Τι κρύβει η βουτιά και η αντίδραση στις μετοχές πληροφορικής
Πώς επηρεάζονται στο ταραγμένο κλίμα και πού οφείλεται η διαφοροποίηση της τελευταίας ισχυρής ανοδικής κίνησης. Πώς επιδρούν τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους. Οι προσδοκίες.
Μετά τις αξιοσημείωτες πιέσεις που έχει δεχτεί από την αρχή του έτους η πλειονότητα των μετοχών του κλάδου πληροφορικής στο Χρηματιστήριο της Αθήνας (βλέπε σχετικό πίνακα), ενδιαφέρον παρουσίασε το χθεσινό rebound που κατέγραψαν επτά τίτλοι της συγκεκριμένης κατηγορίας, με αποτέλεσμα να ενταχθούν στη λίστα των είκοσι εισηγμένων με τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο στο ταμπλό (Epsilon Net +10,55%, Byte Computer +7,03%, Profile 6,82%, Entersoft +6,69%, Performance +5,07%, Real Consulting +4,17% και Space Hellas +4,05%).
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η φετινή υποχώρηση των τιμών των μετοχών του κλάδου δεν σχετίζεται με τις εξελίξεις στην αγορά πληροφορικής, αλλά κυρίως με το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στις χρηματιστηριακές αγορές.
«Απλά, οι μετοχές αυτές είχαν προσφέρει πολύ υψηλές αποδόσεις κατά τα προηγούμενα δύο χρόνια, διαπραγματεύονταν με υψηλότερους δείκτες P/E σε σχέση με τον μέσο όρο της αγοράς λόγω των θετικότερων προοπτικών τους και κάποιοι επενδυτές θεώρησαν σωστό να κλειδώσουν τα κέρδη τους σε μια περίοδο χρηματιστηριακής και ευρύτερα οικονομικής αβεβαιότητας», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με διευθύνοντα σύμβουλο ΑΕΔΑΚ, «οι εταιρείες πληροφορικής δεν επηρεάζονται -άμεσα τουλάχιστον- ούτε από τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα ούτε από την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους. Αντίθετα, η εγχώρια ζήτηση παραμένει ισχυρή και προβλέπεται σαφώς υψηλότερη από το 2023 και μετά, στον βαθμό που θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Φαίνεται πως υπάρχουν πολλές δουλειές για όλες τις επιχειρήσεις που μπορούν να υλοποιήσουν τα έργα και η μεγαλύτερη πρόκληση είναι το πώς οι εταιρείες θα μπορέσουν να βρουν το απαιτούμενο εξειδικευμένο προσωπικό. Ήδη λόγω της ισχυρής ζήτησης παρατηρούνται ανοδικές τάσεις στις αμοιβές του προσωπικού στον κλάδο, ενώ παράλληλα η όποια αύξηση των επιτοκίων θα επηρεάσει ως ένα βαθμό τις αποτιμήσεις των αναλυτών για τις εταιρείες του κλάδου. Το βασικότερο όμως στοιχείο αποτελεί το κατά πόσο θα απορροφηθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και το ποιες εταιρείες θα καταφέρουν τελικά να εκμεταλλευθούν την κατάσταση και πόσο».
Ο πρόεδρος της Quest Holdings Θεόδωρος Φέσσας, στο πλαίσιο της πρόσφατης γενικής συνέλευσης της εταιρείας του, απέδωσε την υποχώρηση της μετοχής της εταιρείας του στο γενικότερο κλίμα που επικρατεί στις χρηματιστηριακές αγορές, σημειώνοντας πως ο κλάδος πληροφορικής του Ομίλου (Unisystems) θα συνεχίσει και φέτος την ανοδική του πορεία, με τη ζήτηση να είναι υψηλή τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Entersoft Αντώνης Κοτζαμανίδης έθεσε πρόσφατα ως στόχο τον υπερδιπλασιασμό των εσόδων και των κερδών του ομίλου μέσα στην επόμενη τριετία (με παράλληλη πολύ καλή πορεία και στην αγορά της Ρουμανίας) ενώ ο πρόεδρος της Epsilon Net Γιάννης Μίχος έχει προβλέψει φέτος για την εταιρεία του άνοδο κύκλου εργασιών κατά 50% και περιθώριο EBITDA στο 30%. Η Q&R έχει ως στόχο να επιστρέψει φέτος σε ικανοποιητικό κερδοφόρο αποτέλεσμα.
Όσο για τον πρόεδρο της Profile Χαράλαμπο Στασινόπουλο, μιλά για ισχυρό διψήφιο growth κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο και ανεβάζει τις προσδοκίες του (σε σχέση με πέρυσι) για τα έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του Ταμείου Ανάπτυξης, που θα αναλάβει η εταιρεία του κατά τα επόμενα χρόνια. Χρηματιστηριακοί κύκλοι μάλιστα εκτιμούν ότι φέτος η Profile θα ανεβάσει τον κύκλο εργασιών της από τα 20 τουλάχιστον γύρω στα 25 εκατ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, οι χρηματιστηριακοί αναλυτές τονίζουν ότι η μετοχή κάθε εταιρείας του κλάδου θα πρέπει να αξιολογείται ξεχωριστά, λόγω των διαφορετικών χαρακτηριστικών και των ιδιαιτεροτήτων που έχει.