UBS: Ισχυρή η ελληνική οικονομία, σημαντική πτώση στο χρέος
Υποχωρεί η δυναμική της οικονομίας το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο, υπογραμμίζει η UBS. Αναμένει σημαντική πτώση του χρέους στο 152% του ΑΕΠ έως το 2024. Το ορόσημο για τις αγορές.
Η αύξηση του ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί σε 2,5% το 2023, πριν ανακάμψει στο 3,2% το 2024, εξηγεί η UBS.
H αύξηση φέτος θα είναι 6,4%, βοηθούμενη από τα κεφάλαια του RRF και τη βελτίωση των οικονομικών των νοικοκυριών. Η χώρα αναμένεται να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό το επόμενο έτος και το δημόσιο χρέος θα μειωθεί στο 152% του ΑΕΠ έως το 2024.
Το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να εκδώσει ομόλογα αξίας 8 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, ενώ η κυβέρνηση έχει καταθέσεις ύψους 33 δισ. ευρώ περίπου στην Τράπεζα της Ελλάδος. Για το 2024, η οικονομία επιστρέφει σε επίπεδο πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 1,5% περίπου του ΑΕΠ.
Ορόσημο για τις αγορές είναι ο χρόνος μιας πιθανής αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα. Δεδομένης της εγγύτητας των εκλογών τον Ιούλιο του 2023, εμείς πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας θα μπορούσε να συμβεί το νωρίτερο το δεύτερο εξάμηνο του 2023, εκτιμά η ελβετική τράπεζα.
Από την άλλη, τα διαθέσιμα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο είναι ήπια και υποδηλώνουν υποχώρηση της δυναμικής, ωστόσο, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη υποχώρησε απότομα στα επίπεδα των αρχών του 2021 και οι δείκτες PMI επίσης υποχώρησαν. Τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι 1% ασθενέστερη ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα μείωνε την ελληνική ανάπτυξη κατά 1%-1,2%.
Τα βασικά χαρακτηριστικά της εγχώριας οικονομίας που συμβάλλουν στη διατήρηση της ανάπτυξης είναι το προχωρημένο στάδιο απορρόφησης των κεφαλαίων των Ταμείων Ανάκαμψης και οι ελαφρυντικοί παράγοντες το 2023 παρά τον πληθωρισμό:
α) η αγορά εργασίας, με την απασχόληση να είναι η υψηλότερη από τις αρχές του 2011,
β) η συνεχιζόμενη δημοσιονομική στήριξη,
γ) το 7% προγραμματισμένες αυξήσεις στις συντάξεις,
δ) η πιθανή αύξηση του κατώτατου μισθού τον Μάιο του 2023, μετά από μια αύξηση κατά 10% σε δύο στάδια το 2022, και
ε) τα νοικοκυριά έχουν ακόμα περίπου 10% του ΑΕΠ συσσωρευμένες αποταμιεύσεις σε καταθέσεις μετά την πανδημία.
Ο πληθωρισμός είναι πιθανό να έχει κορυφωθεί τον Σεπτέμβριο, καθώς η προκαταρκτική μέτρησή του υποχώρησε στο 9,8% ετησίως τον Οκτώβριο από 12,1% ετησίως τον Σεπτέμβριο, λόγω της επίδρασης της ενεργειακής βάσης. Καθώς ο πυρήνας του πληθωρισμού ήταν αρχικά πολύ υποτονικός στην Ελλάδα (4,9% τον Σεπτέμβριο) και οι επιδράσεις στις τιμές της ενέργειας/των τροφίμων θα πρέπει να γίνουν αποπληθωριστικές, αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί γρήγορα από περίπου 10% κατά μέσο όρο το 2022 σε περίπου 4% το 2023 και στη συνέχεια σε 2% το 2024.
Το πρωτογενές ισοζύγιο του προϋπολογισμού κατέγραψε μικρό πλεόνασμα 37 εκατ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, πλεόνασμα κοντά στα 6 δισ. ευρώ (περίπου 3% του ΑΕΠ), επίδοση που αποτελεί υπεραπόδοση έναντι του στόχου (το 82% εξηγείται από την αύξηση των φόρων). Ένα μεγάλο μέρος της υπεραπόδοσης των φορολογικών εσόδων προέρχεται από τον ΦΠΑ και τους φόρους εισοδήματος. Η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει ότι το πρωτογενές ισοζύγιο θα κινηθεί σε πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ το 2023.