«Καυτό» τετράμηνο για το asset management
Σημαντικά κέρδη για χρηματιστηριακές, ΑΕΔΑΚ και ασφαλιστικές εταιρείες από τη μεγάλη άνοδο των αποτιμήσεων και τις εισροές επενδυτικών κεφαλαίων στις εγχώριες αγορές. Τα νέα προϊόντα.
Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στον κλάδο της διαχείρισης περιουσίας (asset management), καθώς η τόνωση του ενδιαφέροντος που παρατηρήθηκε κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022 συνεχίζεται μέχρι και σήμερα μέσα στη φετινή χρονιά, ανεβάζοντας έτσι τις εργασίες και τις προσδοκίες των χρηματιστηριακών οίκων, των ΑΕΔΑΚ, αλλά και των ασφαλιστικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο ζωής.
Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας η εκτόξευση του Γενικού Δείκτη από τις 992,9 μονάδες της 30ής Σεπτεμβρίου κοντά στο επίπεδο των 1.100 μονάδων σήμερα όχι μόνο έχει αποφέρει σημαντικότατα κέρδη στους επενδυτές, αλλά μέσα στη φετινή χρονιά έχει ανεβάσει δραστικά και την αξία των συναλλαγών, με ό,τι θετικό σημαίνει αυτό για την ΕΧΑΕ, τις χρηματιστηριακές εταιρείες και τις ΑΕΠΕΥ που εστιάζουν σε εγχώρια περιουσιακά στοιχεία.
Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, αφού είδαν τις καταθέσεις των νοικοκυριών να αυξάνονται το 2022 κατά 6,27 δισ. ευρώ (+24,62 δισ. ευρώ από το τέλος του 2019) προχώρησαν σε μπαράζ νέων επενδυτικών προϊόντων διαφόρων κατηγοριών και χρονικών λήξεων, με αιχμή του δόρατος τα πενταετούς διάρκειας ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια, τα οποία προσφέρουν ετήσιο «μέρισμα» στους μεριδιούχους τους. Τέτοιες εκδόσεις είχαμε και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (τουλάχιστον από μία φορά), αρχής γενομένης από το Νοέμβριο του 2022 και συνεχίζοντας έως σήμερα.
Οι κινήσεις αυτές έχουν ενισχύσει την αγορά Αμοιβαίων Κεφαλαίων που διαχειρίζονται εγχώριες ΑΕΔΑΚ, με τον κλάδο να καταγράφει θετικές καθαρές εισροές ύψους 611 εκατ. ευρώ μέσα στο 2022 και να αισιοδοξεί για τη φετινή πορεία των εργασιών του.
Στην ασφαλιστική βιομηχανία, η παραγωγή του κλάδου ζωής από το -5,2% που κινείτο στο πρώτο εννεάμηνο του 2022, έκλεισε τελικά την περυσινή χρονιά στο +2,4%, επιδεικνύοντας ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης κατά το τελευταίο τρίμηνο έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του προηγούμενου έτους. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η αύξηση της παραγωγής του τελευταίου τετραμήνου στον κλάδο ζωής αποδίδεται στο λανσάρισμα νέων αποταμιευτικών-επενδυτικών προϊόντων από αρκετές εταιρείες (π.χ. Eurolife, Ευρωπαϊκή Πίστη, Ergo Hellas, CNP) -είτε εγγυημένης απόδοσης είτε όχι- σε συνδυασμό με τo γεγονός ότι τα επιτόκια καταθέσεων (ακόμη και των προθεσμιακών) διατηρήθηκαν σε περίπου μηδενικά επίπεδα και κατά τη συγκεκριμένη περίοδο (έκτοτε έχουν κυμανθεί σε υψηλότερα επίπεδα).
Συνολικά, στον χώρο του asset management επικρατεί θετικό κλίμα, καθώς πέρα από την εισροή νέου χρήματος (π.χ. περισσότερες καταθέσεις, υψηλότεροι όγκοι χρηματιστηριακών συναλλαγών, εισροές σε αμοιβαία κεφάλαια) παρατηρείται ανάκαμψη αποτιμήσεων κατά τους τελευταίους μήνες τόσο σε περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με μετοχές όσο και σε εκείνα που αφορούν ομολογιακές τοποθετήσεις (σενάρια για περιορισμένη ύφεση στην Ευρώπη και για αυξήσεις επιτοκίων που δεν θα είναι τόσο μεγάλες όσο οι αρχικά αναμενόμενες).
Η αύξηση των τιμών των επενδυτικών προϊόντων επηρεάζει και τα έσοδα των εταιρειών asset management καθώς συχνά αυτά επηρεάζονται από το εκάστοτε ύψος του ενεργητικού που διαχειρίζονται, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις όπου εισπράττονται ποσοστά επί των κεφαλαιακών κερδών που επιτυγχάνονται.
Τέλος, στον χώρο της διαχείρισης ακινήτων αναμένεται μέσα στη φετινή χρονιά η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της Αθήνας δύο επιπλέον ΑΕΕΑΠ, της Noval Properties (θυγατρικής της Viohalco) και της Trade Estates (εταιρείας του ομίλου Fourlis).