Ποιοι έξι όμιλοι μοιράζουν μερίσματα 632 εκατ. ευρώ
Προσδοκίες δημιουργούν οι πρώτες ανακοινώσεις για τη στάση που θα κρατήσουν οι εισηγμένες. Η κερδοφορία της περασμένης χρονιάς και οι «αμυντικές» λογικές λόγω αβεβαιότητας.
«Με το δεξί» ξεκίνησε το 2023 σε ό,τι αφορά τις χρηματικές διανομές των εισηγμένων εταιρειών, καθώς πριν καν συμπληρωθούν οι πρώτες 45 ημέρες της χρονιάς, έξι όμιλοι έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα μοιράσουν 632 εκατ. ευρώ. Ποτέ κατά το παρελθόν δεν είχαμε τόσο γερή «εκκίνηση», με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αρχικές προσδοκίες πως φέτος οι μέτοχοι θα εισπράξουν μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με πέρυσι από μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίου.
To 2022 μοιράστηκε το ποσό των 2,34 δισ. ευρώ, ποσό που όπως προκύπτει από τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα ήταν το υψηλότερο των τελευταίων 13 ετών. Ειδικότερα, κατά την τελευταία πενταετία, οι χρηματικές διανομές διαμορφώθηκαν αθροιστικά στα 9,4 δισ. ευρώ, προσθέτοντας διψήφιο ποσοστό ανόδου, στην απόδοση που προέκυψε λόγω της παράλληλης αύξησης των τιμών των μετοχών κατά την ίδια περίοδο. Φέτος, μέσα μόλις στις πρώτες 45 ημέρες του έτους, ανακοινώθηκε ήδη η χρηματική διανομή 632 εκατ. ευρώ από έξι εταιρείες!
Συγκεκριμένα, 171,5 ευρώ θα δώσει η Μυτιληναίος (1,20 ευρώ ανά μετοχή, υψηλότερο ποσό σε σχέση με πέρυσι), η Coca Cola HBC 290 εκατ. ευρώ (0,78 ευρών ανά μετοχή, έναντι 0,71 ευρώ πέρυσι), 157,1 εκατ. θα μοιράσει η Jumbo (1,155 ευρώ ανά τεμάχιο), 10 εκατ. η Λάμψα (0,47 ευρώ επιστροφή κεφαλαίου ανά μετοχή), 2,9 εκατ. ευρώ τα Πλαστικά Θράκης (0,0663 ευρώ ανά τεμάχιο) και 0,5 εκατ. ευρώ η Medicon Hellas (0,1131 ευρώ ανά μετοχή με τη μορφή προμερίσματος).
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αναλυτών, υπάρχουν οι προϋποθέσεις έτσι ώστε οι φετινές χρηματικές διανομές να υπερβούν τις -πολύ ικανοποιητικές- αντίστοιχες περυσινές: Όχι τόσο επειδή αναμένεται να υπάρξουν εταιρείες που σε αντίθεση με την περυσινή χρονιά, φέτος θα στείλουν τους μετόχους τους στο ταμείο (π.χ. Premia, Ίλυδα), αλλά κυρίως λόγω της αυξημένης κερδοφορίας που σημείωσαν αθροιστικά οι εισηγμένες εταιρείες το 2022.
Από την άλλη πλευρά ωστόσο, πιθανολογείται ότι ορισμένες εταιρείες θα τηρήσουν περισσότερο αμυντική πολιτική σε ό,τι αφορά τη διανομή των κερδών τους, λόγω της ανόδου των επιτοκίων και της συνεπακόλουθης αύξησης του κόστους χρηματοδότησης.
Η ανάκαμψη των επιτοκίων που ουσιαστικά ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2022 αναμένεται να κορυφωθεί κάπου στα μέσα της φετινής χρονιάς, περίοδο δηλαδή κατά την οποία θα διεξάγονται οι περισσότερες τακτικές γενικές συνελεύσεις, στο πλαίσιο των οποίων αποφασίζονται οι περισσότερες χρηματικές διανομές. Έτσι, εκτιμάται ότι ορισμένες εταιρείες -ιδιαίτερα εκείνες που είναι αρκετά εκτεθειμένες σε τραπεζικό δανεισμό ή εκείνες που έχουν να υλοποιήσουν μπροστά τους σημαντικά επενδυτικά προγράμματα- ενδεχομένως θα τηρήσουν συντηρητική στάση, διανέμοντας στους μετόχους μικρότερο ποσοστό των κερδών τους.
Τέλος, στην όλη εξίσωση θα πρέπει να συνεκτιμηθούν και άλλοι παράγοντες, όπως:
- Οι πιθανές παρενέργειες που θα προκύψουν στη μερισματική πολιτική από την έκτακτη φορολόγηση στις εταιρείες ενέργειας.
- Η αναμενόμενη φετινή απουσία κάποιων έκτακτων περυσινών χρηματικών διανομών, όπως π.χ. της Quest λόγω της πώλησης της θυγατρικής της Cardlink.
- Η πιθανή διανομή έκτακτων ποσών στους μετόχους σε ορισμένες εταιρείες, όπως π.χ. στην ΕΥΔΑΠ (υπόθεση που αξιολογείται από πέρυσι) και στη Hellenic Energy λόγω της πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών.
ΥΓ: Η διοίκηση του Ομίλου Τιτάν εκτίμησε ότι το φετινό μέρισμα δεν θα είναι μικρότερο του περυσινού αλλά ούτε πολύ μεγαλύτερο.