Χρηματιστήριο: Μερίσματα 9,4 δισ. και διψήφια απόδοση στην πενταετία!
Κόντρα στις επιπτώσεις διαδοχικών κρίσεων, το ΧΑ αντάμειψε τους μακροπρόθεσμους επενδυτές του την τελευταία πενταετία. Αναλυτικοί πίνακες.
Με αξιοσημείωτα κεφαλαιακά κέρδη και ακόμη μεγαλύτερες χρηματικές διανομές αντάμειψε το Χρηματιστήριο της Αθήνας τους μακροπρόθεσμους επενδυτές του κατά την τελευταία πενταετία, κόντρα σε σειρά προκλήσεων που έλαβαν χώρα κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, όπως για παράδειγμα η τελευταία μνημονιακή φάση της ελληνικής οικονομίας, η πανδημία Covid-19 και η τρέχουσα ενεργειακή-πληθωριστική κρίση.
Όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του πρώτου παρατιθέμενου πίνακα, κατά την τελευταία πενταετία ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας σημείωσε άνοδο 13,3%, όταν στο ίδιο χρονικό διάστημα ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης κέρδισε 7,6% και της μεσαίας 9,4%.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο θα κατέγραφε ο δείκτης των small caps (χαμηλής κεφαλαιοποίησης) αν διατηρείτο έως σήμερα, πράγμα που δείχνει ότι τα κέρδη του Γενικού Δείκτη δεν προήλθαν μόνο από περιορισμένο αριθμό μετοχών, αλλά από την πλειονότητα των διαπραγματευόμενων τίτλων.
Πέρα όμως από τις προαναφερθείσες κεφαλαιακές υπεραξίες, υψηλότερες ήταν οι αποδόσεις που καρπώθηκαν οι επενδυτές από τις χρηματικές διανομές (μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου) στις οποίες προχώρησαν οι εισηγμένες εταιρείες κατά την τελευταία πενταετία.
Συγκεκριμένα (βλέπε στοιχεία δεύτερου παρατιθέμενου πίνακα) κατά την πενταετία 2018-2022 οι εισηγμένες μοίρασαν αθροιστικά στους μετόχους τους το ποσό των 9,4 δισ. ευρώ (2,34 δισ. ευρώ μόνο μέσα στο 2022), ποσό που οδηγεί σε μια πρόσθετη διψήφια ποσοστιαία απόδοση προς όφελος των μετόχων, η οποία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη για εκείνα τα χαρτοφυλάκια που δεν περιελάμβαναν τίτλους συστημικών τραπεζών.
Ήδη, με βάση τις προβλέψεις των αναλυτών, οι φετινές χρηματικές διανομές θα υπερβούν τις περυσινές (ήδη Πλαστικά Θράκης και Medicon Hellas προανήγγειλαν προμερίσματα ύψους 3 και 0,5 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα), λόγω των υψηλότερων επιδόσεων που σημείωσαν οι εισηγμένες εταιρείες το 2022 έναντι του 2021.
Σε κάθε περίπτωση, κατά την τελευταία πενταετία, οι μετοχές του ΧΑ υπεραπέδωσαν έντονα έναντι των τραπεζικών καταθέσεων (ακόμη και των προθεσμιακών), ανταμείβοντας όσους ανέλαβαν το αυξημένο ρίσκο της χρηματιστηριακής επένδυσης.
Οι κυριότεροι παράγοντες που οδήγησαν στη χρηματιστηριακή άνοδο ήταν η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας μετά την προηγηθείσα κρίση, η εκτίναξη της εταιρικής κερδοφορίας των εισηγμένων εταιρειών και οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί λόγω της επικείμενης απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
H βελτίωση της κερδοφορίας, ορισμένες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, αλλά και μια σειρά από deals είχαν ως αποτέλεσμα κατά την τελευταία πενταετία πολλές εισηγμένες εταιρείες να αναβαθμίσουν τη χρηματιστηριακή τους παρουσία, ανεβάζοντας μεγέθη και προσελκύοντας θεσμικά χαρτοφυλάκια από Ελλάδα και εξωτερικό (π.χ. Epsilon Net, Entersoft, Premia Properties, Ideal, Παπουτσάνης και πρόσφατα η Lavipharm, ενώ επίκειται και η περίπτωση της Austria Card-Inform Λύκος).
Επιπλέον, είδαμε να αναβαθμίζεται ο ρόλος των τραπεζών, να ξεπερνά η ΔΕΗ τα οικονομικά της ζητήματα και κάποιες άλλες εταιρείες να επιστρέφουν από την επιτήρηση σε καθεστώς κανονικής διαπραγμάτευσης (π.χ. Ευρωσύμβουλοι, ΣΙΔΜΑ, Δομική Κρήτης).
Οι εξελίξεις αυτές μαζί με τον περιορισμένο αριθμό νέων εισαγωγών στο ΧΑ (π.χ. Dimand, BriQ Properties, Μπλε Κέδρος, Real Consulting) -και κάποιων άλλων που προετοιμάζονται όπως ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών- καλούνται να αναπληρώσουν το κενό που άφησαν οι αποχωρήσεις αρκετών εισηγμένων εταιρειών κατά την τελευταία δεκαετία, όπως π.χ. το Πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Πίστη, η Kleeman, η Paperpack, τα Μάρμαρα Κυριακίδη, η ΕΛΤΡΑΚ, η Forthnet, ο Καραμολέγκος, ο Καράτζης, ο Κανάκης, κ.λπ.