Morgan Stanley: Αυξάνει τιμές-στόχους σε Πειραιώς και Alpha Bank
Οι νέες τιμές που θέτει για τις δύο τράπεζες ο επενδυτικός οίκος και τα τρία σενάρια για την πορεία των μετοχών. Οι καταλύτες της ανόδου και τα στοιχεία που ξεχωρίζει.
H Morgan Stanley προχωρά σε αύξηση στις τιμές-στόχους σε Πειραιώς και Alpha Bank, διατηρώντας τη θετική σύσταση υπεραπόδοσης για την πρώτη και την ουδέτερη σύσταση equal weight για τη δεύτερη.
Ειδικότερα, ο επενδυτικός οίκος αυξάνει την τιμή-στόχο για την Πειραιώς σε 2,61 ευρώ από 2,41 ευρώ, στο bull case από 3,11 ευρώ σε 3,37 ευρώ και στο bear case από 0,82 ευρώ σε 0,88 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, για την Αlpha Bank, αυξάνει την τιμή-στόχο από 1,37 ευρώ σε 1,44 ευρώ, στο bull case από 1,67 ευρώ σε 1,70 ευρώ και στο bear case από το €0,48 στο €0,50. Οι τιμές-στόχοι αυξάνονται λόγω και της μετάβασης στους δείκτες αποτίμησης για το 2024.
Για την Πειραιώς, η σχέση κινδύνου-απόδοσης είναι ελκυστική, δεδομένης της φθηνής αποτίμησης παρά το πρόσφατο ράλι, σημειώνει η MS και προβλέπει ετήσια αύξηση 19% του καθαρού εσόδου από τόκους (NII) φέτος, καθώς ενσωματώνει τα επιτόκια της ΕΚΤ ύψους 3%. Η Morgan Stanley επισημαίνει ότι η Τράπεζα Πειραιώς έφτασε σε μονοψήφιο δείκτη NPEs 6,8% το 2022 και προβλέπει περαιτέρω μείωση σε 5,8% φέτος. Η βελτίωση των κεφαλαίων θα συνεχιστεί και ο δείκτης κεφαλαίου θα ανέλθει σε επίπεδα υψηλότερα του 17,3% μέχρι το τέλος του φετινής χρονιάς, βάσει των εκτιμήσεων της διοίκησης.
Για την Αlpha Bank, o δείκτης των NPEs ήταν στο 8% κατά το τρίτο τρίμηνο πέρυσι, με τον οίκο να προβλέπει δείκτη 6,4% το 2023 και 5,9% έως το 2024. Μετά την αύξηση κεφαλαίου της, η Αlpha Bank έχει έναν ισχυρό ισολογισμό με δείκτη κεφαλαίων στο 15,2%, υποστηρίζοντας την αύξηση των δανείων. Με δείκτη αποδοτικότητας ROTE 5,0% το 2021, η Morgan Stanley προβλέπει 8,2% μέχρι το 2024. Βλέπει επίσης μια πιο θετική σχέση κινδύνου-απόδοσης στις ομοειδείς επιχειρήσεις, οδηγώντας σε σχετική προτίμηση.
Για την αποτίμηση και την τιμή-στόχο στο bull case των δύο τραπεζών, οι καταλύτες της ανόδου στην τιμή- στόχο θα είναι η ισχυρότερη μακροοικονομική ανάκαμψη που οδηγεί σε υψηλότερα δάνεια ανάπτυξη και μείωση των NPEs. Το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (NIM) είναι καλύτερο από ό,τι στο βασικό μας σενάριο, καθώς το κόστος χρηματοδότησης είναι χαμηλότερο από το αναμενόμενο.
Στον αντίποδα, στο bear case σενάριο, η βραδύτερη από την αναμενόμενη απορρόφηση των κεφαλαίων ανάκαμψης της ΕΕ και η ασθενέστερη από την αναμενόμενη μακροοικονομική ανάκαμψη οδηγούν σε ασθενέστερη αύξηση των δανείων έναντι του βασικού σεναρίου. Αυτό έχει επίσης ως αποτέλεσμα υψηλότερα NPEs σε σχέση με το βασικό σενάριο και το κόστος χρηματοδότησης είναι υψηλότερο σε σχέση με το βασικό σενάριο λόγω του ασθενέστερου μακροοικονομικού περιβάλλοντος.