Αποτελέσματα εξαμήνου: Ποιες εισηγμένες θα κερδίσουν τις εντυπώσεις

Ποιοι είναι οι πλέον «ευνοημένοι» κλάδοι και ποιες επιχειρήσεις ξεχωρίζουν, σε ένα οικονομικό περιβάλλον πολλαπλών κρίσεων και προκλήσεων, εντός κι εκτός συνόρων. Τι κρύβει για τις προοπτικές των εταιρειών το δεύτερο μισό του 2022.

Αποτελέσματα εξαμήνου: Ποιες εισηγμένες θα κερδίσουν τις εντυπώσεις

Κόντρα στις επιπτώσεις του πληθωρισμού και στην εκτίναξη του ενεργειακού κόστους, δεκάδες εισηγμένες εταιρείες σημείωσαν εξαμηνιαία κέρδη που είτε υπερέβησαν με άνεση τα αντίστοιχα περυσινά είτε κινήθηκαν σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, με δεδομένο ότι για ορισμένους κλάδους το πρώτο μισό του 2021 είχε αποτελέσει μια ασυνήθιστα ευνοϊκή περίοδο (π.χ. ξυλεία, κλάδος χάλυβα, νηματουργίες).

Στους «ευνοημένους» κλάδους και επιχειρήσεις του πρώτου φετινού εξαμήνου συγκαταλέγονται:

  • Τα διυλιστήρια (Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια) λόγω αυξημένων περιθωρίων διύλισης, ιδίως κατά το δεύτερο φετινό τρίμηνο.
  • Οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών (Ελινόιλ, Revoil) καθώς η ζήτηση στην εγχώρια αγορά κινήθηκε κοντά ή και πάνω από +10% (έως τα μέσα Απριλίου του 2021 είχαν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας).
  • Οι εταιρείες πληροφορικής, οι περισσότερες εκ των οποίων (π.χ. Space Hellas, Entersoft, Epsilon Net, Profile, Performance Technologies, Ίλυδα, Real Consulting) προσβλέπουν φέτος σε διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης, εξέλιξη που θα απεικονιστεί και στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου (η Q&R θα επιστρέψει στο α’ εξάμηνο από ζημίες σε ικανοποιητική κερδοφορία).
  • Ο μεταλλουργικός κλάδος, όπου: α) Βελτιωμένες επιδόσεις αναμένονται από τη Μυτιληναίος και τις εταιρείες του Ομίλου Viohalco (Viohalco, Cenergy, ElvalHalcor), β) Οι εμπλεκόμενες με τον χάλυβα εισηγμένες εταιρείες (ΣΙΔΜΑ, Έλαστρον, Αφοί Κορδέλλου, Τζιρακιάν) προβλέπεται να εμφανίσουν αυξημένα έσοδα (ορισμένες σημείωσαν μικρή κάμψη στον όγκο των πωλήσεών τους) και πολύ ικανοποιητική κερδοφορία, με δεδομένο ότι οι αντίστοιχες περυσινές τους επιδόσεις είχαν χαρακτηριστεί ως «λαχείο», γ) Η Βιοκαρπέτ (διέλαση αλουμινίου) αναμένεται να ανακοινώσει πολλαπλάσια κέρδη από τα αντίστοιχα περυσινά, δ) Πολύ υψηλότερες επιδόσεις αναμένει φέτος η εταιρεία μεταλλικών κατασκευών Mevaco, μετά και τα έργα κατασκευής βάσεων φωτοβολταϊκών πάρκων που έχει αναλάβει.
  • Παρόμοια συμπεριφορά με τον μεταλλουργικό κλάδο, παρουσιάζουν και οι βιομηχανίες ξύλου, με ό,τι αυτό ενδεχομένως να σημάνει για τα εξαμηνιαία αποτελέσματα των εισηγμένων Interwood-Ξυλεμπορία και Ακρίτας.
  • Οι εταιρείες που επηρεάζονται σε έντονο βαθμό από την πορεία του εισερχόμενου τουρισμού, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι Αεροπορία Αιγαίου, Autohellas, Μοτοδυναμική, Παπουτσάνης, Κυριακούλης (χωρίς να αποφευχθεί φέτος το ζημιογόνο αποτέλεσμα), κ.λπ.

Όλα επίσης δείχνουν ότι το 2022 προμηνύεται καλύτερο για μια σειρά από άλλες εισηγμένες εταιρείες, στις οποίες πέρα από τον ΟΠΑΠ, τον ΟΤΕ και την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων:

  • Η CNL Capital (μεγαλύτερο ύψος δανειοδοτήσεων προς επιχειρήσεις, ικανοποιητικά περιθώρια κέρδους).
  • Η Inform Λύκος (καλύτερες επιδόσεις στη Ρουμανία, ανάπτυξη στον τομέα της ψηφιακής επικοινωνίας).
  • Η Unibios (μεγαλύτερο από πέρυσι ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων επεξεργασίας νερού).
  • Η ΕΛΤΟΝ Χημικά (ήδη ανακοίνωσε αύξηση εξαμηνιαίου κύκλου εργασιών κατά 37%.

Επίσης, η Jumbo έχει ήδη ανακοινώσει αύξηση εξαμηνιαίων πωλήσεων κατά 12,8% και η Medicon Hellas κατά 5,6%.

Η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου θα εμφανίσει στο α’ εξάμηνο υψηλότερο κύκλο εργασιών (επηρεασμένο από την άνοδο των τιμών νήματος) και ικανοποιητική κερδοφορία, ενισχυμένη από τις πωλήσεις βάμβακος που είχαν αποκτηθεί έναντι χαμηλότερου κόστους κτήσης.

Όπως έχει επισημάνει και κατά το παρελθόν το Euro2day.gr, είναι πολύ πιθανόν η εικόνα των κερδών πολλών εισηγμένων εταιρειών να επιδεινωθεί κατά το δεύτερο μισό του 2022, είτε λόγω της επιδείνωσης της γενικότερης οικονομικής κατάστασης (ήδη στην Ευρώπη παρατηρείται αποκλιμάκωση της ζήτησης από τον Απρίλιο και μετά), είτε λόγω απουσίας έκτακτων παραγόντων που «σήκωσαν» τις επιδόσεις του πρώτου μισού του 2022 (π.χ. πώληση προϊόντων σε υψηλές τιμές, ενώ είχαν αποκτηθεί έναντι σαφώς χαμηλότερου κόστους).

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video