Χρηματιστήριο: Ερχονται placements και «πακέτα» βασικών μετόχων

Οι δύο λόγοι που η αγορά φαίνεται να υποδέχεται με ικανοποίηση το σενάριο ιδιοκτήτες εισηγμένων να μειώσουν τα ποσοστά τους. Ενδεικτικές περιπτώσεις και το σπάσιμο του φαύλου κύκλου.

Χρηματιστήριο: Ερχονται placements και «πακέτα» βασικών μετόχων

Σημαντικός αριθμός ιδιοκτητών εισηγμένων εταιρειών εξετάζει αυτή την περίοδο το ενδεχόμενο να μειώσει το ποσοστό του στις επιχειρήσεις του μέσα από διάθεση «πακέτων» και μέσα από placements, ενώ σκέψεις γίνονται και για τις πωλήσεις των ιδίων μετοχών που έχουν αγοραστεί κατά κανόνα έναντι σαφώς χαμηλότερων αποτιμήσεων.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, είναι πολύ πιθανόν να δούμε αρκετές τέτοιες κινήσεις το δεύτερο μισό του 2023, στον βαθμό που το θερμό χρηματιστηριακό κλίμα συνεχιστεί και μετά τις επικείμενες καλοκαιρινές διακοπές.

Ένα τέτοιο σενάριο αντιμετωπίζεται με σαφή ικανοποίηση από τη χρηματιστηριακή κοινότητα, καθώς όχι μόνο ενισχύεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για την εγχώρια κεφαλαιαγορά, αλλά επίσης διευρύνεται και το ποσοστό ελεύθερης διασποράς (free float), το οποίο σε πολλές εταιρείες είναι σήμερα σαφώς περιορισμένο.

Το σπάσιμο του φαύλου κύκλου

Κύκλοι της χρηματιστηριακής κοινότητας θεωρούν πως τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις προκειμένου να σπάσει ο φαύλος κύκλος που ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια την ελληνική αγορά:

Από τη μια πλευρά, οι επενδυτές αποφεύγουν να τοποθετηθούν σε υγιείς και υποσχόμενες εταιρείες, επειδή η διασπορά τους είναι πολύ περιορισμένη, οδηγώντας συχνά τις συγκεκριμένες μετοχές σε χαμηλά επίπεδα. Και από την άλλη πλευρά, οι βασικοί μέτοχοι δεν προχωρούν σε μείωση των θέσεών τους με το αιτιολογικό ότι οι αποτιμήσεις των εταιρειών τους είναι… τσάμπα.

«Αν τώρα που οι αποτιμήσεις των περισσότερων εταιρειών είναι 40% υψηλότερες σε σχέση με την αρχή της χρονιάς και υπερδιπλάσιες σε σύγκριση με την προηγούμενη τετραετία και δεν υπάρξουν πωλήσεις τίτλων από τους βασικούς μετόχους, τότε δεν ξέρω αν και πότε θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ενδεικτικές περιπτώσεις

Η πρώτη σχετική κίνηση αναμένεται να γίνει στις συστημικές τράπεζες (και κυρίως σε Πειραιώς και Εθνική) μέσα από τη δρομολογούμενη αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στην περίπτωση της Helleniq Energy, τόσο το ΤΑΙΠΕΔ όσο και ο Όμιλος Λάτση εξετάζουν το ενδεχόμενο να διαθέσουν από κοινού ένα πακέτο μετοχών στην αγορά, με στόχο την αύξηση του free float και φυσικά την είσπραξη ρευστότητας.

Μέσα στους μακρόχρονους σχεδιασμούς της οικογένειας Στασινόπουλου είναι να περιορίσει το πολύ υψηλό της ποσοστό στη Viohalco, καθώς και της Viohalco στις θυγατρικές της Cenergy και ElvalHalcor (έχει ήδη λάβει χώρα ένα placement προ διετίας). Όταν μάλιστα κατά το παρελθόν δημοσιογράφοι και αναλυτές ρωτούσαν για το συγκεκριμένο θέμα κύκλους προσκείμενους στον όμιλο, ελάμβαναν την απάντηση «ναι στα placements, αλλά όχι φυσικά στις τρέχουσες, τόσο χαμηλές αποτιμήσεις». Από τότε βέβαια μέχρι σήμερα, οι τιμές των συγκεκριμένων μετοχών (και ιδίως της Cenergy) έχουν καταγράψει πολύ μεγάλα κέρδη.

Η απορρόφηση της Inform Λύκος από την Austriacard μείωσε ακόμη περισσότερο το free float της ελληνικών συμφερόντων πολυεθνικής εταιρείας. Όπως είχαν δηλώσει στελέχη της εταιρείας, πρόθεση του βασικού μετόχου ήταν να διατεθούν κάποια περιορισμένα πακέτα μετοχών στην τρέχουσα φάση και ένα σημαντικό placement να γινόταν κατά το δεύτερο μισό του 2024. Ωστόσο, ίσως η υπερθέρμανση του χρηματιστηριακού κλίματος να φέρει πιο κοντά τις εξελίξεις.

Εδώ και χρόνια συζητείται το θέμα για το κατά πόσο οι ΑΕΕΑΠ Prodea και Trastor θα διευρύνουν μέσα από placements τις πολύ περιορισμένες μετοχικές τους διασπορές. Αν δεν το πράξουν φέτος που το χρηματιστηριακό κλίμα είναι θερμό και η εγχώρια αγορά ακινήτων κινείται πολύ καλύτερα από τις ευρωπαϊκές, πότε περιμένουν να το υλοποιήσουν;

Η Alpha Bank κατέχει πάνω από το 90% της θυγατρικής της Alpha Αστικά Ακίνητα (έχει μετονομαστεί σε Alpha Real Estate), η οποία έχει εστιάσει πλέον τη δραστηριότητά της στην προσφορά πλήρους φάσματος υπηρεσιών σε ό,τι αφορά τον χώρο των ακινήτων. Η διοίκηση της Alpha Real Estate, απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετόχων δήλωσε αναρμόδια, τονίζοντας ότι το θέμα αφορά την τράπεζα-μεγαλομέτοχο της εισηγμένης. Πάντως, δεν θα εκπλαγεί η αγορά αν κάποια στιγμή η Alpha Βank αποφασίσει να μειώσει το ποσοστό συμμετοχής της στη θυγατρική της.

Ίδιες μετοχές

Στις αρχές της φετινής χρονιάς, η διοίκηση της Π. Πετρόπουλος είχε προτείνει την ακύρωση των ιδίων μετοχών της εταιρείας (527.321 τίτλοι, ή το 7,46% του συνόλου), πλην όμως τα νέα δεδομένα οδήγησαν την ετήσια τακτική γενική συνέλευση της εταιρείας να αναστείλει την απόφαση, καθώς θα μπορούσαν είτε να πωληθούν (αποφέροντας σημαντική ρευστότητα και αξιοσημείωτα κέρδη, καθώς το κόστος κτήσης του είναι χαμηλότερο από την τρέχουσα αποτίμησή του) είτε να χρησιμοποιηθούν ως μέσο εξαγορών και συνεργασιών.

Ήδη μέσα στο πρώτο φετινό εξάμηνο η Unibios ρευστοποίησε τις ίδιες μετοχές της (το 0,96% της εταιρείας) με αγοραστή τον Kari Michael Millauer, μέλος του Δ.Σ. της εισηγμένης και στελέχους με διεθνή εμπειρία στον κλάδο.

Υπάρχουν πολλές άλλες εισηγμένες που διαθέτουν πακέτα ιδίων μετοχών και δεν έχουν ακόμη αποφασίσει τον τρόπο χειρισμού τους.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video