«Αρκούδα» η Moody's για τον κλάδο των μετάλλων
Οι αρνητικές προοπτικές για τις τιμές αντανακλά στις προσδοκίες ότι το συνολικό EBITDA θα συρρικνωθεί για τις μεγαλύτερες βιομηχανίες εξόρυξης και επεξεργασίας σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης. Βαριά η σκιά της ύφεσης διεθνώς.
Σε νέα έκθεση, η Moody's Investors Service άλλαξε το παγκόσμιο outlook για τη βιομηχανία μετάλλων και εξόρυξης σε "αρνητικό" από "σταθερό".
Η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο μειώνει τη ζήτηση για μέταλλα και εμπορεύματα εξόρυξης, επηρεάζοντας άμεσα την τιμή, η οποία κατά συνέπεια αντανακλά τη μείωση του EBITDA για τις μεγαλύτερες εταιρείες που αξιολογεί η Moody's στον κλάδο κατά τους επόμενους 12 μήνες.
"Το EBITDA και οι τιμές μειώνονται καθώς εξασθενούν οι επιχειρηματικές και μακροοικονομικές συνθήκες. Θα παραμείνουν υψηλότερα από τα προ πανδημίας χρόνια αλλά κάτω από τα επίπεδα ρεκόρ που παρατηρήθηκαν στις αρχές του 2022", λέει η Ανώτερη Αντιπρόεδρος της Moody's Μπάρπαρα Μάττος.
«Επιπλέον, το κόστος ενέργειας και πρώτων υλών παραμένει υψηλό, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, γεγονός που θα μειώσει επίσης τα περιθώρια κέρδους και τα καθαρά κέρδη των παραγωγών βασικών μετάλλων», προσθέτει.
Η Moody's αναμένει ότι οι παραγωγοί χαλκού θα αντιμετωπίσουν μείωση των EBITDA λόγω χαμηλότερου όγκου παραγωγής σε ορισμένες περιοχές, υψηλότερου κόστους εισροών και χαμηλότερων τιμών. Ωστόσο, τα χαμηλά επίπεδα αποθεμάτων και οι προκλήσεις εφοδιασμού στις κύριες περιοχές παραγωγής χαλκού, όπως η Χιλή και το Περού, θα περιορίσουν τις μειώσεις της τιμής του χαλκού.
Επιπλέον, οι παραγωγοί βασικών μετάλλων όπως ο ψευδάργυρος, το νικέλιο και το αλουμίνιο θα έχουν επίσης μείωση EBITDA, καθώς το υψηλό κόστος ενέργειας και βασικών πρώτων υλών επηρεάζει τα περιθώρια και μειώνει την παραγωγή στην Ευρώπη, ενώ η αποδυνάμωση της οικονομικής ανάπτυξης επιβαρύνει τη ζήτηση σε όλο τον κόσμο.
Όσον αφορά τα πολύτιμα μέταλλα, ο Moody's βλέπει ότι οι τιμές τόσο για τον χρυσό όσο και για το ασήμι μειώνονται καθώς τα υψηλότερα επιτόκια και το ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ έχουν απομακρύνει τις επενδύσεις από τα πολύτιμα μέταλλα, τα οποία θεωρούνται ασφαλής επένδυση.
Επιπλέον, σε αντίθεση με άλλα μέταλλα, το κλίμα της αγοράς και όχι τα θεμελιώδη στοιχεία όπως η προσφορά και η ζήτηση, επηρεάζουν τις τιμές σε αυτόν τον κλάδο δημιουργώντας πτώση στα κέρδη των παραγωγών. Όλοι αυτοί οι παράγοντες θα οδηγήσουν σε μείωση EBITDA για τους παραγωγούς πολύτιμων μετάλλων.
Οι τιμές του χάλυβα μπορεί να παραμείνουν πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους, αλλά η πρόσφατη βουτιά θα μειώσει σημαντικά το EBITDA και τις ταμειακές ροές των χαλυβουργικών μονάδων.
Στο ίδιο μοτίβο, το EBITDA στα ανθρακωρυχεία θα μειωθεί καθώς οι τιμές του άνθρακα υποχωρούν από τα επίπεδα ρεκόρ που παρατηρήθηκαν νωρίτερα φέτος, αλλά οι συνεχείς περιορισμοί προσφοράς θα μπορούσαν να διατηρήσουν τις τιμές πάνω από τα ιστορικά επίπεδα για παρατεταμένη περίοδο, μετριάζοντας τη μείωση των κερδών, αναφέρει η έκθεση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης;.
Τέλος, η αδυναμία στην παγκόσμια παραγωγή χάλυβα, ιδιαίτερα στην Κίνα, και οι εποχικά υψηλότεροι όγκοι παραγωγής στην Αυστραλία και τη Βραζιλία θα συμπιέσουν τις τιμές και, κατά συνέπεια, το EBITDA για τους μεγάλους παραγωγούς σιδηρομεταλλεύματος.