Deutsche Bank: Κόλαφος στις αγορές το δεύτερο τρίμηνο

Η μεγάλη ανησυχία είναι ότι το σωρευτικό αποτέλεσμα των αυξήσεων επιτοκίων θα οδηγήσει σε ύφεση, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα. Ποιες είναι οι ενδείξεις. Ποια assets κέρδισαν και ποια είχαν τη μεγαλύτερη πτώση. Οι εκτιμήσεις για τη συνέχεια.

Deutsche Bank: Κόλαφος στις αγορές το δεύτερο τρίμηνο

Απώλειες-ρεκόρ, με τον αμερικανικό δείκτη S&P 500 να υποχωρεί πάνω από 16% το δεύτερο τρίμηνο, τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα να συνεχίζουν τις απώλειες πάνω από 7% στη χειρότερη τριμηνιαία απόδοση του 21ου αιώνα μέχρι στιγμής και το Bitcoin με πτώση 59% σηματοδοτεί τη χειρότερη τριμηνιαία επίδοσή του εδώ και πάνω από μια δεκαετία, εξηγεί η Deutsche Bank.

«Είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς το πόσο άσχημες ήταν οι επιδόσεις των αγορών τους τελευταίους μήνες, με τις αποδόσεις του δεύτερου τριμήνου να ακολουθούν σε μεγάλο βαθμό τα βήματα του πρώτου τριμήνου», εξηγεί η Deutsche Bank για την πορεία των αγορών το δεύτερο τρίμηνο.

Μετοχές

Η αγορά μετοχών στην Ελλάδα τον προηγούμενο μήνα υποαπέδωσε σημαντικά και έχασε μέρος της υπεραπόδοσης που εμφάνιζε από τις αρχές του έτους και για το πρώτο τρίμηνο. Ο Ιούνιος για τον Γενικό Δείκτη ήταν ο χειρότερος μήνας του 2022.

Ο κύριος λόγος για αυτές τις ευρείες απώλειες είναι οι κίνδυνοι ύφεσης, που έχουν αυξηθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια του β' τριμήνου. Αυτό συνέβη για διάφορους λόγους, αλλά πρώτος είναι το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έχει αποδειχθεί πολύ πιο επίμονος, καθιστώντας αναγκαίο έναν πιο επιθετικό ρυθμό αύξησης των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες από ό,τι ανέμεναν οι επενδυτές στην αρχή του τριμήνου.

Η μεγάλη ανησυχία από την πλευρά των επενδυτών είναι ότι το σωρευτικό αποτέλεσμα αυτών των αυξήσεων επιτοκίων θα είναι αρκετό για να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση και σε αυτό το μέτωπο υπάρχουν πολλές ενδείξεις που υποδηλώνουν επιβράδυνση της ανάπτυξης πρόσφατα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, εξηγεί η Deutsche Bank.

Εμπορεύματα

Το ενεργειακό σοκ προσθέτει σε αυτές τις ανησυχίες για την ανάπτυξη και κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, καθώς συνεχίστηκε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

  • Οι τιμές του αργού πετρελαίου τύπου brent σημείωσε περαιτέρω άνοδο +6,4% το δεύτερο τρίμηνο.
  • Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά +14,8% στα 145 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Ωστόσο, οι φόβοι για μια παγκόσμια ύφεση έχουν ρίξει τις τιμές των βιομηχανικών μετάλλων σημαντικά. Ο δείκτης του London Metal Exchange μόλις είχε την πρώτη τριμηνιαία πτώση του από το αρχικό κύμα της πανδημίας το α' τρίμηνο του 2020, και η πτώση του κατά -25% είναι η μεγαλύτερη από την αναταραχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης (GFC) το τέταρτο τρίμηνο του 2008, καταλήγει η Deutsche Bank.

Οι νικητές του δεύτερου τριμήνου

Ενεργειακά εμπορεύματα: Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία άσκησε περαιτέρω ανοδικές πιέσεις στις τιμές της ενέργειας, με το αργό πετρέλαιο τύπου Brent (+6,4%) και το πετρέλαιο τύπου WTI (+5,5%) να ενισχύονται αμφότερα κατά τη διάρκεια του τριμήνου. Η άνοδος ήταν ιδιαίτερα αισθητή για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο με+14,8%, καθώς η Ευρώπη αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μιας πιθανής διακοπής του φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Δολάριο ΗΠΑ: Το δολάριο ήταν το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις από τα νομίσματα της G10 το δεύτερο τρίμηνο, καθώς η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων πιο επιθετικά από ό,τι ανέμεναν και τα ετήσια κέρδη του δείκτη δολαρίου ανέρχονται πλέον σε +9,4%.

Οι ηττημένοι του δεύτερου τριμήνου

Μετοχές: Οι αυξανόμενοι φόβοι για ύφεση οδήγησαν σε σημαντικές απώλειες των μετοχών το δεύτερο τρίμηνο, με τον δείκτη S&P 500 με -16,1% να καταγράφει τη δεύτερη χειρότερη τριμηνιαία επίδοση από την εποχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης (GFC) το τέταρτο τρίμηνο του 2008. Ο ευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 με πτώση -9,1%, ο ιαπωνικός Nikkei με πτώση -5,0% και ο δείκτης MSCI EM με πτώση -11,4%.

Εταιρικά ομόλογα: Για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, τα ομόλογα κινήθηκαν χαμηλότερα, με τα εταιρικά ομόλογα υψηλής απόδοσης σε ευρώ και δολάριο να σημειώνουν μερικές από τις χειρότερες απώλειες, με πτώση -10,7% και -9,9% αντίστοιχα.

Κρατικά ομόλογα: Τα κρατικά ομόλογα έχασαν έδαφος και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και η πτώση των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων (-7,4%) ήταν η χειρότερη μέχρι στιγμής στον 21ο αιώνα. Τα κρατικά ομόλογα έχασαν επίσης περαιτέρω έδαφος και η πτώση τους κατά -4,1% το δεύτερο τρίμηνο ανεβάζει τις απώλειές τους σε ετήσια βάση στο -9,4%.

Μη ενεργειακά εμπορεύματα: Ενώ η ενέργεια σημείωσε περαιτέρω κέρδη κατά το δεύτερο τρίμηνο, τα άλλα εμπορεύματα σημείωσαν σημαντικές μειώσεις. Τα βιομηχανικά μέταλλα είχαν υποαπόδοση, με τον δείκτη του London Metal Exchange (-25,0%) να σημειώνει τη μεγαλύτερη τριμηνιαία πτώση από την αναταραχή της GFC του 2008. Τα πολύτιμα μέταλλα έχασαν επίσης έδαφος, με πτώση τόσο για τον χρυσό (-6,7%) όσο και για το ασήμι (-18,2%). Και μια σειρά από γεωργικά εμπορεύματα υποχώρησαν επίσης, συμπεριλαμβανομένου του σιταριού (-13,6%).

Ιαπωνικό γεν: Το ιαπωνικό γεν αποδυναμώθηκε έναντι του δολαρίου κατά -10,3% το δεύτερο τρίμηνο, το οποίο σηματοδότησε επίσης την έκτη συνεχή τριμηνιαία πτώση του έναντι του δολαρίου. Το γεν διαπραγματεύεται στα 136 γεν ανά δολάριο, το οποίο είναι το ασθενέστερο επίπεδό του από το 1998. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει γίνει η εξαίρεση μεταξύ των μεγάλων κεντρικών τραπεζών των ανεπτυγμένων οικονομιών που δεν αυξάνουν τα επιτόκια, με ακόμη και την Τράπεζα της Ελβετίας να αυξάνει τα επιτόκια τον Ιούνιο για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια.

Κρυπτονομίσματα: Ο ευρύτερος τόνος της απομάκρυνσης του κινδύνου ήταν άσχημα νέα για τα κρυπτονομίσματα και η πτώση του Bitcoin κατά -59% στο δεύτερο τρίμηνο είναι η χειρότερη τριμηνιαία επίδοση εδώ και πάνω από μια δεκαετία. Άλλα κρυπτονομίσματα έχουν χάσει σημαντικό έδαφος επίσης, συμπεριλαμβανομένου του Litecoin (-59,2%) και του XRP (-61,2%).

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video