Αισιόδοξη η JP Morgan για τα ελληνικά spread, τι θα κάνουν οι οίκοι αξιολόγησης
Αποκλιμάκωση των ελληνικών spread στο υπόλοιπο του έτους αναμένει ο αμερικανικός οίκος. Προβλέπει ανάπτυξη 3,5% φέτος, με τον πληθωρισμό να σκαρλφαλώνει στο 6,3%. Τι λέει για τα σενάρια πρόωρων εκλογών.
Η επενδυτική τράπεζα JP Morgan δεν θεωρεί πιθανό το σενάριο των πρόωρων εκλογών φέτος, καθώς προβλέπει ότι η ελληνική πολιτική δεν θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο το 2022.
«Δεν έχουν προγραμματιστεί σημαντικά γεγονότα για το δεύτερο εξάμηνο φέτος και αναμένουμε ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά των κρατικών ομολόγων θα επικεντρωθούν στις επερχόμενες ιταλικές βουλευτικές εκλογές το πρώτο εξάμηνο του 2023», εξηγεί η JP Morgan.
Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι υπάρχει ακόμη ένα αξιοπρεπές discount (ποσοστό προεξόφλησης) το οποίο ενσωματώνεται στα περιφερειακά spreads στα τρέχοντα επίπεδα, σε περίπου 20 μονάδες βάσης (μ.β.) για την Ελλάδα, 75 μ.β. στην Ιταλία, περίπου 20 μ.β. στην Ισπανία και την Πορτογαλία και αναμένει ότι μέρος αυτής της έκπτωσης θα αφαιρεθεί στο πλαίσιο της ενδεχόμενης ανακοίνωσης του εργαλείου κατά του κατακερματισμού από την ΕΚΤ.
Την ίδια στιγμή, η τράπεζα αναμένει σταδιακή και συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των spreads στα ελληνικά ομόλογα στο δεύτερο εξάμηνο φέτος, εκτιμώντας ότι αυτό θα συνεχιστεί και το 2023. Ειδικότερα προβλέπει υποχώρηση στις 210 μονάδες βάσης το Σεπτέμβριο από περίπου 250 μονάδες σήμερα. Περαιτέρω υποχώρηση στις 200 μονάδες βάσης προβλέπει από τον Δεκέμβριο του 2022 έως το Μάρτιο του 2023, και νέα υποχώρηση στις 170 μονάδες τον Ιούνιο του 2023.
Στην περίπτωση της Ιταλίας, ο στόχος για το τέλος του έτους είναι σε 200 μ.β. μετά από μείωση στις 180 μ.β. τους επόμενους μήνες, καθώς η αγορά θα προσθέσει πίσω την έκπτωση αβεβαιότητας στο αυξανόμενο πολιτικό θόρυβο, οδεύοντας προς τις βουλευτικές εκλογές στις αρχές του 2023.
Επίσης ο επενδυτικός οίκος αναμένει ανάπτυξη 3,5% φέτος στην Ελλάδα, το ΑΕΠ στα 209 δισ. ευρώ, με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 6,3%. Το ελληνικό χρέος αναμένεται να μειωθεί φέτος στο 186% του ΑΕΠ, και το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 4,3% του ΑΕΠ, με το πρωτογενές έλλειμμα να κινείται στο 1,9%. Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών θα είναι της τάξεως του 8,4% και η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 13,2%.
Αναφορικά με τις αξιολογήσεις από τους οίκους αξιολόγησης, η JPM εκτιμά ότι θα παραμείνουν σταθερές με τους κινδύνους να κλίνουν προς αρνητικές ενέργειες, ιδίως δεδομένης της επιδείνωσης της ρευστότητας. «Το πρώτο εξάμηνο παρατηρήθηκαν περαιτέρω ευνοϊκές ενέργειες αξιολόγησης στην περιφέρεια. Ειδικότερα, οι οίκοι αξιολόγησης αναβάθμισαν τις προοπτικές από σταθερές σε θετικές για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Κύπρο, ενώ έλαβαν επίσης και αναβαθμίσεις αξιολογήσεων το πρώτο εξάμηνο του 2022», επισημαίνει η τράπεζα.
Σε πρόσφατα σχόλιά τους, οι οίκοι αξιολόγησης δήλωσαν ότι οι οικονομίες της ζώνης του ευρώ παραμένουν ανθεκτικές χάρις των δημοσιονομικών πολιτικών και των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που τέθηκαν σε εφαρμογή μετά την πανδημία. Ωστόσο, έχουν τονίσει ότι θα μπορούσαν να μειωθούν οι προοπτικές ή ακόμη και να προκληθούν υποβαθμίσεις της αξιολόγησης σε περίπτωση μεγάλων δυσμενών μακροοικονομικών σοκ, για παράδειγμα σε σχέση με την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και τις υψηλές τιμές ενέργειας και εμπορευμάτων.
«Η βασική μας υπόθεση είναι ότι οι αξιολογήσεις θα παραμείνουν σε γενικές γραμμές σταθερές για το υπόλοιπο του 2022, εκτός εάν υλοποιηθεί ένα σημαντικό μακροοικονομικό σοκ το οποίο θα οδηγήσει σε κινήσεις αρνητικών προοπτικών για αρχή», επισημαίνει η JPM.
Σύμφωνα με τον κατάλογο των βασικών πολιτικών γεγονότων στη ζώνη του ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο φέτος, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναμένει ότι η νέα κυβέρνηση στην Ιταλία το 2023 θα καταλήξει σε μια ευρέως επικρατούσα ατζέντα με παρόμοιες φιλοευρωπαϊκές και/ή φιλονατοϊκές απόψεις, θετικό αποτέλεσμα για την ιταλική αγορά ομολόγων αλλά η μεταβλητότητα θα παραμείνει αυξημένη καθώς πλησιάζουμε στις εκλογές.
Για τη Γαλλία, ο πρόεδρος Μακρόν θα παράσχει σταθερότητα στις εξωτερικές υποθέσεις, αλλά η Κάτω Βουλή θα μπορούσε να παραμείνει προβληματική στην έγκριση βασικών μεταρρυθμίσεων, δεδομένης της ισχνής σχετικής πλειοψηφίας του Μακρόν στο Κοινοβούλιο. Παρότι δεν έχει τιμολογηθεί κάποια ουσιαστική ‘έκπτωση’ στα γαλλικά ομόλογα, αναμένει κάποια νευρικότητα στα γαλλικά ομόλογα, αν οι μεταρρυθμίσεις κολλήσουν.
Τέλος, στην Ισπανία, παρά τις εντάσεις στην κυβέρνηση, αναμένει ότι η κυβέρνηση Σάντσεθ θα παραμείνει ενωμένη και ως εκ τούτου η ισπανική πολιτική δεν θα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος το 2022, καταλήγει η JP Morgan.