Wood: Πού βάζει η ΕΚΤ τον πήχη για τα επιτόκια στα ελληνικά ομόλογα

Ποιο θεωρεί ως μεταβατικό στάδιο και ποια η συσχέτιση με τον πληθωρισμό. Οι θεσμοί έχουν «θωρακίσει» τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, εκτιμά ο διεθνής οίκος. Ποια στοιχεία χρειάζονται για να σταθεροποιηθούν οι αγορές στην ευρωζώνη.

Wood: Πού βάζει η ΕΚΤ τον πήχη για τα επιτόκια στα ελληνικά ομόλογα

Η χρηματοδοτική θέση της Ελλάδας θωρακίζεται από το πρόγραμμα των θεσμών και τις ευνοϊκές επιπτώσεις των μεταρρυθμίσεων και των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών των τελευταίων ετών, εξηγεί η Wood & Company. Ωστόσο, η χώρα είναι ευάλωτη στη μετάδοση της κρίσης, λόγω του περιορισμένου μεγέθους των ομολόγων που είναι σε ελεύθερη διακύμανση στην αγορά των ομολόγων και, ως εκ τούτου, επηρεάζεται δυσανάλογα επί του παρόντος.

«Αναμένουμε ότι τα μακροπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα θα διαπραγματεύονται "πιο σφιχτά" σε σχέση με τα ιταλικά ομόλογα εντός λίγων μηνών, καθώς η ΕΚΤ θα αποσαφηνίζει τη στρατηγική της και οι αγορές θα κερδίζουν εμπιστοσύνη στην υπεραπόδοση της Ελλάδας σε σχέση με την Ιταλία, όσον αφορά τις δυνατότητες ανάπτυξης επί του παρόντος».

Η Wood & Company εκτιμά ότι το εύρος 3%-5% στα ομόλογα είναι το μέγιστο ανεκτό στο ορατό μέλλον των 36 μηνών και θεωρεί εύλογο ότι η ΕΚΤ δεν θα είναι πραγματικά ενθουσιώδης για να φτάσει σε αυτό το εύρος αμέσως, οπότε θα μπορούσαμε να έχουμε ένα μεταβατικό διάστημα τριών έως τεσσάρων τριμήνων σε ένα χαμηλότερο εύρος 2%-4% -εύρος στο οποίο είμαστε ήδη.

Αυτό το εύρος αντικατοπτρίζει τη βασική άποψη της Wood ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα είναι υψηλότερος αυτή τη δεκαετία, στο 4% κατά μέσο όρο, με τους κινδύνους για υψηλότερο επίπεδο να είναι υπαρκτοί, εάν οι στόχοι πολιτικής δεν επιτευχθούν με αποτελεσματικότητα.

«Υπογραμμίζουμε επίσης ότι δεν πιστεύουμε ότι οι γερμανικές αποδόσεις των ομολόγων θα πρέπει να διαπραγματεύονται τόσο χαμηλά, δεδομένου ότι οι προκλήσεις για τον πληθωρισμό τους είναι στην πραγματικότητα χειρότερες από αυτές που αντιμετωπίζουν η περιφέρεια. Επίσης, με την πάροδο του χρόνου, η ΕΕ θα εκδώσει περισσότερο κοινό χρέος για να χρηματοδοτήσει το Ταμείο Ανάκαμψης και πιθανές επεκτάσεις για τη διευκόλυνση της πράσινης μετάβασης, γεγονός που θα δημιουργήσει ένα εναλλακτικό συγκρίσιμο και πιο ρευστό ομόλογο, που θα επιτρέψει την άνοδο της απόδοσης του Bund», εξηγεί η Wood & Company.

Για να σταθεροποιηθούν οι αγορές στην Ευρωζώνη, η Wood πιστεύει ότι χρειάζονται δύο στοιχεία: η ΕΚΤ πρέπει να ανακοινώσει με λεπτομέρεια τη στρατηγική της για τα εργαλεία κατά του κατακερματισμού και δεύτερον, οι χώρες που είναι πιο ευάλωτες στις προκλήσεις χρηματοδότησης, καθώς τελείωσε το QE, θα χρειαστούν κάποια μορφή διαφοροποίησης.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video