Τα τεχνικά σημάδια δείχνουν νέα βουτιά του S&P 500
Πώς διαμορφώνεται τώρα η εικόνα για τον βασικό δείκτη της Wall Street σε όρους τεχνικής ανάλυσης. Τα... κύματα που δείχνουν ότι οι πωλητές διατηρούν το πλεονέκτημα. Σε ποιο σενάριο μπορεί να βγάλουν οι μετοχές μια ανοδική αντίδραση.
Η κλασική τεχνική εικόνα του δείκτη S&P 500 δεν δίνει ενθαρρυντικά στοιχεία, καθώς έχει διασπάσει την ανοδική τάση από το χαμηλό του 2022 και το επίπεδο 61,8% retracement στις 3.914-3.887 μονάδες, γεγονός που αναιρεί την πιθανότητα για μια βραχυπρόθεσμη περίοδο σταθεροποίησης και αντιθέτως υποδηλώνει μια άμεση επανέναρξη της ευρύτερης πτωτικής τάσης, που ενισχύεται από το κυλιόμενο χαμηλότερο σε εβδομαδιαία επίπεδα του ταλαντωτή MACD.
Σε όρους κλασικής τεχνικής ανάλυσης, αναμένουμε μια κίνηση επιστροφής σε νέα χαμηλά για το έτος, χαμηλότερα από τις 3.637 μονάδες και τεστάρισμα του κινητού μέσου όρου των 200 εβδομάδων στις 3.586 μονάδες και στη συνέχεια στις 3.505-3.500 μονάδες.
Ενώ θα περιμέναμε να εμφανιστεί ισχυρή στήριξη σε τρέχοντα επίπεδα, μια διάσπαση μπορεί να ξεκαθαρίσει τον δρόμο για μια πτώση σε ένα σύμπλεγμα στηρίξεων στις 3.234/3.195 μονάδες, το οποίο περιλαμβάνει το 38,2% της ανάσχεσης ολόκληρης της ανοδικής τάσης από το χαμηλό του 2009 κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης (GFC).
O Δημήτρης Τσάντος, μέλος της τεχνικής ομάδας ανάλυσης της Elliott Wave Trader και της Elliott Wave International της ομάδας του Prechter, όπως ανέφερε και στις προηγούμενες κυματικές αναλύσεις του τους προηγούμενους μήνες, η βασική εκτίμηση είναι ότι οι αγορές κορύφωσαν στα υψηλά του περασμένου Ιανουαρίου ως κύμα 3 και έκτοτε βρίσκονται σε τροχιά διόρθωσης ως κύμα 4, με οποιαδήποτε ανοδική κίνηση να θεωρείται διορθωτική ως bear market rally.
Αν λοιπόν η εκτίμηση είναι σωστή, τότε στα χαμηλά του Ιουνίου στις 3.636,82 μονάδες είχαμε το κύμα (i) και στα υψηλά του Αυγούστου στις 4.325,50 μονάδες είχαμε το κύμα (ii). Βάσει αυτής της εκτίμησης, έχουμε ένα πτωτικό σερί κυμάτων (i)-(ii) & i-ii & 1-2 το οποίο μας έχει φέρει κοντά στα προηγούμενα χαμηλά του Ιουνίου. Όσο βρισκόμαστε χαμηλότερα των 3.907,68 μονάδων, όπου είναι το προχθεσινό υψηλό της ομιλίας του προέδρου της Fed, Powell, η τάση είναι καθαρά πτωτική.
Βρισκόμαστε ήδη στην κρίσιμη ζώνη στήριξης του Fibonacci retracement 78,6% - 88,7% (3.784-3.714 μονάδες), η οποία αν διασπαστεί πτωτικά, επιβεβαιώνει το πτωτικό σενάριό μας. Διάσπαση αυτών των χαμηλών και έπειτα των 3.636 μονάδων (χαμηλό του Ιουνίου) σημαίνει ότι βρισκόμαστε στην «καρδιά» του τρίτου κύματος πτωτικά, με στόχο πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Η συγκεκριμένη μέτρηση-εκτίμηση αποτυπώνεται στα διαγράμματά μας με την μπλε μέτρηση.
Εναλλακτική μέτρηση είναι η κόκκινη ως ένα ευρύτερο ABC, το οποίο θα μας επαναφέρει κοντά στα προηγούμενα υψηλά του Αυγούστου (τις 4.300-4.400 μονάδες), όσο αντέχει η ζώνη στήριξης των 3.784- 3.714 μονάδων. Οι αγοραστές μπορούν να ελπίζουν σ’ αυτό το σενάριο μόνο με ανοδική διάσπαση των 3.907 μονάδων και στη συνέχεια των 3.960 μονάδων. Σε αυτό βοηθάει προς το παρόν και η θετική απόκλιση των ταλαντωτών, όπως βλέπετε στο δίωρο διάγραμμα.
Συνολικά, για όσο διάστημα η αγορά εξακολουθεί να βρίσκεται χαμηλότερα της ζώνης των 3.907-3.960 μονάδων, οι πωλητές έχουν τον πλήρη έλεγχο (μπλε μέτρηση). Εναλλακτικά, ανοδική διάσπαση αυτής της ζώνης τιμών επαναφέρει στο προσκήνιο δυναμικά τους αγοραστές (κόκκινη μέτρηση).
Πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο οι παγκόσμιες μετοχές όσο και ο δείκτης S&P 500 έχουν διασπάσει σημαντικά επίπεδα στήριξης όπως τον κινητό μέσο όρο των 200 εβδομάδων και της ανοδικής τάσης από τα χαμηλά του 2022 αντίστοιχα, γεγονός που θα πρέπει να πυροδοτήσει μια ταχύτερη από την αναμενόμενη επανέναρξη της βασικής πτωτικής τάσης, σύμφωνα με την αρνητική τεχνική μας άποψη για τους 3-6 μήνες.