ΓΕΚ Τέρνα-Ιntrakat: Τι δείχνουν τώρα θεμελιώδη και τεχνική εικόνα
Πού κυμαίνονται οι αντιστάσεις και πού οριοθετούνται οι στηρίξεις, βάσει της τεχνικής μεσοπρόθεσμης ανάλυσης για τις μετοχές δύο εκ των κορυφαίων παικτών στις κατασκευές.
Η εκκίνηση αρκετών επενδυτικών σχεδίων από πολλές κατηγορίες επιχειρήσεων, η πολίτικη σταθερότητα σε συνδυασμό με το χαμηλότερο κόστος και την ανοδική πορεία του ΑΕΠ κάνει τους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα δούμε το δεύτερο φετινό εξάμηνο μια έξαρση των επενδύσεων, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον κατασκευαστικό κλάδο.
Στο εγχώριο μακροοικονομικό μέτωπο, η άρση της πολιτικής αβεβαιότητας έχει ανοίξει τον δρόμο για το καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023 και ως κορυφαίοι παίκτες υποδομών στην Ελλάδα, η ΓΕΚ Τέρνα και η Ιntrakat πρόκειται να είναι μεταξύ των κύριων ωφελημένων από τον μειωμένο κίνδυνο χώρας και να επωφεληθούν από ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα παραχώρησης στην Ευρώπη, που υπερβαίνει τα 10 δισ. ευρώ βραχυπρόθεσμα και τα 20 δισ. ευρώ μεσοπρόθεσμα.
H ΓEΚ Τέρνα, με έσοδα πάνω από 1 δισ. και ανεκτέλεστο 5,5 δισ. ευρώ, διαθέτει σήμερα την πολυπληθέστερη τεχνική εργατική δύναμη, άρτιο εξοπλισμό, πολύπειρη διοίκηση και μία απόλυτα υγιή οικονομική θέση. Μεγάλο μέρος των έργων της εταιρείας προέρχεται από ίδιες επενδύσεις του oμίλου και άρα έχει πολύ περιορισμένο ρίσκο.
H τεχνική μεσοπρόθεσμη εικόνα για τη μετοχή δείχνει για υψηλότερα, με απώτερο στόχο την περιοχή των 20 ευρώ για όσο διάστημα διατηρείται υψηλότερα από τη στήριξη των 12 ευρώ. Σε πολύ βραχυπρόθεσμο διάγραμμα, η στήριξη είναι στα 14 ευρώ περίπου και οι αντιστάσεις στα 14,65 ευρώ και 15 ευρώ. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι αναλυτές δίνουν στόχο τιμής υψηλότερα από τα 20 ευρώ, βάσει των θεμελιωδών.
Πολύ πρόσφατα η Πειραιώς Χρηματιστηριακή έδωσε τα 20,7 ευρώ, η AXIA 21,20 ευρώ και η Wood & Company 18,20 ευρώ. Ειδικά η ΑΧΙΑ, με βάση τη μοντελοποίηση κάθε περιουσιακού στοιχείου, υπολογίζει την καθαρή αξία ενεργητικού (NAV) του ομίλου, αφού υπολογίζει μια έκπτωση 10%, σε 2,04 δισ. ευρώ (ή 21,20 ευρώ ανά μετοχή), υποδηλώνοντας 45% περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα.
Η μετοχή της Ιntrakat βρίσκεται σε πορεία συνεχούς ράλι μετά τη στήριξη που βρήκε στα επίπεδα του 1,15 ευρώ πέρυσι το Νοέμβριο. Οι επόμενοι στόχοι για τη μετοχή είναι τα 3,35 ευρώ και τα 4,10 ευρώ. Η στήριξη στην τρέχουσα κίνηση είναι το 1,75 ευρώ.
Το μεσοπρόθεσμο διάγραμμα της μετοχής είναι ιδιαίτερα bullish και αν συνδυαστεί με το εγχώριο μακροοικονομικό περιβάλλον και τη νέα διοίκηση, οι πιθανότητες να συνεχίσει την πορεία είναι υψηλές. Η στόχευση για την εταιρεία είναι η κατάκτηση ακόμη και της πρώτης θέσης στην εγχώρια αγορά, ενώ στην πρόσφατη τακτική Γενική Συνέλευση της εταιρείας, ο επικεφαλής της εισηγμένης σημείωσε ότι μέσα σ’ ένα χρόνο από την εξαγορά της έχει επιτευχθεί η μεγέθυνση, η εξυγίανση και η κεφαλαιοποίησή της.
Χωρίς τη δρομολογημένη εξαγορά της Άκτωρ, το ανεκτέλεστό της ανέρχεται σε 2,1 δισ. ευρώ ενώ μετά την απόκτησή της θα ανέβει στα 4,9 δισ. ευρώ. Η εταιρεία έχει αναλάβει σημαντικά έργα στον κλάδο των ΑΠΕ, όπως η απόκτηση φωτοβολταϊκών πάρκων, διαμορφώνοντας έτσι ένα συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ ισχύος 1,8 GW και αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 0,7 GW, ενώ ο στόχος είναι τα 750 MW σε βάθος τριετίας, αξιοποιώντας το ομολογιακό δάνειο ύψους €120 εκατ.