Ποιες εισηγμένες προνόησαν έγκαιρα για φθηνά δάνεια
Η ανοδική πορεία των επιτοκίων, μετά και την απόφαση της ΕΚΤ ύστερα από 11 χρόνια, προβληματίζει τις εταιρείες. Η έμμεση επίπτωση στην πορεία της ζήτησης και του ΑΕΠ και το αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος. Πώς έχουν κινηθεί.
H γενικότερη εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα διαρκέσει για μεγάλο ακόμη χρονικό διάστημα και ότι το κόστος του χρήματος θα ανέβει σημαντικά κατά τα επόμενα χρόνια έχει καταστήσει πλέον ακριβό το εγχείρημα των επιχειρήσεων να «κλειδώσουν» τα επιτόκια των δανείων τους, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν σημαντικά το σχετικό ρίσκο.
Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί, είναι η πρόσφατη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι ο πληθωρισμός θα παραμένει σε ανεπιθύμητα υψηλά επίπεδα «για κάποιο διάστημα» (συμβάλλει και η πτωτική πορεία του ευρώ), όπως και η αύξηση κατά πενήντα μονάδες βάσης του Euribor που αποφασίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα και ήταν ανώτερη σε σχέση με την προηγηθείσα καθοδήγηση (guidance).
Η ανοδική πορεία των επιτοκίων προβληματίζει τις επιχειρήσεις όχι μόνο λόγω της έμμεσης επίπτωσης στην πορεία της ζήτησης και του ΑΕΠ, αλλά και εξαιτίας του αυξημένου χρηματοοικονομικού κόστους που θα κληθούν να καταβάλουν.
Παρ' όλα αυτά, ένα μεγάλο ποσοστό των εισηγμένων εταιρειών του Χρηματιστηρίου της Αθήνας προβληματίζεται περισσότερο για τις έμμεσες παρά για τις άμεσες επιπτώσεις των αυξημένων επιτοκίων και αυτό για δύο κυρίως λόγους:
Πρώτον, γύρω στις 30-35 εισηγμένες έχουν θετικό καθαρό ταμείο (διαθέσιμα υψηλότερα από το σύνολο των τραπεζικών και λοιπών δανειακών υποχρεώσεών τους) και άλλες 20-25 εταιρείες (αθροιστικά δηλαδή περίπου οι τέσσερις στις δέκα) σχετικά πολύ χαμηλό ύψος υποχρεώσεων, οπότε μια αύξηση του κόστους χρηματοδότησης δεν θα τις επιβαρύνει σημαντικά.
Δεύτερον, επειδή αρκετές άλλες εταιρείες -ηθελημένα ή και μη- έχουν συνάψει ένα σημαντικό ποσοστό του δανεισμού τους έναντι σταθερού επιτοκίου.
Για παράδειγμα, εισηγμένες όπως οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ElvalHalcor, Prodea ΑΕΕΑΠ, Premia Properties, Lamda Development, ΟΠΑΠ, έχουν αντλήσει σημαντικό ποσοστό των δανείων τους μέσα από την εγχώρια αγορά εταιρικών ομολόγων του ΧΑ, κλειδώνοντας για τα ποσά αυτά τα επιτόκια των επόμενων τριών έως και επτά ετών. Έναντι σταθερών επιτοκίων έχουν αντλήσει κεφάλαια και άλλες εταιρείες από ομολογιακές αγορές του εξωτερικού.
Επίσης, αρκετές εισηγμένες προνόησαν έγκαιρα και «κλείδωσαν» τo επιτόκιο Euribor για το σύνολο ή έστω για ένα πολύ σημαντικό τμήμα των δανείων τους για τα επόμενα χρόνια (Interest Rate Swap), με μια μικρή σχετικά επιβάρυνση. Ειδικότερα, όσο νωρίτερα προχώρησαν στη συγκεκριμένη κίνηση τόσο μικρότερο ήταν το επιπλέον επιτόκιο με το οποίο χρεώθηκαν. Μεταξύ των πρώτων εισηγμένων εταιρειών που έδρασαν σχετικά συγκαταλέγονται η Space Hellas, η ΣΙΔΜΑ και ο Όμιλος Fourlis (για τον τελευταίο, το «κλείδωμα» θα ξεκινήσει από το έτος 2023).
Σήμερα, ωστόσο, το επιπλέον επιτοκιακό περιθώριο που καλούνται να «φορτωθούν» οι εταιρείες έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο (αυξάνεται όσο διευρύνεται η χρονική περίοδος του «κλειδώματος»), έτσι ώστε να μην είναι βέβαιο ότι… αξίζει τον κόπο, εκτός και αν παρατηρηθεί μια πολύ μεγάλη αύξηση του Euribor κατά τα επόμενα χρόνια.
Τέλος, υπάρχει μια κατηγορία εισηγμένων εταιρειών που για διάφορους λόγους είχαν συνάψει από την αρχή κάποια δάνεια με σταθερό επιτόκιο και οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν κίνδυνο αύξησης του κόστους του χρήματος για τις συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις τους. Μεταξύ των εταιρειών αυτών συγκαταλέγονται η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου (δύο ομολογιακές εκδόσεις) και η Κυριακούλης Μεσογειακές Κρουαζιέρες (το μεγαλύτερο ποσοστό των δανείων της μητρικής εταιρείας έχει συναφθεί με σταθερό επιτόκιο).