Πότε ανοίγει κουβέντα για αναβάθμιση του ΧΑ σε «ανεπτυγμένη» αγορά

Οι αποταμιευτικοί λογαριασμοί θα ενισχύσουν τους εγχώριους θεσμικούς πυλώνες και θα αναζωογονήσουν την αγορά. Παράγωγα επί των μετοχών MSCI Greece και road show για Mid Caps.

Πότε ανοίγει κουβέντα για αναβάθμιση του ΧΑ σε «ανεπτυγμένη» αγορά

Οι εισηγμένες έχουν βελτιώσει εντυπωσιακά τις επιδόσεις τους, το Χ.Α εντείνει τις προσπάθειες ανάδειξης του «προϊόντος» και εμβάθυνσης της αγοράς, απαιτούνται, όμως, φορολογικά κίνητρα σε συνδυασμό με αλλαγές στο ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό σύστημα, που θα ενισχύσουν τους θεσμικούς πυλώνες της εγχώριας κεφαλαιαγοράς, αναζωογονώντας την.

Αυτά ήταν τα κύρια σημεία της χθεσινής συνέντευξης Τύπου της διοίκησης του Χ.Α., δεκατέσσερις μήνες μετά την ανάληψη καθηκόντων διευθύνοντος συμβούλου από τον Γιάννο Κοντόπουλο.

Η διοίκηση του Χ.Α αναφέρθηκε σε σειρά πρωτοβουλιών για την προβολή των εισηγμένων, τη διεύρυνση των επενδυτικών «εργαλείων» και την προσέλκυση νέων εταιρειών, σημειώνοντας ότι η συγκυρία είναι ευνοϊκή (αύξηση του κόστους χρήματος, ποσοτική σύσφιξη, αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα κ.ά.) και το «οικοσύστημα», μετά από μια δεκαετία χαμηλών πτήσεων, αντιλαμβάνεται τις προοπτικές.

Τα πράγματα θα ήταν σαφώς καλύτερα αν δεν είχαν μείνει σε επίπεδο εξαγγελιών οι τομές στο ασφαλιστικό και τα φορολογικά κίνητρα, προκειμένου να μεταστραφούν πόροι προς επαγγελματική/θεσμική διαχείριση. Αυτό υπονόησε ο διευθύνων σύμβουλος του Χ.Α. Γιάννος Κοντόπουλος σε σχετική ερώτηση του Euro2day.gr.

Υπενθυμίζεται ότι οι σχετικές εξαγγελίες για τους αποταμιευτικούς λογαριασμούς και τη μείωση του φόρου επί των συναλλαγών διενεργήθηκαν στην περσινή ΔΕΘ, η μελέτη, όμως, για τη «Στρατηγική Ανάπτυξης της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς» καθυστέρησε, με αποτέλεσμα οι όποιες αλλαγές να «κολλήσουν», λόγω προκήρυξης εκλογών.

Ερωτώμενος για την προοπτική αναβάθμισης της αγοράς σε ανεπτυγμένη, ο Γιάννος Κοντόπουλος εξήγησε ότι όλη η προσπάθεια συντείνει σε αυτό το αποτέλεσμα. «Αποτελεί ένα καλό free option και θα το κυνηγήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας, πάντως, ότι πρόκειται για μεσοπρόθεσμο στόχο καθώς το Χ.Α. ευελπιστεί να ανοίξει η σχετική συζήτηση το Καλοκαίρι του 2024.

Η δυσκολία του εγχειρήματος δεν έγκειται τόσο στα κριτήρια που απαιτούν FTSE και MSCI, τα οποία έχουν είτε καλυφθεί (FTSE) είτε βρίσκονται σε τροχιά πλήρωσης, σύμφωνα με τον Ν. Πορφύρη, επιτελικό διευθυντή επιχειρησιακών λειτουργιών, αλλά στην αντίληψη που έχουν οι συμμετέχοντες για τo αν το Χ.Α. θεωρείται ανεπτυγμένη αγορά.

Σε αυτό το επίπεδο γίνεται και πρέπει να γίνει αθόρυβη δουλειά, όπως η μετάβαση στο νέο Διευρωπαϊκό Αυτοματοποιημένο Σύστημα Ταχείας Μεταφοράς Κεφαλαίων και Διακανονισμού σε συνεχή χρόνο, η βελτίωση της αγοράς δανεισμού τίτλων με τη δημιουργία υβριδικού συστήματος διαχείρισης κινδύνου (σ.σ. διμερής δανεισμός τίτλων), τις νέες δυνατότητες στην αγορά παραγώγων κ.ά.

Προαπαιτούμενα, πάντως, για να εισέλθει το Χ.Α. σε watch list αναβάθμισης απoτελούν η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας για την Ελληνική Δημοκρατία και η άνοδος της σταθμισμένης με το free float κεφαλαιοποίησης. Προς το παρόν, δεν πληρούται κανένα από τα δύο (σ.σ. το free floating market cap υπολειπόταν κατά 6 δισ. ευρώ το όριο στις 31/12/2022).

Στα επίπεδα του 2007 η κερδοφορία των εισηγμένων

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α κατέγραψε άνοδο κατά 19,9% σε ετήσια βάση (31/3/22-31/3/23), κατά 33% στο εξάμηνο Οκτωβρίου 2022-Μαρτίου 2023 και κατά 13,4% το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς, ξεπερνώντας σε απόδοση, σε όλες τους προαναφερόμενες περιόδους, τους S&P 500, Stoxx Europe 600, MSCI World, MSCI Dev Europe.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση «αβγάτισε» κατά 10,1 δισ. ευρώ σε ένα χρόνο και στο τέλος Μαρτίου ανερχόταν σε 73,4 δισ. ευρώ. Τον δε Μάρτιο, η μηνιαία αποτίμηση ανήλθε σε 77,2 δισ. ευρώ, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2010. Η μέση αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται τους πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς σε 112,5 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο κατά 52,6% σε σχέση με πέρσι.

Κατά το πρώτο τρίμηνο υπήρξαν καθαρές εισροές ξένων κεφαλαίων 260 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 60 εκατ. ευρώ τον πτωτικό Μάρτιο, ενώ οι ενεργές επενδυτικές μερίδες αυξήθηκαν το Α' τρίμηνο κατά 24,5%. Οι ξένοι κατέχουν το 64% της συνολικής κεφαλαιοποίησης, ενώ διενεργούν σταθερά πάνω από το 50% της συναλλακτικής δραστηριότητας.

Η άνοδος των αποτιμήσεων και οι αποδόσεις των δεικτών εδράζονται στα οικονομικά αποτελέσματα. Το 2021 καταγράφηκε ρεκόρ 15ετίας στο σύνολο του κύκλου εργασιών των εισηγμένων και το 2022 σημειώθηκε ρεκόρ χρηματικών διανομών στους μετόχους, παρά το γεγονός ότι οι συστημικές τράπεζες συνεχίζουν να μη διανέμουν μέρισμα. Η απόδοση όσων εταιρειών διένειμαν μέρισμα διαμορφώθηκε σε 5,1%, επίπεδα πολύ υψηλότερα από τις αποδόσεις των αποταμιευτικών λογαριασμών.

Τα κέρδη της περσινής χρήσης ανήλθαν σε 10,54 δισ. ευρώ, που αποτελούν την υψηλότερη επίδοση από το 2007, ενώ το Α' τρίμηνο της φετινής χρονιάς οι διανομές μερισμάτων ανήλθαν σε 237 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 139% σε σχέση με πέρσι.

Δράσεις προώθησης/υποβοήθησης της αγοράς

Η διοίκηση του Χ.Α στάθηκε ιδιαίτερα στη διεύρυνση των δράσεων προώθησης/ανάδειξης του προϊόντος, δηλαδή των εισηγμένων εταιρειών, αλλά και στην προώθηση ενημέρωσης των επιχειρήσεων για «εργαλεία» όπως το InvestEU IPO fund του European Investment Fund.

Στο παραπάνω πλαίσιο η διοργάνωση του road show σε Λονδίνο ανατέθηκε εκ νέου στη Morgan Stanley, ενώ σε συνεργασία με ξένη εταιρεία, η οποία ειδικεύεται στις παρουσιάσεις Mid Caps, θα διοργανωθούν τρεις εκδηλώσεις για εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε Γενεύη (13 Ιουνίου), Παρίσι (22 Ιουνίου) και Φρανκφούρτη (31 Οκτωβρίου). Το Χ.Α. θα συμμετάσχει επίσης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με τρεις θεματικές ενότητες.

Νέος δείκτης MSCI GR Rebased Index

Προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητα και να υποβοηθήσει τις κινήσεις επενδυτών ενόψει των τακτικών αναθεωρήσεων των δεικτών MSCI, το Χ.Α. ετοιμάζεται να λανσάρει στις 10 Μαΐου future contract επί του νέου δείκτη MSCI GR Rebased Index, ο οποίος θα περιλαμβάνει 10 μετοχές εισηγμένων εταιρειών (Alpha, Eurobank, ETE, ΟΤΕ, MOH, Jumbo, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή). Ο νέος δείκτης θα παρουσιαστεί σε Λονδίνο και Παρίσι τέλος Απριλίου και στις 9 Μαΐου στην Αθήνα.

Παράλληλα ετοιμάζεται νέα πλατφόρμα ESG δεδομένων, η οποία θα βελτιώσει τη διαθεσιμότητα, την τυποποίηση και τη συγκρισιμότητα ESG δεδομένων για την εγχώρια κεφαλαιαγορά. Εντός της χρονιάς θα ξεκαθαρίσει το καθεστώς των εταιρειών που βρίσκονται υπό επιτήρηση.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video