HSBC: Τι πιστεύουν οι Αμερικανοί επενδυτές για τις ελληνικές τράπεζες
Οι συστάσεις της επενδυτικής τράπεζας είναι «αγορά» και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Βλέπει όμως δισταγμούς σε πρόσφατες συναντήσεις με Αμερικανούς επενδυτές. Πού εστιάζει ο προβληματισμός.
«Οι απόψεις για τις ελληνικές τράπεζες ποικίλλουν, καθώς πλησιάζουμε στην κορύφωση των καθαρών εσόδων (NII), ενώ η Πειραιώς, η Εθνική Τράπεζα και η Αlpha Bank ήταν οι ελληνικές τράπεζες που συζητήθηκαν περισσότερο», εξηγεί η HSBC μετά από συναντήσεις που είχε με επενδυτές στις ΗΠΑ.
«Συναντήσαμε πρόσφατα αρκετούς επενδυτές στις ΗΠΑ και το ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες ήταν λογικό. Όσον αφορά την Ελλάδα, ο ενθουσιασμός έχει μειωθεί, η τοποθέτηση σε μετοχές ήταν ελαφρύτερη από ό,τι στο παρελθόν. Οι επενδυτές αναρωτιούνταν ποιος θα μπορούσε να είναι ο επόμενος καταλύτης, όταν τελειώσουν οι ανοδικοί άνεμοι για τα κέρδη. Παρατηρήσαμε ότι το ενδιαφέρον μεταξύ των Αμερικανών επενδυτών μετατοπίστηκε από τη Eurobank στην Αlpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς, λόγω των φθηνότερων αποτιμήσεών τους -παρόμοια στοιχεία με αυτά που παρατηρήσαμε στο Λονδίνο μερικούς μήνες νωρίτερα», εξηγεί η τράπεζα.
Για την HSBC, οι συστάσεις είναι «αγορά» και για τις τέσσερις τράπεζες, ενώ οι τιμές-στόχοι είναι: 6,75 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, 3,35 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, 1,45 ευρώ για την Alpha Βank και 1,60 ευρώ για τη Eurobank.
Οι δισταγμοί
«Το συναίσθημα σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες στις ΗΠΑ ήταν λιγότερο αισιόδοξο από ό,τι στο Λονδίνο λίγους μήνες νωρίτερα. Η τοποθέτηση δεν ήταν πολυπληθής. Δεχθήκαμε κάποιες αντιδράσεις σε σχέση με την άποψη ότι η δυναμική των κερδών θα μπορούσε να αλλάξει μετά το α’ εξάμηνο, λόγω των επιβαρυμένων καταθέσεων και της ανατιμολόγησης, το οποίο περιορίζει την άνοδο των μετοχών», αναφέρουν στην HSBC.
«Ορισμένοι επενδυτές ήταν διστακτικοί στο να εξετάσουν τις ελληνικές τράπεζες μια ιστορία καθαρών εσόδων από τόκους (NII), θεωρώντας ότι οι ευνοϊκές μακροοικονομικές προοπτικές, η πιθανή αναβάθμιση της αξιολόγησης σε επενδυτική βαθμίδα, η επακόλουθη πτώση του κόστους των MREL (ελάχιστη απαίτηση για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις) και το κόστος κεφαλαίου θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν περαιτέρω πολλαπλή επέκταση», προσθέτουν οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας.
«Από την άλλη πλευρά, οι επενδυτές που ήταν νέοι στον χώρο δεν τους άρεσε το γεγονός ότι οι τράπεζες βρίσκονται κοντά στο μέγιστο ύψος των καθαρών εσόδων από τόκους (NII) τους. Πειραιώς και Alpha ήταν τα ονόματα που συζητήθηκαν περισσότερο, γεγονός που μας εξέπληξε, καθώς η συζήτηση επικεντρώθηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου στη Eurobank πέρυσι. Υπήρξε ένα λογικό ενδιαφέρον για την ΕΤΕ και το πώς θα μπορούσε να την επηρεάσει η πιθανή έξοδος του ΤΧΣ».
To εκλογικό σκηνικό στην Τουρκία και οι τράπεζες
«Το ενδιαφέρον για την Τουρκία ήταν το υψηλότερο εδώ και πολλά χρόνια. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν γύρω από τα εκλογικά σενάρια, τις πιθανές μακροοικονομικές προσαρμογές μετά τις εκλογές και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις για τις τράπεζες. Η τοποθέτηση σε μετοχές ήταν σχεδόν μηδενική, αλλά οι επενδυτές ήταν πρόθυμοι να χτίσουν θέση υπό ορισμένες προϋποθέσεις», επισημαίνει η HSBC.
Οι επενδυτές ενδιαφέρονται για το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών στην Τουρκία, αλλά φαίνεται να μην έχουν άποψη για το τι τελικά θα γίνει.
«Σε αυτό πλαίσιο, η άποψή μας είναι ότι η σχέση κινδύνου/απόδοσης που συνεπάγεται η έκπτωση των τουρκικών τραπεζών έναντι των άλλων τραπεζών στις αναδυόμενες αγορές δεν είναι αρκετά υψηλή για να αντισταθμίσει τις προοπτικές για την κατεύθυνση της πολιτικής. Οι περισσότεροι πίστευαν ότι φιλικά αποτελέσματα για την αγορά από τις εκλογές θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν την αξία των τραπεζών μεσοπρόθεσμα. Θα ήθελαν να παρατηρήσουν πού θα σταθεροποιηθεί το νόμισμα μετά τις εκλογές πριν αναλάβουν κάποια δέσμευση, γεγονός που σημαίνει ότι το ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να επιστρέψει σταδιακά», καταλήγει η HSBC.