Τα νέα σενάρια για τις τραπεζικές μετοχές σε Ελλάδα-Ευρώπη

Η υψηλή συγκρισιμότητα στη διαγραμματική απεικόνιση των δύο δεικτών και η συμπεριφορά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Πώς επηρεάζει η ΕΚΤ και οι αποφάσεις που θα πάρει για τα επιτόκια. Διαφοροποιήσεις και ζώνες άμυνας.

Τα νέα σενάρια για τις τραπεζικές μετοχές σε Ελλάδα-Ευρώπη

Οι τιμές χαμηλότερα των 500 μονάδων στον δείκτη των τραπεζικών μετοχών, το χαμηλότερο των τελευταίων 16 μηνών και με την υψηλότερη αξία συναλλαγών των τελευταίων 9 συνεδριάσεων, δείχνει ότι η πτώση στις μετοχές των τραπεζών έχει μάλλον συνέχεια.

Ο Ιούνιος ακολούθησε τον αρνητικό βηματισμό του Μαΐου, με τον Γενικό Δείκτη να «γράφει» μηνιαίες απώλειες 9% αλλά, στο ίδιο διάστημα, ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών σημείωσε υπερδιπλάσιες απώλειες, της τάξεως του 18,6%.

Παρά το γεγονός ότι εγχώριες και ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν προεξοφλήσει στις τρέχουσες τιμές τους ακόμη και το σενάριο βαριάς ύφεσης (σύμφωνα με την Credit Suisse), καθώς οι τιμές των μετοχών τους είναι διαπραγματεύσιμες σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα (χαμηλότερα από 0,5 φορές οι εγχώριες και 0,7 φορές την ενσώματη λογιστική αξία οι ευρωπαϊκές), η πτώση μπορεί να αποκτήσει επιταχυνόμενη ισχύ τις επόμενες εβδομάδες.

Ο εγχώριος τραπεζικός δείκτης, με τη βαρύνουσα σημασία σε όρους συναλλακτικής δραστηριότητας αλλά και ψυχολογίας στην αγορά, ακολουθεί κατά πόδας τον δείκτη των ευρωπαϊκών τραπεζών. Η συγκρισιμότητα στη διαγραμματική απεικόνιση των δύο δεικτών είναι πάρα πολύ υψηλή και η συμπεριφορά των δύο δεικτών είναι σχεδόν ταυτόσημη, ειδικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αυτή η ομοιότητα στα διαγράμματα μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει δρόμος στην πτώση των εγχώριων τραπεζικών αξιών, αν αυτή η ταύτιση συνεχιστεί σε αυτό τον βαθμό, παρότι οι εγχώριες τράπεζες θα είναι ιδιαίτερα ευνοημένες από τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ λόγω της διάρθρωσης του δανειακού τους χαρτοφυλακίου αλλά και των καταθετικών λογαριασμών των πελατών τους.

H κυματική προσέγγιση από τον Δημήτρη Τσάντο, μέλος της τεχνικής ομάδας ανάλυσης της Elliott Wave Trader και της Elliott Wave International της ομάδας του Prechter, συμφωνεί ότι η βασική εκτίμηση στα διαγράμματα και των δύο δεικτών είναι ότι η κίνηση περιγράφεται από ending diagonal, το οποίο σημαίνει ότι απομένει ένα ακόμη νέο χαμηλό, όπου θα σηματοδοτήσει το τέλος (ending) της πτωτικής κίνησης και άρα και των προβλημάτων των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Κυματικά συνεπώς, το τελευταίο υψηλό τους ήταν το κύμα τέσσερα (4), η κίνηση ήταν καθαρά διορθωτική της τάξεως του 61,8% και όχι προωθητική (impulsive). Έκτοτε, βρισκόμαστε σε πτώση εντός του πέμπτου (5) κύματος, με τους στόχους (targets) να έχουν ήδη οριοθετηθεί. Για τον εγχώριο τραπεζικό δείκτη η ζώνη είναι στις 150 μονάδες ή και χαμηλότερα και για τον ευρωπαϊκό δείκτη στην περιοχή των 40-50 μονάδων. Καταληκτικά, για όσο διάστημα ο εγχώριος δείκτης είναι διαπραγματεύσιμος σε χαμηλότερα επίπεδα των 600 μονάδων, οι πωλητές έχουν τον απόλυτο έλεγχο στις μετοχές του τραπεζικού δείκτη και πιθανόν και στην ευρύτερη αγορά.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video