Πέντε σενάρια που απειλούν τις παγκόσμιες αγορές το 2023
Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός διαφαίνεται ως βασικός κίνδυνος. Δεν είναι βέβαιο ότι η Covid-19 θα συνεχίσει να υποχωρεί. Τι λένε αναλυτές για τους ποικίλους αντίθετους ανέμους.
Μετά τη χειρότερη χρονιά για τις παγκόσμιες μετοχές πάνω από μια δεκαετία και μια πρωτοφανή βουτιά των ομολόγων αυτόν τον αιώνα, οι επενδυτές δεν είναι διατεθειμένοι να θεωρήσουν τίποτα δεδομένο πλέον για το 2023.
Ενώ οι αισιόδοξοι στοιχηματίζουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα στραφούν σε μειώσεις επιτοκίων, η Κίνα θα αναδυθεί πλήρως από το τούνελ της απομόνωση λόγω Covid-19 και η πολεμική σύγκρουση στην Ευρώπη θα υποχωρήσει, στον αντίποδα αρκετοί βρίσκονται σε επιφυλακή για κινδύνους που μπορεί να επαναφέρουν τις αγορές σε αναταραχή, σύμφωνα με το Bloomberg.
Ακολουθούν πέντε σενάρια που απειλούν να φέρουν περισσότερα προβλήματα στους επενδυτές το επόμενο έτος.
Ο επίμονος πληθωρισμός
«Η αγορά ομολόγων αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στη ζώνη (2%) σε 12 μήνες», δήλωσε ο Μάθιου ΜακΛέναν, συνεπικεφαλής της ομάδας παγκόσμιας αξίας στην First Eagle Investment Management.
Αλλά αυτό μπορεί να είναι μεγάλο λάθος. Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η αύξηση των μισθών και οι πιέσεις από την πλευρά της προσφοράς, όπως το αυξημένο ενεργειακό κόστος, να συνεχίσουν να τροφοδοτούν αυξήσεις στις τιμές καταναλωτή, είπε.
Αυτό θα απέκλειε μειώσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) που προβλέπουν αναλυτές στις αγορές να έρχονται στα μέσα του έτους.
Ο αντίκτυπος είναι τριπλός: περαιτέρω πτώση στις τιμές των μετοχών και των ομολόγων, ισχυροποίηση του δολαρίου και μεγαλύτερος πόνος στις αναδυόμενες αγορές.
Έπειτα, υπάρχει το ζήτημα του υψηλότερου κόστους δανεισμού που προκαλεί ύφεση και πώς αυτό επηρεάζει τους επενδυτές, σύμφωνα με τον ΜακΛέναν.
«Η Fed δεν είδε τον πληθωρισμό να έρχεται και στην προσπάθειά της να τον καταπολεμήσει μπορεί να μην δει ένα οικονομικό ατύχημα να έρχεται», είπε. «Είναι πολύ πιθανό η Fed να υποτιμά τον κίνδυνο οικονομικής καταστροφής».
Η Κίνα σκοντάφτει
Οι κινεζικές μετοχές σημείωσαν άλμα περίπου 35% από το ναδίρ του Οκτωβρίου μπροστά στην προοπτική να ανοίξει πλήρως η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο από τα μακροχρόνια και δρακόντεια lockdown.
Σε αντίθεση με αυτήν την αισιόδοξη ματιά έρχεται ο κίνδυνος να κατακλυστεί το υγειονομικό σύστημα της πολυπληθέστερης χώρας του πλανήτη καθώς οι λοιμώξεις αυξάνονται και η οικονομική δραστηριότητα καταρρέει. Τα πολυσύχναστα νοσοκομεία και οι ουρές στα γραφεία τελετών έχουν προκαλέσει συναγερμό τις τελευταίες εβδομάδες και συνοδεύονται από πτώση της κινητικότητας στις μεγάλες πόλεις.
«Η καμπύλη μόλυνσης της Κίνας θα αυξηθεί και θα κορυφωθεί μόνο έναν ή δύο μήνες μετά την Κινεζική Πρωτοχρονιά», δήλωσε η Μαρκέλα Τσάου, στρατηγική στρατηγική για την παγκόσμια αγορά της JPMorgan Chase.
Αναμένει ότι η χώρα θα επιτύχει να ανοίξει ξανά, αλλά εξακολουθεί να προειδοποιεί για «κίνδυνο όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο εξελίσσεται η Covid».
Η ανάκαμψη των κινεζικών μετοχών παραμένει εύθραυστη και οποιαδήποτε προοπτική να παραπατήσει η οικονομική δραστηριότητα θα μειώσει τη ζήτηση στις αγορές εμπορευμάτων, ιδίως για βιομηχανικά μέταλλα και σιδηρομετάλλευμα.
Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας
«Εάν ο πόλεμος επιδεινωθεί και εάν το ΝΑΤΟ εμπλακεί πιο άμεσα στις εχθροπραξίες και οι κυρώσεις αυξηθούν, θα ήταν αρκετά αρνητικό», δήλωσε ο Τζον Βέιλ, επικεφαλής στρατηγικής παγκόσμιας αγοράς της Nikko Asset Management.
Οι δευτερογενείς κυρώσεις κατά των Ρώσων εμπορικών εταίρων, ιδίως της Ινδίας και της Κίνας, θα ενίσχυαν τον αρνητικό αντίκτυπο των σημερινών περιορισμών, σε μια επικίνδυνη στιγμή για την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τον Βέιλ.
«Αυτό θα ήταν ένα σημαντικό σοκ στην αλυσίδα εφοδιασμού για τον κόσμο όσον αφορά τα τρόφιμα, την ενέργεια και άλλα είδη όπως λιπάσματα, ορισμένα μέταλλα και χημικά», πρόσθεσε.
Ένα ακόμη πιο ανησυχητικό σενάριο θα ήταν η χρήση ενός τακτικού πυρηνικού όπλου από τη Ρωσία - μια απειλή που φαίνεται μακρινή αλλά εντός των δυνατοτήτων. Αυτό θα μπορούσε να τερματίσει τις εξαγωγές γεωργίας της Ουκρανίας.
Οι αναδυόμενες αγορές υποχωρούν
Πολλοί επενδυτές βλέπουν την ενίσχυση του δολαρίου να μειώνεται το 2023 και το ενεργειακό κόστος να περιορίζεται — δύο παράγοντες που θα ανακουφίσουν την πίεση στις αναδυόμενες αγορές.
Οποιαδήποτε αποτυχία να περιοριστεί ο πληθωρισμός θα μείωνε αυτό το αποτέλεσμα για τις αγορές συναλλάγματος, ενώ η όξυνση του πολέμου στην Ουκρανία είναι μόνο ένας από τους πολλούς κινδύνους που θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν ξανά τις τιμές της ενέργειας στα ύψη.
«Μπορεί κάλλιστα να περάσουμε έναν ακόμη χρόνο όπου οι αναδυόμενες αγορές θα δυσκολεύονται», δήλωσε ο Σέιν Ολιβερ, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής και οικονομίας της AMP Services Ltd. εκφρασμένο χρέος».
Ο πόνος από αυτό το σενάριο θα ήταν ιδιαίτερα έντονος για τις κυβερνήσεις των αναδυόμενων αγορών που θα έπρεπε να σηκώσουν ακόμη πιο βαρύ χρέος που θα αυξηθεί σε δολάρια.
Η επανάληψη της Covid-19
Ένα πιο μεταδοτικό ή θανατηφόρο στέλεχος της Covid-19, ή ακόμα και οι παρούσες παραλλαγές που θα παραμείνουν περισσότερο, θα μπορούσαν να αρχίσουν να μπλοκάρουν τις αλυσίδες εφοδιασμού για άλλη μια φορά, κάτι που θα μεταφερόταν στον πληθωρισμό και στην επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.
«Πιστεύουμε ότι το μακροοικονομικό πλήγμα στην ανάπτυξη θα γίνει περισσότερο αισθητό στις μεγαλύτερες οικονομίες και αυτές που εξαρτώνται περισσότερο από το εμπόριο», δήλωσε η Μ. Τσάου της JPMorgan.
Προς το παρόν, στοιχηματίζει ότι ο ιός θα συνεχίσει να υποχωρεί και αναμένει ότι η αρνητική διάθεση στις αγορές θα επικεντρωθεί περισσότερο στην τιμολόγηση των επενδυτών στον κίνδυνο ύφεσης σε ΗΠΑ και Ευρώπη.