Εισηγμένες: Ο χάρτης των αποτελεσμάτων εξαμήνου

Εκτίναξη 90% στα καθαρά κέρδη και άνω του 50% στον τζίρο εμφάνισαν στο εξάμηνο οι μη τραπεζικές εισηγμένες. Ποιες εταιρίες ξεχώρισαν, ποιες απείχαν από το «πάρτι». Τα σινιάλα για τις αποτιμήσεις και οι προοπτικές. Αναλυτικός πίνακας.

Εισηγμένες: Ο χάρτης των αποτελεσμάτων εξαμήνου

Παρά το γεγονός ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι αυτή την περίοδο στραμμένο στις αναμενόμενες οικονομικές επιπτώσεις από τις εξελίξεις στο ενεργειακό μέτωπο, τα εξαμηνιαία αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών προκάλεσαν έντονη ικανοποίηση στην πλειονότητα των μετόχων.

Όπως αναμενόταν (βλέπε παλαιότερο σχετικό άρθρο του Euro2day.gr με τίτλο: Έκαναν το ντάμπλ τα κέρδη των εισηγμένων στο εξάμηνο) το αθροιστικό καθαρό εξαμηνιαίο αποτέλεσμα 140 μη τραπεζικών εισηγμένων εταιρειών κατέγραψε μεγάλη άνοδο που προσέγγισε το 90% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή επίδοση.

Ειδικότερα, οι προαναφερθείσες εταιρείες (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα) έχουν εμφανίσει αύξηση κύκλου εργασιών κατά 52,5% (έχει επιδράσει και ο υψηλός πληθωρισμός, καθώς και οι ανοδικές τιμές των εμπορευμάτων), EBITDA κατά 46,3% και καθαρών κερδών μετά την αφαίρεση δικαιωμάτων μειοψηφίας κατά 89,2%.

Με δεδομένα ότι: α) τα εταιρικά κέρδη του 2021 είχαν υπερβεί κατά πολύ τα αντίστοιχα του προπανδημικού 2019 και β) Κατά την περίοδο 2019-2022 ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έχει υποχρεωθεί σε πτώση, όλα δείχνουν πως η φετινή χρονιά θα κλείσει με ένα σαφώς ελκυστικό μέσο P/E για τις μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Πορεία δύο ταχυτήτων

Ωστόσο, παρά την πολύ μεγάλη ποσοστιαία άνοδο των κερδών, από το… πάρτι απείχαν πολλές εισηγμένες εταιρείες, καθώς γενικότερα παρατηρήθηκε πορεία δύο ταχυτήτων, με περισσότερο ωφελημένους τους κλάδους της πληροφορικής, των διυλιστηρίων, των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών, της μεταλλουργίας, των αλευροβιομηχανιών και των εταιρειών που επηρεάζονται από τον εισερχόμενο τουρισμό, ενώ αντίθετα είχαν ένα δύσκολο πρώτο μισό του 2022 είχαν πολλές επιχειρήσεις από το χώρο του εμπορίου, των κατασκευών και της κλωστοϋφαντουργίας-ένδυσης.

Από τις 140 εισηγμένες που είχαν δημοσιεύσει τις λογιστικές τους καταστάσεις μέχρι χθες το βράδυ:

  • Οι 81 είδαν την «κάτω γραμμή» των αποτελεσμάτων τους να βελτιώνεται (αύξηση κερδών, ή υποχώρηση ζημιών) και οι 59 να επιδεινώνεται (διεύρυνση ζημιών, περιορισμός κερδών).
  • Οι 103 εμφάνισαν στο πρώτο φετινό εξάμηνο κέρδη και οι υπόλοιπες 37 ζημία.
  • Οι 27 παρουσίασαν θετικό καθαρό ταμείο (Net Cash) καθώς τα διαθέσιμα και τα χρηματοοικονομικά τους χαρτοφυλάκια υπερέβαιναν το άθροισμα των τραπεζικών τους υποχρεώσεων. Πρόκειται για τις εταιρείες Alpha Trust ΑΕΔΑΚ, Alpha Αστικά Ακίνητα, AS Company, Byte Computers, Centric, Entersoft, Epsilon Net, Jumbo, Mevaco, Optronics, Profile, Quest Holdings, ΑΔΜΗΕ, ΕΧΑΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, Ίλυδα, Μουζάκης (έχει υποχρεώσεις προς του κληρονόμους του αείμνηστου ιδρυτή της), Vidavo, Mermeren Kombinat, ΟΛΠ, Τεχνική Ολυμπιακή, Πλαστικά Κρήτης, ΕΚΤΕΡ και Intracom Συμμετοχών.
  • Οι 14 υποχρεώθηκαν σε αρνητικά ίδια κεφάλαια και ειδικότερα οι AVE (ακολούθησε το καλοκαίρι αύξηση μετοχικού κεφαλαίου), Lavipharm (δρομολογείται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου), Βιοτέρ, Ακρίτας, ΑΝΕΚ (δρομολογείται κούρεμα δανείων και εισφορά της στην Attica Group), Μπήτρος (σε συζητήσεις με τους πιστωτές για προσυμφωνημένο κούρεμα υποχρεώσεων), Yalco, ΒΙΣ (δρομολογείται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου), ΚΡΕΚΑ, Dionic, Βαρβαρέσος, ΕΛΓΕΚΑ, Frigoglass και Δούρος.
  • Οι 14 κατάφεραν να επιστρέψουν από ζημίες σε κερδοφόρο αποτέλεσμα (turn around stories) και συγκεκριμένα οι ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Inform Λύκος, Λάμψα, Phoenix, Optronics, Q&R, Δάιος Πλαστικά, Ελλάκτωρ, Λογισμός, Μοτοδυναμική (το πρώτο εξάμηνο είναι εποχικά χαμηλό), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (οι περυσινές ζημίες οφείλονταν σε έκτακτα αποτελέσματα), Ακρίτας, READS και Προοδευτική.

Ποιοι ξεχώρισαν

Πέρα από τους ομίλους που συνηθίζουν να διακρίνονται για τις επιδόσεις τους (πχ ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Jumbo, Καρέλιας), ξεχώρισαν αυτό το εξάμηνο οι εταιρείες πληροφορικής (πχ Epsilon Net, Profile, Byte Computer), τα δύο διυλιστήρια (Motor Oil και Hellenic Energy) ο όμιλος Viohalco (Viohalco, Cenergy, ElvalHalcor) και λοιπές εισηγμένες μεταλλουργικές (πχ Έλαστρον, ΣΙΔΜΑ, Αλουμύλ, Βιοκαρπέτ, Αφοί Κορδέλλου), οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών (Ελινόιλ, Revoil), τα λιμάνια (ΟΛΠ και ΟΛΘ), επιχειρήσεις που επηρεάζονται σημαντικά από τον εισερχόμενο τουρισμό (π.χ. Autohellas, Μοτοδυναμική, Δάιος Πλαστικά), οι εταιρείες ακινήτων, οι κατασκευές (πχ Ελλάκτωρ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Avax), οι αλευροβιομηχανίες (πχ Λούλης, Κεπενός) που εκμεταλλεύθηκαν τα αποθέματα χαμηλότερου κόστους που διέθεταν, αλλά και αρκετές άλλες διαφόρων δραστηριοτήτων μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η Ideal, τα Πλαστικά Κρήτης, η Flexopack, η ΕΛΤΟΝ Χημικά, η Mevaco, η Γενική Εμπορίου, η AS Company (εξαιρουμένων των αποτελεσμάτων χαρτοφυλακίου), η Interwwod-Ξυλεμπορία και το Κτήμα Λαζαρίδη.

Από την άλλη πλευρά, είχαμε υποχώρηση κερδών στην Coca-Cola HBC λόγω του ρωσοουκρανικού πολέμου και των Πλαστικών Θράκης εξ’ αιτίας των μειωμένων πωλήσεων σε είδη υγιεινής και των αυξημένων τιμών στις πρώτες ύλες. Στον κλάδο μαρμάρου συνεχίζονται τα προβλήματα σε σχέση με τις εξαγωγές στην Κίνα, ενώ χαμηλότερα κινήθηκαν και τα αποτελέσματα ορισμένων εμπορικών εταιρειών, λόγω μειωμένης ζήτησης, αλλά και ζητημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Στα αξιοσημείωτα συγκαταλέγεται και η καθίζηση των κερδών της ΕΥΑΘ λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους.

Έκτακτα αποτελέσματα

Σε αρκετές περιπτώσεις εισηγμένων εταιρειών, η σύγκριση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων δεν είναι απόλυτα συγκρίσιμη εξ’ αιτίας διαφόρων έκτακτων αποτελεσμάτων (θετικών ή αρνητικών) που έλαβαν χώρα είτε κατά το πρώτο φετινό, είτε κατά το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο. Μεταξύ των εταιρειών αυτών συγκαταλέγονται οι Coca-Cola HBC, Intralot, ΣΙΔΜΑ, AVE, Ίλυδα, Χαϊδεμένος, Ευρωσύμβουλοι, Optronics, Μπήτρος (επηρεαζόμενος από τη συμμετοχή με 25% στη ΣΙΔΜΑ), Μαθιός Πυρίμαχα (έσοδα από επιχορηγήσεις), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Moda Bagno, Προοδευτική (κούρεμα υποχρεώσεων) ενώ Centric, AS Company, ΕΛΒΕ Ενδυμάτων και Fieratex υποχρεώθηκαν σε ζημίες επί του χρηματοοικονομικού χαρτοφυλακίου που διαθέτουν.

Προοπτικές

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, τα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών θα κινηθούν (αθροιστικά) κατά το δεύτερο μισό του 2022 σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με αυτά του πρώτου μισού, λόγω:

  1. Πιθανών έκτακτων φορολογικών επιβαρύνσεων, εξ’ αιτίας της υποχώρησης των τιμών των πρώτων υλών και ειδικότερα κάποιων μετάλλων
  2. Αυξημένου κόστους χρηματοδότησης και πολύ πιθανόν ενέργειας
  3. Υποχώρησης στις τιμές πολλών εμπορευμάτων (commodities) που συνέβαλαν στην κερδοφορία των πρώτων τεσσάρων μηνών του έτους.
  4. Πιθανών επιπτώσεων από την ύφεση που έχει αρχίσει να διαφαίνεται στην ευρωπαϊκή οικονομία.

 

 

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video