Τράπεζες: Το stress test ανοίγει τον δρόμο για μερίσματα

Βάσιμες προσδοκίες ότι ο SSM, μετά το SREP, θα αναβαθμίσει ΕΤΕ, Πειραιώς και Alpha ως προς την κλίμακα κινδύνου. Από πέρσι μια κλίμακα πάνω η Eurobank. Οι επιδόσεις ΕΤΕ και η απορία για το stop μερίσματος.

Τράπεζες: Το stress test ανοίγει τον δρόμο για μερίσματα

Την ήδη εδραία αίσθηση ότι ο επόπτης θα επιτρέψει την καταβολή μερίσματος από τα κέρδη τρέχουσας χρήσης ενισχύουν τα αποτελέσματα των εγχώριων συστημικών τραπεζών, υπό το δυσμενές και το βασικό σενάριο της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

Παρά το γεγονός ότι το δυσμενές σενάριο του stress test λάμβανε ως παραδοχή την πιο ακραία μείωση ΑΕΠ ( σωρευτική μείωση ΑΕΠ στην τριετία κατά 5,5%), σε σχέση με τις τρεις προηγούμενες πανευρωπαϊκές ασκήσεις, οι Εθνική, Eurobank και Πειραιώς πέτυχαν να καταταγούν στην πρώτη 15άδα, με κριτήριο την χαμηλότερη μείωση, στην τριετία 2023-25, του δείκτη κοινών ιδίων κεφαλαίων σε πλήρη εφαρμογή του εποπτικού πλαισίου της Βασιλείας ΙΙΙ.

Ιδιαίτερα οι επιδόσεις Εθνικής και Eurobank ήταν εντυπωσιακές. Ο Common Equity Tier 1, (CET1) της Εθνικής υποχώρησε, υπό το δυσμενές σενάριο του stress test, μόλις κατά 1,4%, διαμορφούμενος στο τέλος του 2025 σε 14,5% από 15,8% στο τέλος του 2022. Υπό το βασικό σενάριο, ο CET1 της ΕΤΕ διαμορφώνεται στο τέλος του 2025 σε 21,6%, επίδοση που επίσης θα συνυπολογισθεί, σύμφωνα με αναλυτές, από την αγορά.

Το αποτέλεσμα της άσκησης εντείνει τις απορίες, για ποιο λόγο ο SSM δεν επίτρεψε στην Εθνική να διανείμει συμβολικό μέρισμα χρήσης 2022, την ώρα που άναψε «πράσινο φως» σε Τράπεζα Κύπρου και Unicredit ( μέρισμα και buyback), αλλά και στην επαναγορά του 1,4% των μετοχών ΤΧΣ από την Eurobank.

Δεν είναι τυχαίο ότι στη χθεσινή γενική συνέλευση της Εθνικής, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς άφησε να εννοηθεί ότι η τράπεζα θα μπορούσε να διανείμει μέρισμα, με βάση τα κέρδη της απελθούσας χρήσης, ενώ η φετινή κερδοφορία της τράπεζας και ο ρυθμός δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου αναμένεται να ανεβάσει σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα τον CET1 στο τέλος της χρονιάς.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι με βάση την παραπάνω επίδοση ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) θα προχωρήσει, μετά τη Διαδικασία Εποπτικού Ελέγχου και Αξιολόγησης («SREP») σε αναβάθμιση της κλίμακας κινδύνου για την Εθνική.

Ο SSM έχει κρατήσει τις ETE, Alpha και Πειραιώς στην τέταρτη κλίμακα κινδύνου, ενώ έχει από πέρσι ανεβάσει την Eurobank στην τρίτη. Μετά τις επιδόσεις των τραπεζών στο stress test και με δεδομένο ότι θα προσμετρηθεί η δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου εντός του 2023, η αγορά περιμένει ότι, πέραν της Εθνικής, ο επόπτης θα αναβαθμίσει κατά μια βαθμίδα και τις Πειραιώς, Alpha Bank. Έτσι, θα «κλειδώσει», εκτός απροόπτου, η καταβολή μερίσματος το 2024 από τα κέρδη τρέχουσας χρήσης για όλες τις συστημικές τράπεζες.

Η Eurobank είναι ήδη ένα βήμα μπροστά λόγω της χαμηλότερης κλίμακας κινδύνου και του γεγονότος ότι ο SSM επίτρεψε να ξοδέψει ως 99 εκατ. ευρώ από τα κεφάλαια για την επαναγορά του 1,4% του ΤΧΣ, εφόσον φυσικά η προσφορά της τράπεζας γίνει αποδεκτή από το Ταμείο.

Η πανευρωπαϊκή άσκηση διεξήχθη από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) σε πολύ μεγαλύτερο δείγμα σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, καλύπτοντας 70 τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης («ΕΕ») και το 75% του συνόλου των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων της ΕΕ. Τα αποτελέσματά της θα αποτελέσουν βάση πληροφορίας για τη Διαδικασία Εποπτικού Ελέγχου και Αξιολόγησης («SREP») του SSM.

Το ενεργητικό και το παθητικό των τραπεζών στρεσαρίστηκε με εφαρμογή παραδοχής στατικού ισολογισμού. Δηλαδή, ελήφθησαν ως βάση τα μεγέθη της 31ης Δεκεμβρίου 2022 και βάσει αυτών έγιναν οι αναγωγές σε βασικό και δυσμενές σενάριο. Ως εκ τούτου δεν ελήφθησαν υπόψη οι μελλοντικές επιχειρηματικές στρατηγικές και ενέργειες των τραπεζών.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video