«Με το δεξί» μπήκαν οι εισηγμένες στο 2023

Ποιες εταιρείες αναμένεται να παρουσιάσουν εντυπωσιακά μεγέθη και ιστορικά υψηλά κερδών για το σύνολο της περασμένης χρήσης. Οι πρώτες εκτιμήσεις για τη φετινή τους πορεία.

«Με το δεξί» μπήκαν οι εισηγμένες στο 2023

«Με το δεξί» ξεκίνησε για τις περισσότερες εισηγμένες εταιρείες η φετινή χρονιά, με τους φόβους για ύφεση της ελληνικής οικονομίας να μην επιβεβαιώνονται μέχρι τώρα και τη ζήτηση στις αγορές που δραστηριοποιούνται να παραμένει αρκετά ικανοποιητική.

Κόντρα στις επιπτώσεις του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης, τα περυσινά κέρδη των εισηγμένων εταιρειών ξεπέρασαν κατά πολύ τα αντίστοιχα του 2021, τα οποία με τη σειρά τους ήταν περίπου κατά 40% υψηλότερα από τα αντίστοιχα του προπανδημικού 2019.

Αν και τα οικονομικά αποτελέσματα του 2022 δεν έχουν -πλην ελάχιστων εξαιρέσεων- ακόμη δημοσιοποιηθεί, εκτιμάται ότι πέρα από τον όμιλο Μυτιληναίου, αρκετές θα είναι οι εισηγμένες εταιρείες που θα καταγράψουν ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας, με ενδεικτικά παραδείγματα αυτά των Cenergy, Epsilon Net, Jumbo, Ideal, ΕΛΤΟΝ Χημικά, Revoil, Mevaco, και Γενικής Εμπορίου & Βιομηχανίας.

Εντυπωσιακά επίσης αποτελέσματα αναμένεται να παρουσιάσουν -μεταξύ άλλων- η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Αεροπορία Αιγαίου, οι εταιρείες του κλάδου πληροφορικής, οι εισηγμένες που δραστηριοποιούνται στη διέλαση αλουμινίου (η Αλουμύλ και η Βιοκαρπέτ, που εκτιμά προ φόρων κέρδη γύρω στα 10 εκατ. ευρώ), τα δύο διυλιστήρια (Motor Oil, Hellenic Energy), οι εταιρείες που επηρεάζονται σημαντικά από τον τουρισμό (π.χ. Autohellas, Μοτοδυναμική), ενώ, τέλος, καλύτερη εικόνα θα εμφανίσουν τόσο οι κατασκευαστικοί όμιλοι όσο και οι συστημικές τράπεζες.

Το καλό κλίμα πάντως στο μέτωπο των εισηγμένων εταιρειών (με εξαίρεση ορισμένους επιμέρους κλάδους όπως αυτός της κλωστοϋφαντουργίας) συνεχίζεται και μέσα στο 2023. Το γεγονός ότι οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει έντονα, έχει μειώσει τις δαπάνες θέρμανσης των νοικοκυριών και έχει απελευθερώσει χρήματα που διοχετεύονται στην κατανάλωση άλλων προϊόντων. Η εγχώρια κατανάλωση αναμένεται επίσης να στηριχτεί μέσα στους επόμενους μήνες του 2023 από τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, καθώς και από μια σειρά κυβερνητικών παροχών που προγραμματίζεται να δοθούν μέσα στο (προεκλογικό) δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ζήτηση για προϊόντα που σχετίζονται με την οικοδομή, τις κατασκευές και τις επενδύσεις κινήθηκε ικανοποιητικά τον Ιανουάριο. Η τάση αυτή ελπίζεται ότι θα συνεχιστεί ή ακόμη και θα ενταθεί, στον βαθμό που η διατήρηση του ενεργειακού κόστους σε χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα επίπεδα και η υποχώρηση των τιμών σε αρκετές πρώτες ύλες σε σχέση με τα υψηλά του 2022 (π.χ. χάλυβας, αλουμίνιο, πετρέλαιο) λειτουργήσουν ευνοϊκά για την εκκίνηση κάποιων projects που είχαν παγώσει κατά το τελευταίο περυσινό τετράμηνο. Παράγοντα-κλειδί στο συγκεκριμένο μέτωπο πιθανόν να αποτελέσει και η εξάλειψη του εγχώριου πολιτικού ρίσκου μετά το πρώτο μισό της φετινής χρονιάς.

Η αποκλιμάκωση επίσης του ενεργειακού κόστους και των τιμών των πρώτων υλών έχει διευρύνει τα περιθώρια κέρδους για όσες εταιρείες είχαν προχωρήσει σε κάποιες αυξήσεις τιμών είτε το τελευταίο τρίμηνο του 2022 είτε μέσα στον φετινό Ιανουάριο. Παραδείγματα τέτοιων εισηγμένων εταιρειών αποτελούν η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν, η γαλακτοβιομηχανία ΚΡΙ-ΚΡΙ και η σαπωνοποιία Παπουτσάνης.

Επίσης, η άρση του lockdown στην Κίνα ανοίγει τις προοπτικές για τη φετινή ανάκαμψη των εξαγωγών προς τη συγκεκριμένη χώρα από τις εισηγμένες εταιρείες μαρμάρου Ικτίνος και Mermeren Kombinat.

Τέλος, οι θετικές ενδείξεις για την πορεία της φετινής τουριστικής περιόδου τονώνουν τις προσδοκίες πολλών εισηγμένων εταιρειών για διατήρηση της ζήτησης σε ικανοποιητικά επίπεδα, παρά τις μεγάλες προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ευρωπαϊκή και η ελληνική οικονομία.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video