Χρηματιστήριο: Τα σημεία-κλειδιά για την τεχνική πορεία των δεικτών
Η ισχυρή αντίδραση της εγχώριας αγοράς και οι φόβοι ότι μπορεί να έχει μπει σε «υπεραγορασμένες» περιοχές. Ποια είναι τα τεχνικά σενάρια για την επόμενη ημέρα. Ο ρόλος των τραπεζών.
Η τεχνική εικόνα, μετά την επιβεβαίωση της στήριξης στην περιοχή των 850 μονάδων στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, οδήγησε την αγορά πάνω από τις 900 μονάδες. Εν συνεχεία, η αγορά πήρε μια σύντομη ανάσα έως τις 880 μονάδες στα μέσα Νοεμβρίου, πριν από την προετοιμασία για την προσδοκώμενη μεγαλύτερη άνοδο στα τέλη Νοεμβρίου, όπου αναμένουμε ότι ο Γενικός Δείκτης θα φτάσει έως τις 950 μονάδες και στην καλύτερη περίπτωση τις 975-980 μονάδες, πριν από το τέλος του έτους.
Μετά τη σύντομη ανάσα στις αρχές Νοεμβρίου, ο χαμηλότερος πληθωρισμός στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε σημαντική ώθηση στις πιεσμένες παγκόσμιες μετοχές, με ράλι στον δείκτη Nasdaq και μια ανοδική αντιστροφή στον υπερπουλημένο κλάδος της τεχνολογίας, που με τη σειρά του ώθησε τον δείκτη S&P 500. Η εγχώρια αγορά, πήρε φόρα από αυτό το γεγονός και καθώς ήταν σε φάση υπεραπόδοσης από τις αρχές τους έτους, συνέχισε στο ίδιο μοτίβο.
Με το ράλι της τρέχουσας εβδομάδας, τόσο στο εξωτερικό όσο και ο Γενικός Δείκτης εισέρχονται σε υπεραγορασμένες περιοχές και έχουν ήδη ολοκληρώσει το «καλύτερο» από το προτεινόμενο ράλι του 4ου τριμήνου. Η τακτική αντίληψη για την αγορά μάλλον προτρέπει στην ανάληψη κερδών στα τέλη του Νοεμβρίου με δύναμη και λιγότερο το κυνήγι του Γενικού Δείκτη προς τα πάνω.
«Βραχυπρόθεσμα, μπορούμε να δούμε μια ήπια πίεση προς τις 895 μονάδες, αλλά εξακολουθούμε να αναμένουμε περισσότερη βραχυπρόθεσμη άνοδο του ΓΔ έως τα τέλη Νοεμβρίου, η οποία πιστεύουμε ότι θα είναι η αρχή σε μια τακτική διαδικασία οικοδόμησης κορυφής, με μια υποχώρηση στο πρώτο μισό του Δεκεμβρίου που θα ακολουθηθεί από μια αναπήδηση και year end-rally μέχρι το τέλος του έτους», υποστηρίζουν αναλυτές.
Οι μετοχές των τραπεζών και οι κυκλικές μετοχές του Γενικού Δείκτη διαπραγματεύονται στα τελευταία στάδια του μεγαλύτερου ανοδικού κύματος. Οι αμυντικές του ΧΑ, όπως και στον δείκτη S&P 500, είναι υπεραγορασμένες και βρίσκονται καθ' οδόν προς την προτεινόμενη πολύμηνη κορυφή του κύκλου του 4ου τριμήνου, όπου αναμένεται μια νέα πτωτική δοκιμασία στο 1ο τρίμηνο, οπότε πρόκειται κυρίως για μια μίνι περιστροφή προς τις τράπεζες και την τεχνολογία.
Ο δείκτης των τραπεζών έχει δώσει ημερήσιο σήμα επανατοποθετήσεων, το οποίο ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 619 μονάδων. Όσο ο εν λόγω δείκτης δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 655 μονάδων ή των 619 μονάδων, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις 690-700 μονάδες και με απώτερο στόχο τις 752 μονάδες. Αν χαθεί η στήριξη στις 619 μονάδες, οι επόμενες στηρίξεις είναι στις 616-591 μονάδες και 583- 574 μονάδες (συνωστίζονται οι ΚΜΟ 200 ημερών).
Ο Γενικός Δείκτης έχει δώσει ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή χαμηλότερα των 879 μονάδων. Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 879 μονάδων, δεν μπορεί να αποκλειστεί κίνηση προς τις 944 (gap), 960 και 973 μονάδες, αν και οι αντιστάσεις δείχνουν ενισχυμένες.
Το ημερήσιο αγοραστικό σήμα διατηρεί και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή χαμηλότερα των 2.126 μονάδων. Όσο δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 2.126 μονάδων και ακόμα καλύτερα υψηλότερα των 2.195 μονάδων, θα ελπίζει σε κίνηση προς τις 2.250 μονάδες. Κλείσιμο χαμηλότερα των 2.132/2.126 μονάδων μπορεί να πιέσει προς τις 2.087/2.081 μονάδες (σπεύδουν οι ΚΜΟ 200 ημερών).