Πώς βλέπουν οι ξένοι θεσμικοί τις εισηγμένες πληροφορικής

Οι θέσεις που έχουν «χτίσει» διεθνή κεφάλαια σε Quest, Profile, Entersoft και Epsilon Net. Οι υψηλές αποδόσεις και οι εκτιμήσεις για τις προοπτικές των εταιριών.

Πώς βλέπουν οι ξένοι θεσμικοί τις εισηγμένες πληροφορικής

Μεγάλος είναι ο αριθμός των ξένων θεσμικών επενδυτών που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στη ελληνική αγορά πληροφορικής και δεν έχουν διστάσει κατά τα τελευταία χρόνια να επενδύσουν σ’ αυτές, συμμετέχοντας μάλιστα σήμερα με ένα αξιοσημείωτο ποσοστό στο μετοχικό τους κεφάλαιο.

Με δεδομένο ότι οι αποδόσεις των ελληνικών μετοχών έχουν σημειώσει ιλιγγιώδη άνοδο κατά τα τελευταία τρία έως πέντε χρόνια, οι πλείστοι εξ’ αυτών -τουλάχιστον οι παλαιότεροι χρονικά- έχουν καταγράφει αξιοζήλευτες αποδόσεις, πέραν των μερισμάτων-επιστροφών κεφαλαίου που έχουν ήδη καρπωθεί.

Ειδικότερα, μπορεί ορισμένες μετοχές του κλάδου να έχουν, ως ένα βαθμό, διορθώσει στο ταμπλό του ΧΑ κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, ωστόσο οι μεσομακροπρόθεσμες αποδόσεις τους παραμένουν πολύ υψηλές (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα).

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του αμερικανικού fund Barca, το οποίο «μυρίστηκε» και προσέγγισε ήδη από το έτος 2020 ελληνικές εταιρείες πληροφορικής όπως για παράδειγμα η Epsilon Net και η Entersoft, αποκτώντας και διατηρώντας υψηλές τοποθετήσεις τουλάχιστον στις δύο αυτές εταιρείες (παράλληλα, φαίνεται να ενημερώνεται σήμερα και για την πορεία άλλων ελληνικών τίτλων του κλάδου).

Η ουσία είναι πως σήμερα οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές κατέχουν το 25% της Entersoft, ενώ ένα επιπλέον 11% ελέγχεται από Έλληνες συναδέλφους τους. Στην Epsilon Net οι ξένοι θεσμικοί κατέχουν γύρω στο 22% της εταιρείας και τα εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια ένα επιπλέον ποσοστό που προσεγγίζει το 6%.

Πέρα από τις συμμετοχές των Ελλήνων θεσμικών, οι ξένοι κατέχουν γύρω στο 17% με 18% της Profile, έχοντας επικροτήσει τόσο τη διεθνοποιημένη θέση της εισηγμένης, όσο και την απόδοση που θα έχει η εταιρεία από την ανάληψη έργων μέσα από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Να σημειωθεί ότι -εκτός των άλλων- η εισηγμένη έχει τουλάχιστον δύο φορές αποκτήσει ίδιες μετοχές της, τις οποίες στη συνέχεια τις έχει διαθέσει (σε υψηλότερες αποτιμήσεις) μέσω placements σε θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Στην Quest Holdings, οι θεσμικοί επενδυτές κατέχουν το 13,5% της εταιρείας, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτού να ελέγχεται από ξένα χαρτοφυλάκια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της χρηματιστηριακής αγοράς, η συμμετοχή των θεσμικών (Ελλήνων και ξένων) θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη, σε περίπτωση που υπήρχε ευρύτερη μετοχική διασπορά (οι δύο βασικότεροι μέτοχοι κατέχουν αθροιστικά το 75,27%, ενώ ένα επιπλέον 0,64% αποτελεί ίδιες μετοχές της εταιρείας).

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δηλώνει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος εισηγμένης εταιρείας πληροφορικής: «Το ενδιαφέρον των ξένων θεσμικών για τον κλάδο παραμένει ζωηρό, με τις ελληνικές εταιρείες να συνεχίζουν να δέχονται πολλά αιτήματα για ενημερώσεις. Απ’ όσο αντιλαμβάνομαι τα πράγματα, οι ξένοι είδαν με καλό μάτι τα ετήσια αποτελέσματα των ελληνικών εταιρειών για τη χρήση 2022, καθώς και το πολύ ικανοποιητικό πρώτο τρίμηνο της Entersoft, ενώ αντίθετα δεν δίνουν μεγάλη σημασία στο λεγόμενο πολιτικό ρίσκο. Ενδεικτικό είναι ότι ανησύχησαν πολύ περισσότερο από τη διεθνή τραπεζική αναταραχή του προηγούμενου χρονικού διαστήματος, όπου όμως η κατάσταση σταδιακά δείχνει να επανέρχεται στην κανονικότητα».

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video