Ποιο είναι το «top 10» του Χρηματιστηρίου που επέλεξε το GREK
Πώς κινείται το αμοιβαίο κεφάλαιο, ένα καλάθι με 28 ελληνικές μετοχές, που τελεί υπό διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η σύγκριση αποδόσεων με τον δείκτη MSCI Greece IMI και πού διαμορφώνεται τώρα η αποτίμηση.
Η εγχώρια αγορά μετοχών βρίσκεται σε διορθωτική τροχιά. Παρά το αρνητικό γεωπολιτικό σκηνικό, όμως, το διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο GREΚ, το οποίο είναι εισηγμένο στην αγορά της Νέας Υόρκης και παρέχει απευθείας έκθεση στην εγχώρια αγορά μετοχών, έχει δεχθεί μικρές εισροές φέτος, που ανέρχονται σε περίπου 8,5 εκατ. δολάρια.
Η αξία των υπό διαχείριση πόρων του διαπραγματεύσιμου αμοιβαίου κεφαλαίου διαμορφώνεται στα 105 εκατ. δολάρια, με απόδοση -17,45% φέτος, ελαφρώς καλύτερα από τον δείκτη με τον οποίο συγκρίνεται η απόδοσή του, ο MSCI Greece IMI με -19,60%.
To αμοιβαίο έχει στην τρέχουσα σύνθεσή του 28 μετοχές, η πλειονότητα των οποίων είναι υπό διαπραγμάτευση στο Χ.Α. Η μετοχή του ΟΤΕ με 15,56% αποτελεί τη πλέον δεικτοβαρή συμμετοχή, ο ΟΠΑΠ ακολουθεί με 12,50%, η Eurobank με 8,81%, η Alpha Bank με 7,60%, η Motor Oil με 5,15%, η Terna Energy με 4,97%, η Jumbo με 4,43%, η Εθνική Τράπεζα με 4,30% και Mytilineos με 4,146% και ΔΕΗ 4% είναι το top 10 των τοποθετήσεων που αποτελεί το 64% του αμοιβαίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Altavista Research, ο δείκτης P/E για το GREK είναι στις 7,78 φορές για το 2022, ο δείκτης P/BV στις 0,47 φορές και η μερισματική απόδοση στο 2,70%.
Τι δείχνει η τεχνική εικόνα
Το αμοιβαίο κεφάλαιο διαπραγματεύεται ως επί το πλείστο με μικρό premium και το GREK λειτούργησε καλά κατά τη διάρκεια της κρίσης. Το GREK προέβη σε ουσιαστική αλλαγή του υποκείμενου δείκτη του την 1η Μαρτίου 2016, μεταβαίνοντας στον δείκτη MSCI All Greece Select 25/50.
Με τη βοήθεια του κυματιστή Δημήτρη Τσάντου, μέλους της τεχνικής κοινότητας Elliott Wave Trader και Elliott Wave International της ομάδας του Prechter, παραθέτουμε τις δύο βασικές εναλλακτικές μετρήσεις για το διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο GREK.
Συνολικά, το GREK συνεχίζει να παρέχει εξαιρετικά συγκεντρωμένη αλλά αντανακλαστική έκθεση σε ελληνικές μετοχές. Η βασική μας εκτίμηση είναι πως όλη η κίνηση στο GREK ήταν διορθωτική ως expanded flat ABC, κορυφώνοντας ως κύμα (4) και έκτοτε άρχισε η κάθοδος του 5ου κύματος, με στόχο νέα χαμηλά όπως φαίνεται από τις μετρήσεις στα δύο διαγράμματα.
Σε βραχυπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα και για όσο διάστημα το GREK είναι διαπραγματεύσιμο σε χαμηλότερα επίπεδα των 25 δολαρίων, η πτωτική κίνηση και οι bears έχουν τον απόλυτο έλεγχο της αγοράς και της κίνησης.
Από την άλλη πλευρά ωστόσο, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι από τα χαμηλά των 13 δολαρίων περίπου, η ανοδική κίνηση έλαβε χώρα με πέντε κύματα (5-κυματική) προωθητική (impulse), την οποία βέβαια τη μετράμε ως C στη βασική εκτίμησή μας.
Εναλλακτικά όμως πρέπει να έχουμε υπόψη το σενάριο η τιμή στα 13 δολάρια να ήταν το χαμηλό και ο πάτος της κίνησης ως πέμπτο κύμα, οπότε όλο αυτό ήταν κύμα (1) μιας ευρύτερης ανόδου και έκτοτε διορθώνει ως κύμα (2) και όλο αυτό το σενάριο αποτυπώνεται στο διάγραμμα με την κόκκινη μέτρηση.
Επιβεβαίωση της καθοδικής κίνησης θα έχουμε με την απώλεια των 19-19,80 δολαρίων και έπειτα των 17 δολαρίων. Οι bulls πρέπει να πάρουν πίσω τουλάχιστον τα 25 δολάρια, για να έχουν ελπίδες άμεσης επαναφοράς.