Eισηγμένες: Στα ύψη η κερδοφορία 6μήνου αλλά… «μην το παίξετε x2»
Πού αποδίδεται η ισχυρή αναπτυξιακή πορεία του πρώτου εξαμήνου και σε ποια στοιχεία πρέπει να εστιάσουν οι αναλυτές. Οι τομείς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και γιατί είναι λάθος ο πολλαπλασιασμός «επί δύο».
Πολύ ικανοποιητικές κερδοφορίες αναμένεται να εμφανίσουν κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο δεκάδες εισηγμένες εταιρείες, με τους αναλυτές ωστόσο να προειδοποιούν πως σε πολλές περιπτώσεις θα αποτελούσε σφάλμα να διπλασιάσει κάποιος τους συγκεκριμένους αριθμούς, προκειμένου να εκτιμήσει τις ετήσιες επιδόσεις ολόκληρου του 2022.
«Θα πρέπει να εκτιμηθεί η προέλευση και η διατηρησιμότητα αυτών των κερδών κατά περίπτωση, προκειμένου να εξαχθούν τα κατάλληλα συμπεράσματα και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον έντονης διεθνούς αβεβαιότητας. Κάθε εταιρεία αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση», επισημαίνουν χαρακτηριστικά αναλυτές. Με απλά λόγια, «μην το παίξετε επί δύο», πριν τσεκάρετε αναλυτικά τις προοπτικές της εταιρείας, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ένας από αυτούς.
Γενικότερα, υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους πολλές εισηγμένες εταιρείες θα εμφανίσουν κατά το πρώτο μισό του 2022 υψηλή κερδοφορία, όπως για παράδειγμα:
- Το γεγονός ότι κατά τους πρώτους 4-5 μήνες της προηγούμενης χρονιάς ίσχυαν έντονα περιοριστικά μέτρα που είχαν πλήξει τα καταστήματα λιανικής -και έμμεσα το χονδρικό εμπόριο-, τη ζήτηση για πετρελαιοειδή, τις μεταφορές, κ.λπ.
- Η φετινή εκτίναξη των τιμών σε πρώτες ύλες (π.χ. αλουμίνιο, πετρέλαιο, χάλυβας, βαμβάκι), ενέργεια και εμπορεύματα είχε ως αποτέλεσμα την έντονη διεύρυνση των περιθωρίων κέρδους για όσες εισηγμένες προχώρησαν σε προϊοντικές ανατιμήσεις, διαθέτοντας αποθέματα χαμηλότερου κόστους. Πέραν αυτού, πολλές εταιρείες αναμένεται να εγγράψουν και μη λειτουργικά κέρδη από αποτίμηση της εύλογης αξίας των αποθεμάτων τους. Ενδεικτική είναι η περίπτωση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο του χάλυβα, όπου αναμένεται να επαναληφθεί σε σημαντικό βαθμό -ή ενδεχομένως και να ξεπεραστεί- η κερδοφορία του πρώτου περσινού εξαμήνου, η οποία είχε θεωρηθεί τότε ως «ανεπανάληπτη».
- Η πολύ ικανοποιητική εξέλιξη της τουριστικής περιόδου, η οποία προϊδεάζει για αριθμό επισκεπτών που θα ξεπεράσει ακόμη και το ιστορικό ρεκόρ του 2019.
- Η ισχυρή αναπτυξιακή πορεία που σημειώνει ο κλάδος της πληροφορικής.
- Η εν γένει αύξηση που σημείωσε κατά το πρώτο μισό του 2022 το ΑΕΠ της χώρας (+7% το πρώτο τρίμηνο).
Μεταξύ των εισηγμένων που αναμένεται να εμφανίσουν πολύ ικανοποιητικές κερδοφορίες συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων -πέρα από τις κλασικές περιπτώσεις του Μυτιληναίου και του ομίλου Viohalco- τα δύο διυλιστήρια (Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil, ιδίως λόγω των διευρυμένων περιθωρίων διύλισης κατά το δεύτερο φετινό τρίμηνο), οι εισηγμένες εμπορίας πετρελαιοειδών (Ελινόιλ, Revoil), o ΟΠΑΠ, ο ΟΤΕ, οι εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων (Autohellas και Μοτοδυναμική), όμιλοι πληροφορικής (π.χ. Epsilon Net, Entersoft, Profile, Space Hellas, Q&R), επιχειρήσεις από τον ευρύτερο κλάδο του χάλυβα (π.χ. ΣΙΔΜΑ, Έλαστρον, Τζιρακιάν, Αφοί Κορδέλλου) και αλουμινίου (π.χ. Βιοκαρπέτ), η Παπουτσάνης, η Mevaco (βασισμένη στα έργα των φωτοβολταϊκών πάρκων), η ΕΛΤΟΝ Χημικά, η Ideal, κ.ά.
Από την άλλη πλευρά ωστόσο, παράγοντες της αγοράς διατηρούν επιφυλάξεις για το πώς τελικά θα εξελιχθεί η κερδοφορία πολλών εταιρειών κατά το δεύτερο φετινό εξάμηνο, με εξαίρεση τον κλάδο της πληροφορικής και τις εταιρείες που επηρεάζονται σε σημαντικό βαθμό από την τουριστική δραστηριότητα.
Συγκεκριμένα, οι επιφυλάξεις που εκφράζονται αφορούν:
- Πρώτον, το γεγονός ότι τα αποθέματα χαμηλού κόστους των εταιρειών έχουν εξαντληθεί και έτσι τα περιθώρια μικτού κέρδους για πολλές εταιρείες που εμφάνισαν πολύ ισχυρές εξαμηνιαίες επιδόσεις, θα επανέλθουν σε «κανονικά» επίπεδα.
- Δεύτερον, η αβεβαιότητα που έχει προκύψει σχετικά με την πορεία της ζήτησης από το προσεχές φθινόπωρο και μετά. Συγκεκριμένα, μπορεί το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων των κατασκευαστικών ομίλων να είναι πολύ μεγάλο, ωστόσο πολλά projects έχουν παγώσει λόγω του πολύ υψηλού κόστους.
Οι αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι ήδη έχει αρχίσει να παρατηρείται αποκλιμάκωση των τιμών σε ορισμένες κατηγορίες κόστους (π.χ. ο χάλυβας έχει απολέσει 35% από το φετινό υψηλό του) και πως θα υπάρξει κάποιο περιορισμένο χρονικό διάστημα παγώματος των έργων, μέχρις ότου να μειωθεί περαιτέρω το κόστος. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τα αναμενόμενα μέτρα της Πολιτείας θα ξεμπλοκάρουν τα έργα και θα οδηγήσουν σε μια μακροπρόθεσμα ανοδική τάση τη ζήτηση.
Από την άλλη πλευρά, όσοι βλέπουν το… ποτήρι μισοάδειο φοβούνται για μια καθίζηση διαρκείας της ζήτησης, η οποία θα θέσει σοβαρούς προβληματισμούς σε μια σειρά κλάδων στην οικονομία. Υποστηρίζουν δηλαδή πως η χαλάρωση της ζήτησης που ήδη παρατηρείται από τον Απρίλιο δεν θα έχει μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα, αλλά θα συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, με καταλύτες τις επιπτώσεις του πληθωρισμού στα οικονομικά των νοικοκυριών και τον συνδυασμό αυξημένων επιτοκίων και υψηλού κόστους στις επιχειρήσεις.
Τέλος, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι αρκετές θα είναι οι εισηγμένες που θα εμφανίσουν πτώση κερδοφορίας ήδη από το πρώτο εξάμηνο, επηρεαζόμενες είτε από τις διεθνείς εξελίξεις είτε από τη μεγάλη αύξηση του κόστους.