Το στοίχημα της «άρσης επιτήρησης» για έξι εισηγμένες
Τα χρηματιστηριακά στοιχήματα και οι κινήσεις των εμπλεκόμενων επιχειρήσεων. Οι προσδοκίες από αυξήσεις κεφαλαίου, οι επεκτατικές κινήσεις και ποια είναι τα ερωτήματα.
Θεωρώντας πως η έξοδος μιας μετοχής από την κατηγορία της επιτήρησης και η επαναφορά της στο καθεστώς των κανονικών συναλλαγών μπορεί ενδεχομένως να συνδυαστεί με σημαντικά χρηματιστηριακά κέρδη, αρκετοί «τολμηροί» επενδυτές αναζητούν τις εισηγμένες που θα μπορούσαν ίσως να ακολουθήσουν μια τέτοια διαδρομή το 2023.
Κατά την τελευταία τριετία αρκετές επιχειρήσεις κατάφεραν να εξέλθουν από την κατηγορία της επιτήρησης και να προσφέρουν συγκινήσεις στους επενδυτές, όπως για παράδειγμα η Premia Properties (αλλάζοντας ιδιοκτησιακό καθεστώς και πολλαπλασιάζοντας τα μεγέθη της), η Δομική Κρήτης, η ΣΙΔΜΑ (απορροφώντας μεταξύ άλλων και τη λειτουργική δραστηριότητα της Μπήτρος Μεταλλουργική), καθώς και οι Ευρωσύμβουλοι οι οποίοι αφ’ ενός προχώρησαν σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου και αφ’ ετέρου βελτίωσαν δραστικά τις οικονομικές τους επιδόσεις.
Το κρίσιμο ερώτημα όμως είναι το αν θα μπορούσαν να υπάρξουν και άλλες εταιρείες που θα επανέλθουν σε καθεστώς κανονικής διαπραγμάτευσης στο ορατό μέλλον.
Μια ενδεχόμενη περίπτωση είναι αυτή της Lavipharm, η οποία υλοποιεί μια πολυσυζητημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών. Μετά τη συγκεκριμένη ΑΜΚ τα ίδια κεφάλαια της εισηγμένης θα επανέλθουν σε θετικό πρόσημο (η εταιρεία σημειώνει εδώ και χρόνια κερδοφόρα αποτελέσματα) και έτσι θα βρεθεί με το… ένα πόδι στην κανονική διαπραγμάτευση. Για να ολοκληρωθεί όμως το εγχείρημα είτε θα πρέπει να υπάρξει μια αξιοσημείωτη συμμετοχή τρίτων επενδυτών στην ΑΜΚ (οι βασικοί μέτοχοι θα εισφέρουν σε είδος συν ένα εκατ. ευρώ) είτε να γίνουν άλλες κινήσεις, προκειμένου η Lavipharm να πείσει ότι διαθέτει επαρκές κεφάλαιο κίνησης για να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της.
Στην περίπτωση της Intralot αναμένονται κινήσεις της διοίκησης που σχετίζονται με deals και το αμερικανικό χρηματιστήριο προκειμένου να βελτιωθεί περαιτέρω η κατάσταση στα οικονομικά μεγέθη του εισηγμένου ομίλου. Επί του παρόντος πάντως, το αποτέλεσμα εννεαμήνου (αν και σαφώς καλύτερο από το αντίστοιχο περυσινό) ήταν ζημιογόνο και τα ίδια κεφάλαια του ομίλου αρνητικά.
Η Μπήτρος Συμμετοχών διαθέτει αρνητικά ίδια κεφάλαια, ωστόσο αναμένει την τελική έκβαση των συζητήσεων για το κούρεμα μεγάλου μέρους των δανείων της, το οποίο είχε συμφωνηθεί με τις πιστώτριες τράπεζες όταν η εισηγμένη εισέφερε τη λειτουργική δραστηριότητα της θυγατρικής της Μπήτρος Μεταλλουργική στη ΣΙΔΜΑ. Η ολοκλήρωση του προαναφερόμενου κουρέματος (που αναμένεται εδώ και χρόνια, αλλά καθυστερεί διαδικαστικά) πολύ πιθανόν θα μπορούσε να επαναφέρει την εισηγμένη σε καθεστώς κανονικής διαπραγμάτευσης, ιδίως αν συνοδευτεί και από άλλες κινήσεις της διοίκησης.
Η Προοδευτική έχει θετικά ίδια κεφάλαια και προβλέπεται να δει τις τραπεζικές της υποχρεώσεις να μηδενίζονται μέσα στο καλοκαίρι του 2023. Δεν θα μπορέσει ωστόσο να εξέλθει από το καθεστώς της επιτήρησης αν δεν αποκτήσει αντικείμενο δραστηριότητας και αν δεν αρχίσει να πραγματοποιεί κύκλο εργασιών. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει να προχωρήσουν μέσα στο 2023 οι κινήσεις της διοίκησης για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου (βλέπε πχ συνεργασία με LDA Capital) ή/και για άντληση χρηματοδότησης από άλλες πηγές.
Η ΒΙΣ μέσα από τη δρομολογούμενη αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ύψους 2,484 εκατ. ευρώ θα επαναφέρει μεν τα ίδια κεφάλαια της εισηγμένης σε θετικό πρόσημο, ωστόσο ζητούμενα παραμένουν: α) Το αν και πότε η εταιρεία θα καταφέρει να επιστρέψει σε κερδοφόρο πορεία β) Το πόσο πιθανή είναι μια έξοδος της εταιρείας από το ΧΑ, καθώς -όπως όλα δείχνουν- το ποσοστό των βασικών μετόχων μετά την ΑΜΚ θα αυξηθεί δραστικά.
Ο Αγροτικός Οίκος Σπύρου διαθέτει (στοιχεία 30ης/6/2022) θετικά ίδια κεφάλαια, κυκλοφορούν ενεργητικό μεγαλύτερο του βραχυπρόθεσμου παθητικού και ικανοποιητικό αποτέλεσμα στο πρώτο φετινό εξάμηνο (EBITDA +2,72 εκατ. και καθαρά κέρδη +1,3 εκατ. ευρώ). Ωστόσο ο συντελεστής μόχλευσης της εισηγμένης είναι υψηλός (καθαρός δανεισμός στα 13,8 εκατ. ευρώ, έναντι ιδίων κεφαλαίων 2,06 εκατ. ευρώ).