Citi-JP Morgan: Ηρεμία πριν την... καταιγίδα για οικονομίες και μετοχές

Μεγάλες οικονομίες καταγράφουν σημαντική επιβράδυνση, τονίζει η Citi. Τι «σήμα» στέλνουν οι πρόδρομοι δείκτες. Πτώση στις αγορές μετοχών αναμένει ο Μ. Kolanovic της JP Morgan.

Citi-JP Morgan: Ηρεμία πριν την... καταιγίδα για οικονομίες και μετοχές

Στην πρώτη έκδοση του Global Indicators Chartbook, η οποία περιλαμβάνει τόσο κυκλικούς όσο και διαρθρωτικούς παράγοντες των παγκόσμιων επιδόσεων, η Citi παρέχει μια ολοκληρωμένη παγκόσμια εικόνα για τις οικονομίες, χωρίς, ωστόσο, να αντικατοπτρίζει πλήρως τυχόν επιπτώσεις από τις πρόσφατες τραπεζικές πιέσεις στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη.

Το βασικό ερώτημα για την ομάδα ανάλυσης της Citi είναι αν οι οικονομίες βρίσκονται στη φάση της ηρεμίας, ακριβώς πριν ξεσπάσει η καταιγίδα.

«Παρ' όλα αυτά, τα στοιχεία παρέχουν έναν χρήσιμο δείκτη για πού βρισκόταν η παγκόσμια οικονομία κατά την έναρξη αυτών των πιέσεων, με στοιχεία όπως ισχυρές υπηρεσίες, σφιχτές αγορές εργασίας και υπερβολικά υψηλός πληθωρισμός. Ενώ οι καθοδικοί κίνδυνοι εξακολουθούν να είναι έντονοι και έχουν αυξηθεί λίγο τις τελευταίες εβδομάδες, η βασική μας άποψη είναι ότι αυτές οι πιέσεις θα υποχωρήσουν και οι κεντρικές τράπεζες θα επιστρέψουν στις προσπάθειές τους στη σταθερότητα των τιμών», εξηγεί η τράπεζα.

Οι παγκόσμιοι σύνθετοι δείκτες PMI έχουν ανακάμψει τους τελευταίους μήνες, με τις μετρήσεις τώρα πάνω από το κρίσιμο όριο του 50, τόσο στις ανεπτυγμένες αγορές (DM) όσο και στις αναδυόμενες αγορές (EM).

Η ανάκαμψη έχει προέλθει από τις υπηρεσίες, με τη μεταποίηση να κυμαίνεται λίγο κάτω από την ουδέτερη ένδειξη παγκοσμίως και εξακολουθεί να είναι συρρικνωμένη στις DM. Οι τιμές εισροών και εκροών μειώθηκαν αισθητά από τα υψηλά επίπεδα, αλλά εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλότερες από τις προ της συγκυρίας ενδείξεις, ιδιαίτερα για τις DM.

Η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνθηκε σε ρυθμό στα τέλη του περασμένου έτους σε σύγκριση με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 3% και πολλές μεγάλες οικονομίες επιβράδυναν αισθητά, ιδίως εντός των DM. Ο όγκος των λιανικών πωλήσεων ήταν αδύναμος, καθώς οι καταναλωτές στρέφονται μακριά από τις δαπάνες για αγαθά και πίσω προς τις δαπάνες για υπηρεσίες. Η βιομηχανική παραγωγή και το εμπόριο έχουν επίσης επιβραδυνθεί σημαντικά.

Οι αγορές εργασίας, ωστόσο, παραμένουν σφιχτές, καθώς η στροφή των δαπανών σε τομείς υπηρεσιών έντασης εργασίας ασκεί ανοδικές πιέσεις στις προσλήψεις. Παρά αυτή τη δύναμη, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών παραμένει ασθενής και υποχωρεί λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της ευρείας αβεβαιότητας, αν και τα στοιχεία αυτά έχουν δείξει κάποια σημάδια ζωής τους τελευταίους μήνες.

Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη, ωστόσο, κινείται πλάγια σε χλιαρά επίπεδα. Οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν έντονες, ιδίως στους τομείς των υπηρεσιών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο γενικός πληθωρισμός, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Citi, ξεπερνά το 5,5%, ο πυρήνας του πληθωρισμού τρέχει πάνω από 4%, ενώ και οι δύο εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλοί με βάση τα ιστορικά πρότυπα. Ο πληθωρισμός αγαθών έχει μειωθεί και είναι πιθανό να συνεχίσει να μετριάζεται ως απάντηση στη χαλάρωση της εφοδιαστικής αλυσίδας, που εξομαλύνθηκε σημαντικά περαιτέρω τον Μάρτιο. Ο πληθωρισμός των υπηρεσιών, όμως, έχει δείξει ελάχιστα σημάδια επιβράδυνσης, ιδίως στις μεγάλες DM, όπως οι ΗΠΑ και η ζώνη του ευρώ.

Οι κεντρικές τράπεζες συνέχισαν την πολιτική σύσφιξης στην αρχή του έτους

Τα επιτόκια πολιτικής ξεπερνούν το 4% σε σύγκριση με ποσοστά που προσεγγίζουν κατά μέσο όρο το 2% τα προηγούμενα χρόνια. Τα ονομαστικά επιτόκια πολιτικής στις DM έχουν αυστηροποιηθεί αισθητά, αν και παραμένουν επίσης υψηλά και σε πολλές οικονομίες των χωρών του εξωτερικού, ιδίως εκτός της Ασίας. Τα πραγματικά παγκόσμια επιτόκια πολιτικής, μετρούμενα με βάση τον πραγματοποιημένο ετήσιο πυρήνα του πληθωρισμού, εξακολουθούν ωστόσο να είναι χαμηλότερα από τα προ-Covid επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των αρνητικών πραγματικών επιτοκίων στις DM κατά μέσο όρο.

JP Morgan: Πτώση στις αγορές βλέπει ο M. Kolanovic

Η διάθεση ανάληψης ρίσκου που τροφοδότησε το μετοχικό ράλι φέτος αναμένεται να υποχωρήσει, με τους πονοκεφάλους από την τραπεζική κρίση, το πετρελαϊκό σοκ και την οικονομική επιβράδυνση να στέλνουν τις μετοχές στα χαμηλά του 2022, σύμφωνα με τον γνωστό αναλυτή της JP Morgan Marko Kolanovic

«Η Fed δεν δείχνει διαθέσεις να μειώσει τα επιτόκια εφέτος, ωστόσο οι επενδυτικές επιλογές με ρίσκο βλέπουν πρωτοφανές ράλι,  με τις ευρωπαϊκές μετοχές να διαπραγματεύονται κοντά στα ιστορικά υψηλά τους και τις αμερικανικές να ανακάμπτουν από τις πρόσφατες απώλειες», έγραψε ο αναλυτής σε έκθεση προς τους πελάτες της τράπεζας. «Αναμένουμε αναστροφή της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου και τις αγορές να ξαναδοκιμάζουν τα περυσινά χαμηλά τους, κατά τους επόμενους μήνες»

Κατά την εκτίμησή του, «οι εισροές στις μετοχές τις τελευταίες εβδομάδες δεν έχουν οικονομική λογική» και οφείλονται σε κινήσεις short squeeze και τη μείωση του δείκτη μεταβλητότητας VIX.   

«Ήμασταν "ταύροι" για τις μετοχές (το τέταρτο τρίμηνο) και αναμέναμε ότι το θετικό trading θα διαχυθεί και στο πρώτο τρίμηνο, αλλά πιστεύουμε ότι από εδώ και πέρα πρέπει να είναι κανείς underweight στις μετοχές», αναφέρει μεταξύ άλλων η έκθεση.

Σε ξεχωριστή επιστολή προς τους μετόχους, ο CEO της JP Morgan Τζέιμι Ντάιμον προειδοποιεί ότι η τρέχουσα τραπεζική κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμη ενώ θα υπάρξουν επιπτώσεις τα επόμενα χρόνια. 

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video