από ειδικούς της αγοράς. Έμφαση δίνεται στις αμερικανικές αγορές, ενώ για τη συνεδρίαση της Wall Street το εκάστοτε σχόλιο CBSmarketwatch είναι το πληρέστερο, με έκταση περί τις δύο σελίδες εφημερίδας! Τακτική είναι εξάλλου η ενημέρωση σε θέματα τεχνικής ανάλυσης, ενώ στην υποκατηγορία «Global Investors» θα βρείτε θέματα από την παγκόσμια οικονομία και τις επενδυτικές ευκαιρίες ανά τον κόσμο. Η εξειδικευμένη γλώσσα του ίσως ξενίσει στην αρχή, αλλά κατά τη γνώμη μας είναι μία ακόμη αφορμή για... εκπαίδευση. Αν όλα πάνε καλά, τα... εν Ελλάδι «ξαδελφάκια» του θα μπορέσουν κάποια μέρα να του μοιάσουν.

- Financial Times (http://www.ft.com): Το μόνο ίσως «ευρωπαϊκό» αντίβαρο στην κυριαρχία των αμερικανικών sites είναι εκτός από αγγλόφωνο και αμιγώς βρετανικό. Τόσο σε επίπεδο γλώσσας όσο και σε επίπεδο γενικότερης αισθητικής η διάρθρωση του site είναι πιο «ντελικάτη» έναντι αυτής των «made in USA» sites. Η θεματολογία δεν περιστρέφεται μόνο γύρω από τα τεκταινόμενα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, αλλά μοιράζεται ισότιμα στην ειδησεογραφία όλου του πλανήτη. Διεισδυτικά σχόλια και παρατηρήσεις - πολλές φορές προφητικά. Αξίζει επίσης να επισημανθεί η πολύ καλή «εσωτερική ενημέρωση» που διαθέτει το site σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνήθως εκεί θα διαβάζετε ως «φήμες» τις ειδήσεις που προέρχονται από την Ε.Ε. και θα δημοσιοποιηθούν επίσημα έπειτα από εβδομάδες ή και μήνες. Μεταξύ των άλλων, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα special reports που εστιάζουν σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς κλάδους ή σε μεγάλα θέματα της επικαιρότητας. Αρκετά από τα πολιτικά άρθρα έχουν σχολιαστικό χαρακτήρα, ενώ θα ανακαλύψετε πως οι απόψεις που περιέχονται σε αυτά συχνά προσεγγίζουν αυτές της βρετανικής κοινής γνώμης, χωρίς όμως αυτό να επηρεάζει την εγκυρότητά τους.

Πώς ένας όμιλος μπορεί ταυτόχρονα να εκδίδει μια ημερήσια εφημερίδα και να κατέχει site on line χρηματιστηριακής ενημέρωσης; Οι «F.T.» φαίνεται πως έχουν ανακαλύψει «χρυσή ισορροπία»: Τα «φρέσκα» νέα, η παρακολούθηση των χρηματιστηριακών και όχι μόνο αγορών και ορισμένα από τα σχόλια παρέχονται δωρεάν, ενώ το αρχείο ειδήσεων και κάποιες βαθύτερες κλαδικές αναλύσεις είναι προσβάσιμα μόνο έναντι «τσιμπημένης» συνδρομής. Η ελάχιστη ετήσια χρέωση ανέρχεται σε 75 λίρες Αγγλίας, ενώ οι πλήρεις υπηρεσίες του ηλεκτρονικού τόπου κοστίζουν 200 λίρες. Πιο προσιτή η μηνιαία συνδρομή που κυμαίνεται μεταξύ 6,25- 16,66 λιρών.

- CNN money (http://money.cnn.com): Αρκετά πλήρες site χρηματοοικονομικής ενημέρωσης, που τουλάχιστον για τον απλό επενδυτή είναι επαρκές. Η γλώσσα είναι τα «απλά αμερικάνικα» και η κάλυψη της πορείας των αμερικανικών αγορών τακτική (5-6 σχόλια σε όλη την πορεία της συνεδρίασης). Παρέχεται η δυνατότητα παρακολούθησης των τιμών δεικτών και μετοχών με καθυστέρηση 10-15 λεπτών. Ενδιαφέρον έχουν σχεδόν πάντα οι στήλες που αφορούν σε σχόλια, όπου, αν και η «αμερικανική κουλτούρα» είναι κυρίαρχη αναφορικά με τον τρόπο σκέψης, δίνεται η δυνατότητα διαμόρφωσης άποψης σχετικά με τα όσα απασχολούν εκείνους που επενδύουν υπερατλαντικά, αλλά και πρακτικές συμβουλές. Στα «πλην» του site συγκαταλέγεται η ελλιπής ενημέρωση σε ό,τι αφορά τη Γηραιά Ήπειρο και την πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών.

- Wall Street Journal (http://www.wsj.com): Ειδησεογραφική ενημέρωση με τη σφραγίδα της εγκυρότητας της «Wall Street Journal». Το κορυφαίο –ίσως- οικονομικό φύλλο παγκοσμίως στον δικτυακό τόπο του παρέχει οικονομικές ειδήσεις (και όχι παρακολούθηση δεικτών και μετοχών) απ’ όλο τον κόσμο, με απλό και κατανοητό τρόπο. Πλήρης είναι η κάλυψη των θεμάτων και από άλλες ηπείρους πέραν της αμερικανικής. Εύκολη και χρήσιμη είναι η λειτουργία της αναζήτησης, απ’ όπου υπάρχει πρόσβαση σε παλαιότερα άρθρα για τα περισσότερα οικονομικά θέματα. Στα... αρνητικά του site πρέπει να αναφερθεί η ετήσια συνδρομή των 79 δολαρίων, χωρίς την οποία τα ανωτέρω δεν είναι διαθέσιμα. Έκπτωση έως τα 39 δολάρια ετησίως υπάρχει για τους συνδρομητές της έντυπης έκδοσης. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μπορείτε να δοκιμάσετε το free tour των δύο εβδομάδων.

- Bloomberg (http://www.bloomberg.com): Ένας από τους διασημότερους χώρους «ιντερνετικής» ενημέρωσης επί οικονομικών ζητημάτων. Οι σημαντικές ειδήσεις βγαίνουν «στον αέρα» σχετικά γρήγορα. Το αρνητικό είναι ότι λόγω του συνδρομητικού χαρακτήρα του Bloomberg Television, αλλά και της συνδρομητικής υπηρεσίας του ειδησεογραφικού πρακτορείου γίνονται... εκπτώσεις στην πληρότητα της λίστας των ειδήσεων. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι λίγες οι φορές που από το Bloomberg έχουν ξεκινήσει θέματα τα οποία άλλοι δικτυακοί τόποι απλώς παρακολούθησαν. Με άλλα λόγια, αν και θα ήταν καλό για κάθε επενδυτή που θέλει να ενημερώνεται να επισκέπτεται συχνά τη διεύθυνση www.bloomberg.com, δεν θα πρέπει να είναι σίγουρος πως εκεί θα μπορέσει να βρει οποιαδήποτε σημαντική είδηση προκύψει. Κάπως ατελής είναι η παρακολούθηση των τιμών μετοχών και δεικτών, ενώ η αναμόρφωση του site, πριν από περίπου ένα χρόνο, ήταν απογοητευτική και χειροτέρεψε σημαντικά το user friendly προφίλ. Κραυγαλέα η έλλειψη ευχερούς υπηρεσίας αναζήτησης, ενώ δύσχρηστη είναι η εύρεση ειδήσεων, των οποίων η κατηγοριοποίηση γίνεται κυρίως με βάση τη χωρική τοποθέτηση των αγορών.

- Reuters (http://www.reuters.com): Το διασημότερο πρακτορείο ειδήσεων παγκοσμίως διαθέτει site όπου η πρόσβαση είναι δωρεάν. Αν και η ροή πολιτικών και οικονομικών ειδήσεων από τις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο είναι ικανοποιητική, είναι προφανές πως ο οργανισμός κρατά τις αποκλειστικές ειδήσεις και τις άμεσες ανταποκρίσεις για το διάσημο «αδελφάκι» του, τη γνωστή συνδρομητική υπηρεσία του πρακτορείου. Η καθυστέρηση της ενημέρωσης του site σε σχέση με το συνδρομητικό πακέτο φτάνει μέχρι και τις τρεις ή τέσσερις ώρες, χρόνος που σημαίνει -σε ό,τι αφορά τις ειδήσεις- ότι η ιστοσελίδα του Reuters παίζει περισσότερο τον ρόλο του... κράχτη. Η καθυστέρηση σε ό,τι αφορά τις τιμές των δεκτών είναι της τάξης των 20 λεπτών.

* Για περισσότερες πληροφορίες και διευθύνσεις, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την κατηγορία των χρήσιμων links στο stocklearning, αλλά και τη νέα υπηρεσία "euro2day Directory".

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video