Σήκωσε 3,5 δισ. η Αθήνα με νέο 10ετές, μεγάλη υπερκάλυψη
Ισχυρό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε στη δημοπρασία για το 10ετές ομόλογο, με τις προσφορές να υπερβαίνουν τα 21 δισ. ευρώ. Στο 4,4% μειώθηκε το επιτόκιο. Δήλωση Σταϊκούρα.
Με ισχυρή υπερκάλυψη και μειωμένο επιτόκιο σε σχέση με το αρχικό guidance ολοκληρώθηκε η δημοπρασία 10ετούς ομολόγου που διοργάνωσε σήμερα ο ΟΔΔΗΧ.
Το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε τελικώς 3,5 δισ. ευρώ από την έκδοση, με τις προσφορές να διαμορφώνονται στα 21,9 δισ. ευρώ και τον υπουργό Οικονομικών να κάνει λόγο για επιτυχημένη έκδοση τόσο ως προς τη ζήτηση όσο και ως προς την ποιότητα των κεφαλαίων.
Τα βιβλία άνοιξαν το πρωί, με το αρχικό guidance να διαμορφώνεται στο Mid Swaps + 175 μονάδες βάσης, ήτοι στο 4,5% περίπου. Ωστόσο, το επιτόκιο μειώθηκε λόγω και της ισχυρής προσφοράς, στο Mid Swaps + 170 μονάδες βάσης, ήτοι στο 4,45% περίπου, για να μειωθεί εκ νέου κατά 5 μονάδες βάσης, στο 4,4%.
Ανάδοχοι είναι οι Barclays, Bofa Securities, Commerzbank, Goldman Sachs, JP Morgan και Société Générale ενώ ο τίτλος θα έχει ωρίμανση στις 15 Ιουνίου του 2033.
Σταϊκούρας: Επιτυχής η σημερινή έκδοση του 10ετούς ομολόγου
«Η Ελλάδα προχώρησε σήμερα στην έκδοση 10ετούς ομολόγου, ανοίγοντας την αυλαία του δανειακού προγράμματος για το 2023», αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.
Οπως επισημαίνει, «η έκδοση ήταν επιτυχής. Ως προς τη ζήτηση, την ποιότητα των κεφαλαίων και το κόστος δανεισμού, λαμβάνοντας υπόψη τη μεταβλητότητα στο διεθνές περιβάλλον.
Η Κυβέρνηση και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κινούμαστε με αποφασιστικότητα και διορατικότητα, συνεκτιμώντας τις υφιστάμενες και μελλοντικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην άσκηση νομισματικής πολιτικής.
Χτίζουμε ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα, ακολουθούμε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική και εφαρμόζουμε μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να στηρίζουμε, γενναία, για όσο χρειαστεί, νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να ενισχύσουμε, ακόμη περισσότερο, τη βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».
Οι συγκρίσεις
Σημειώνεται ότι η προηγούμενη έκδοση δεκαετών ομολόγων ήταν ένα χρόνο πριν (19/01/2022) με κουπόνι 1,75% και επιτόκιο 1,836%, συνολικής αξίας 3 δισ. ευρώ και οι συνολικές προσφορές είχαν ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ.
Οι συνθήκες στην αγορά ομολόγων, ωστόσο, έχουν αλλάξει δραματικά σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Η τρέχουσα απόδοση του δεκαετούς τίτλου προσεγγίζει το 4,136% ή 3 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα σε σχέση με τη μέση απόδοση του ομολόγου την τελευταία διετία, που ήταν στο 1,23%. Οι αποδόσεις συνολικά των ομολόγων στις παγκόσμιες αγορές, οδηγούμενες και από τις αποδόσεις των αμερικανικών αλλά και των γερμανικών ομολόγων και των αποφάσεων των Fed και ΕΚΤ, βρίσκονται πολύ υψηλότερα.
Αυξήσεις σημειώνονται ωστόσο στις αποδόσεις και των άλλων ευρωπαϊκών ομολόγων, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει τις αγορές τίτλων και καθώς οδεύουμε προς το τέλος του έκτακτου προγράμματος αγορών λόγω πανδημίας, με τις αυξήσεις των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέτος να είναι πιθανό να κορυφωθούν στο 3,25%, στο δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Η μεγάλη διαφορά που επηρεάζει και τις εγχώριες αποδόσεις είναι οι αποδόσεις των γερμανικών δεκαετών ομολόγων (bunds), οι οποίες ήταν έντονα αρνητικές πέρυσι τέτοιο καιρό, αλλά πλέον έχουν γυρίσει σε θετικό έδαφος άνω του 2% σταθερά. Η επάνοδος των γερμανικών ομολόγων σε θετικό έδαφος είναι ορόσημο που επηρεάζει τις αποδόσεις στην Ευρώπη.
Η κατάσταση είναι, ωστόσο, κοινή σε όλες τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, αφού οι αποδόσεις των τίτλων δεκαετούς διάρκειας έχουν κινηθεί έντονα ανοδικά από πέρυσι τον Αύγουστο. Οι αποδόσεις των ιταλικών δεκαετών έχουν προσεγγίσει ή ξεπεράσει το 4%, των πορτογαλικών το 3%, όπως και των ισπανικών.
Τι προβλέπουν οι διεθνείς οίκοι για επενδυτική βαθμίδα
H Citigroup, η JP Morgan και η Société είχαν ήδη εκτιμήσει ότι εντός του Ιανουαρίου το Ελληνικό Δημόσιο θα εξέδιδε νέο δεκαετές ομόλογο για την άντληση από 3 έως 3,5 δισ. ευρώ. Το σημείο στο οποίο στέκονται όλοι οι επενδυτικοί οίκοι είναι η επενδυτική βαθμίδας της χώρας. Οι αξιολογήσεις της Ελλάδας από τη Standard & Poor’s είναι ΒΒ+ με σταθερές προοπτικές και απέχει μόλις ένα «σκαλί» από την επενδυτική βαθμίδα. H Standard & Poor’s αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας τον Απρίλιο του 2022 στη βαθμίδα ΒΒ+ από ΒΒ.
H Moody’s τοποθετεί τη χώρα μας στην κλίμακα Ba3 με σταθερές προοπτικές, αλλά τρεις βαθμίδες κάτω από το investment grade. H Morningstar DBRS επίσης έχει την ίδια σύσταση με θετικές προοπτικές με τη Standard & Poor’s και η πιθανότητα αναβάθμισης είναι 75%. H Morningstar DBRS αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας τον Μάρτιο του 2022 στη βαθμίδα ΒΒ (high) από ΒΒ με σταθερές προοπτικές, πλέον.
Τέλος, η Fitch Ratings επίσης τοποθετεί τη χώρα μας στην κλίμακα ΒΒ και δύο βαθμίδες κάτω από την επενδυτική αξιολόγηση και με θετικές προοπτικές και η JP Morgan εκτιμά με πιθανότητα 75% ότι και η Fitch θα αναβαθμίσει την εγχώρια οικονομία φέτος.
Οι ημερομηνίες-κλειδιά του 2023 για την ελληνική αξιολόγηση ξεκινούν με τη Fitch Ratings που πρόκειται να δημοσιοποιήσει τις εκθέσεις για την ελληνική αξιολόγηση στις 27 Ιανουαρίου, στις 9 Ιουνίου και την 1η Δεκεμβρίου. H Standard & Poor’s θα δημοσιοποιήσει τις εκθέσεις της την 21η Απριλίου και την 20ή Οκτωβρίου. Η Moody’s πρόκειται να εξετάσει την αξιολόγηση στις 17 Μαρτίου και στις 15 Σεπτεμβρίου.
Τέλος, η DBRS, έχει προγραμματίσει τις εκθέσεις της για τις 10 Μαρτίου και 8 Σεπτεμβρίου.