Webcast - Διαγραμματικοί Σχηματισμοί
3 Διαγραμματικά μοτίβα εκτέλεσης κερδοφόρων συναλλαγών. Στοιχεία που μας βοηθούν να αναγνωρίσουμε την τρέχουσα τάση, ή ενδεχόμενη αλλαγή σε αυτή.
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα κάνει η αγορά σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή στο μέλλον. Οι πραγματικοί επαγγελματίες θα μας πουν ότι η ανάλυσή τους είναι μια δουλειά όχι προβλέψεων, αλλά εύρεσης των πιθανοτήτων. Μετά από αυτό το webcast, οι συμμετέχοντες στην τελευταία θα μπορέσουν να αναλύουν διαγράμματα προς εύρεση μοτίβων που αντικατοπτρίζουν τη συμπεριφορά των επενδυτών σε αντίστοιχες συνθήκες του παρελθόντος. Με τον τρόπο αυτό θα αποκτήσουν επιπλέον στοιχεία για τις πιθανότητες της μελλοντικής κίνησης της τιμής. Τα 3 διαγραμματικά μοτίβα που θα αναλυθούν είναι:
- Η Γραμμή Τάσης.
- Η Ζώνη Στήριξης/Αντίστασης.
- Οι Κινητοί Μέσοι Όροι.
Η Γραμμή Τάσης
Η ανθρώπινη συμπεριφορά όπως αποτυπώνεται από τα διαγράμματα τείνει να επαναλαμβάνεται και από τα ίχνη που αφήνει σε αυτά, μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα για την πιθανότητα επανάληψης συγκεκριμένων μοτίβων πρόβλεψης της τιμής.
Είναι από τα πιο βασικά και αξιόπιστα εργαλεία των επενδυτών. Μια ανοδική τάση χαρακτηρίζεται ως μια ακολουθία υψηλότερων υψηλών και υψηλότερων χαμηλών. Μια καθοδική τάση ορίζεται ως μια ακολουθία χαμηλότερων υψηλών και χαμηλότερων χαμηλών. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι σχεδιασμού μιας γραμμής τάσης και από ένα σημείο και μετά είναι περισσότερο τέχνη παρά επιστήμη. Όσες περισσότερες φορές αγγίζει η τιμή την γραμμή τάσης τόσο πιο ισχυρή είναι η τελευταία. Τέλος, διάσπασή της είναι ισχυρή ένδειξη ότι η τρέχουσα τάση μάλλον έχει φθάσει στο τέλος της και μια καινούργια ξεκινά.
Η Ζώνη Στήριξης/Αντίστασης
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι εντοπισμού σημείων στήριξης και αντίστασης, αλλά ο πιο δημοφιλής και σχετικά απλός είναι να αναγνωρίσουμε επίπεδα τιμών στα οποία τα χαμηλά, τα υψηλά και οι τιμές κλεισίματος συμπίπτουν ή βρίσκονται κοντά. Επιπλέον, στήριξη ή αντίσταση αναμένουμε σε:
προηγούμενα μεσοπρόθεσμα/μακροπρόθεσμα χαμηλά ή υψηλά.
- σε χάσματα που παραμένουν ακάλυπτα.
- σε γραμμές τάσεις.
- σε ψυχολογικά όρια και στρογγυλούς αριθμούς.
Τέλος θα πρέπει να έχουμε υπόψιν ότι σημαντικά επίπεδα στήριξης όταν διασπαστούν γίνονται αντίσταση και αντίστροφα.
Οι Κινητοί Μέσοι Όροι
Είναι πιθανώς από τα πιο γνωστά και ευρέως χρησιμοποιούμενα εργαλεία τεχνικής ανάλυσης. Ανεξάρτητα από το είδος που χρησιμοποιούμε, η φιλοσοφία παραμένει η ίδια. Όταν η τιμή βρίσκεται πάνω από τον κινητό μέσο όρο θα πρέπει να έχουμε ανοιχτές αγοραστικές θέσεις. Όταν βρίσκεται από κάτω θα πρέπει είτε να απέχουμε από την αγορά ή να έχουμε ανοιχτές θέσεις πώλησης. Το χρονικό διάστημα που θα χρησιμοποιήσουμε για τον υπολογισμό του κινητού μέσου όρου είναι προσωπική επιλογή. Όσο πιο μικρό αυτό, τόσο πιο ευαίσθητος, με τα σήματά του πιο έγκαιρα αλλά λιγότερο έγκυρα. Όσο πιο μεγάλο, τόσο πιο αργός με τα σήματά του λιγότερο έγκαιρα αλλά πιο αξιόπιστα. Τέλος, σε ένα ατασικό περιβάλλον, η χρήση του κινητού μέσου όρου θα πρέπει να αποφεύγεται.
Τα 3 μοτίβα που αναφέραμε προφανώς δεν είναι τα μοναδικά μιας και υπάρχουν οι κλασσικοί διαγραμματικοί σχηματισμοί, οι διάφοροι δείκτες και οι σχηματισμοί κεριών, πάνω στα οποία βασίζονται πολλές στρατηγικές εισόδου και εξόδου από μια συναλλαγή.
Για περισσότερες πληροφορίες, παρακoλουθήστε το παρακάτω video: