Τα τρία ερωτήματα ξένων θεσμικών για τις μετοχές πληροφορικής
Ενεργό είναι το ενδιαφέρον από διεθνείς επενδυτές. Οι «πικρές εμπειρίες» από πρόσφατες τοποθετήσεις σε τίτλους του κλάδου στο εξωτερικό και πού διαφοροποιείται η «ελληνική περίπτωση».
Έντονο παραμένει το ενδιαφέρον των θεσμικών επενδυτών από Ελλάδα και εξωτερικό για μετοχές πληροφορικής που διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.
Χαρακτηριστική είναι η επιτυχία που σημείωσε η εκδήλωση της Eurobank στις 15 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της οποίας θεσμικοί από Ελλάδα και εξωτερικό παρακολούθησαν παρουσιάσεις από εισηγμένες εταιρείες όπως η Quest Holdings, η Entersoft, η Profile και η Performance Technology.
Πέραν αυτών, εταιρείες όπως οι προαναφερθείσες και φυσικά όπως η Epsilon Net, δέχονται συνεχώς αιτήματα για παρουσιάσεις από αναλυτές και funds του εξωτερικού, είτε αυτοί είναι ήδη μέτοχοι των εταιρειών αυτών είτε εξετάζουν να τοποθετηθούν στο προσεχές χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος εισηγμένης εταιρείας του κλάδου, τρία είναι τα βασικά ερωτήματα των ξένων:
- Πρώτον, το αν και κυρίως το πότε θα εκταμιευθούν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης που σχετίζονται με τον κλάδο της πληροφορικής. Οι εταιρείες απαντούν πως είναι ικανοποιημένες από τη ροή των κονδυλίων και την όλη προετοιμασία που γίνεται, ενώ παράλληλα μιλούν για το πολύ αυξημένο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεών τους.
- Το δεύτερο ερώτημά τους εστιάζεται στο κατά πόσο πολλές επιχειρήσεις αναβάλλουν τις επενδύσεις τους σε τεχνολογικές λύσεις κάτω από το βάρος των πληθωριστικών πιέσεων και
- το τρίτο, το αν μετά από μια τόνωση της ζήτησης στο επιχειρηματικό λογισμικό το 2022 και το 2023, δούμε στη συνέχεια το ενδιαφέρον των εταιρειών να ξεφουσκώνει.
Οι απαντήσεις των εισηγμένων εταιρειών στα συγκεκριμένα ζητήματα είναι πως οι επιχειρήσεις έχουν αντιληφθεί πλέον ότι οι λύσεις πληροφορικής λειτουργούν καταλυτικά στον περιορισμό του λειτουργικού τους κόστους και δύσκολα αποφασίζουν να αναβάλλουν τις σχετικές επενδύσεις τους. Παράλληλα εδραιώνεται ολοένα και περισσότερο τόσο στις μεγάλες όσο και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η πεποίθηση ότι η ψηφιοποίηση των εργασιών τους αποτελεί πλέον μια διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν για πολλά ακόμη χρόνια.
Γίνεται πλέον κατανοητό το όφελος από το ηλεκτρονικό εμπόριο, από τις εξ αποστάσεως εργασίες, από τα λογισμικά που κάνουν καλύτερη χρήση των αποθεμάτων και συντομεύουν τη διεκπεραίωση των παραγγελιών, ή από τα προγράμματα που μειώνουν το διοικητικό κόστος και διευκολύνουν τις οικονομικές υπηρεσίες των εταιρειών. «Βλέπουμε, μέρα με την ημέρα, να διαμορφώνεται μια διαφορετική κουλτούρα και αυτό μας ικανοποιεί», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Πολιτικό ρίσκο και… οι ζημιές του εξωτερικού
Αυτό που υπογραμμίζουν παράγοντες του κλάδου είναι ότι δέχονται πολύ λίγες ερωτήσεις σε ό,τι αφορά το πολιτικό ρίσκο της χώρας, ενόψει της διπλής εκλογικής αναμέτρησης που αναμένεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023. «Ελάχιστες ερωτήσεις δεχόμαστε για το συγκεκριμένο θέμα, γεγονός που πολύ πιθανόν να οφείλεται στο ότι τα πολιτικά κόμματα συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό στο μέτωπο της ανάγκης του εκσυγχρονισμού τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα», υποστηρίζει υπεύθυνος επενδυτικών σχέσεων εισηγμένης εταιρείας.
Συνεχίζοντας το ίδιο στέλεχος συμπληρώνει: «Είναι αλήθεια πως επιδρά αρνητικά το γεγονός ότι πολλοί θεσμικοί έχουν υποστεί σοβαρές κεφαλαιακές απώλειες από τοποθετήσεις τους στον κλάδο σε άλλες χώρες του εξωτερικού. Ωστόσο, τους εξηγούμε πως οι ελληνικές μετοχές δεν πρέπει να εντάσσονται απαραίτητα στην ίδια κατηγορία.
Για παράδειγμα, αρκετές ξένες εταιρείες είχαν δανειστεί προκειμένου να υλοποιήσουν ιδιαίτερα φιλόδοξα projects και διαπραγματεύονταν με πολύ απαιτητικούς χρηματιστηριακούς δείκτες. Όταν λοιπόν λόγω της τρέχουσας διεθνούς κατάστασης, φάνηκε πως τα φιλόδοξα αυτά προγράμματα θα καθυστερήσουν να αποδώσουν και παράλληλα οι τόκοι έτρεχαν, ήταν εύλογο να υποχωρήσουν έντονα οι τιμές των μετοχών τους.
Αντίθετα, οι ελληνικές εταιρείες είναι ουσιαστικά αδάνειστες και βασίζουν τις προοπτικές ανάπτυξής τους σε ρεαλιστικές βάσεις, δηλαδή σε έργα που χρηματοδοτούνται από κοινοτικά κονδύλια ή/και σε projects που έχουν βραχυπρόθεσμη αντανάκλαση στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Αυτό προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε στους ξένους αναλυτές».