Μερίσματα: 8+1 εισηγμένες «ξαναθυμήθηκαν» τους μετόχους
Οι επιχειρήσεις που στέλνουν τους μετόχους τους στο ταμείο και γιατί «ψήνονται» περισσότερες διανομές μετρητών τους επόμενους μήνες. Ποιοι μοιράζονται φέτος 1,85 δισ. ευρώ. Οι όμιλοι που φέτος επέστρεψαν στις χρηματικές διανομές.
Με βάση τις μέχρι σήμερα επίσημες ανακοινώσεις, υπάρχουν τουλάχιστον οκτώ εισηγμένες εταιρείες που για διάφορους λόγους φέτος μοίρασαν ή θα μοιράσουν μετρητά στους μετόχους τους, ενώ κάτι τέτοιο δεν είχαν πράξει μέσα στο 2021. Μάλιστα, ορισμένες από αυτές είχαν αρκετά χρόνια να προχωρήσουν σε χρηματικές διανομές, είτε λόγω των μεγάλων επενδύσεων που υλοποιούσαν είτε εξαιτίας των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που επικράτησαν στη χώρα από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.
Οι οκτώ αυτές εισηγμένες εταιρείες που φέτος «ξαναθυμήθηκαν» τους μετόχους τους είναι οι:
- Attica Group (0,05 ευρώ ανά μετοχή, ποσό που ήδη καταβλήθηκε στους μετόχους στις αρχές της φετινής χρονιάς).
- ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ (0,12 ευρώ, καθώς τα αποτελέσματα του ομίλου βελτιώθηκαν και το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεων αυξήθηκε δραστικά).
- Όμιλος Fourlis (0,11 ευρώ, δεν είχε δοθεί μέρισμα πέρυσι, λόγω των επιπτώσεων που είχε το «σκληρό» lock down του 2020 στα αποτελέσματα εκείνης της χρήσης).
- Ideal (0,07 ευρώ, μετά την απορρόφηση των κερδοφόρων εταιρειών Αφοί Βυτόγιαννη και Three Cents και τη δημιουργία ενός σχήματος με άριστη ρευστότητα).
- Mevaco (0,07 ευρώ, εξαιτίας της εκτίναξης των αποτελεσμάτων του 2021 -υλοποίηση συμβάσεων για κατασκευή μεταλλικών βάσεων φωτοβολταϊκών πάρκων- και του θετικού καθαρού ταμείου της εισηγμένης).
- Βογιατζόγλου Systems (0,19 ευρώ, συγκαταλέγεται μεταξύ των εισηγμένων που έχουν μοιράσει πολύ μεγάλα ποσά στους μετόχους τους σε βάθος χρόνου, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα).
- Ελινόιλ (0,0737 ευρώ, μετά την περυσινή βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων και την άνοδο του όγκου των πωλήσεων κατά το πρώτο μισό του 2022).
- Ιατρικό Αθηνών (0,07 ευρώ, διανέμει μετρητά στους μετόχους της για πρώτη φορά μετά το 2009, με τη διοίκηση να έχει ως στόχο να ακολουθήσει μια πιο γενναιόδωρη πολιτική χρηματικών διανομών στο μέλλον, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες).
Πέραν αυτών των οκτώ εισηγμένων, μέρισμα θα διανέμει φέτος -πρώτη φορά ως εισηγμένη στο ΧΑ- και η εταιρεία πληροφορικής Real Consulting (0,03 ευρώ ανά μετοχή), η οποία εισήχθη στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου της Αθήνας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021.
Η συγκεκριμένη λίστα των εννέα εταιρειών ενδέχεται να διευρυνθεί έως το τέλος της φετινής χρονιάς. Για παράδειγμα, μέτοχοι μειοψηφίας με ποσοστό άνω του 5% έχουν θέσει ως θέμα γενικής συνέλευσης την ύπαρξη χρηματικής διανομής στη Medicon Hellas, ωστόσο κάτι τέτοιο είναι αβέβαιο κατά πόσο τελικά θα «περάσει» από την πλειοψηφία των μετόχων.
Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι και πέρυσι επέστρεψαν στις χρηματικές διανομές αρκετές εισηγμένες εταιρείες που είχαν χρόνια να στείλουν τους μετόχους τους στο ταμείο, όπως για παράδειγμα η Έλαστρον, η Byte Computer, η Trastor και η Αφοί Κορδέλλου.
Αθροιστικά τώρα, μόνο με βάση τις μέχρι τώρα ανακοινώσεις των εισηγμένων εταιρειών μοιράστηκε ή και θα μοιραστεί φέτος στους μετόχους το ποσό του 1,853 δισ. ευρώ, ενώ ολόκληρο το 2021 είχε δοθεί 1,74 δισ. ευρώ (+6,5%).
Η διαφορά μεταξύ φετινών και περυσινών χρηματικών διανομών αναμένεται να διευρυνθεί, καθώς:
- Αρκετές εταιρείες δεν έχουν ακόμη εξειδικεύσει την πολιτική των χρηματικών διανομών που θα ακολουθήσουν (π.χ. Πλαστικά Κρήτης, Performance Technologies, ΕΛΒΕ Ενδυμάτων, Μύλοι Κεπενού, Μουσικός Οίκος Νάκα, Αφοί Κορδέλλου).
- Ορισμένοι όμιλοι έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο και για πρόσθετες χρηματικές διανομές, όπως π.χ. ΕΥΔΑΠ, Πλαίσιο, Παπουτσάνης, Ελληνικά Πετρέλαια.
- Είναι πολύ πιθανόν να δούμε το προσεχές φθινόπωρο ορισμένες εισηγμένες εταιρείες να προχωρούν σε διανομές προμερισμάτων.