Χρηματιστήριο: Το stock picking και τα ανοιχτά ερωτήματα

Ζητούμενο είναι αν κάποια θετική κίνηση θα συνοδευτεί από ευδιάκριτη αύξηση τζίρου, που συνεχίζει κάτω από το ψυχολογικό όριο των €100 εκατ. καθώς μπαίνει Αύγουστος, ο σκληρός πυρήνας των θερινών διακοπών.

Χρηματιστήριο: Το stock picking και τα ανοιχτά ερωτήματα

Με άνεση και επιδόσεις ανταπεξήλθαν οι Εγχώριες συστημικές Τράπεζες στο στρεσάρισμα του ισολογισμού τους υπό το δυσμενές σενάριο, με τις Εθνική και Eurobank να καταγράφουν επιδόσεις που τις κατατάσσουν στην πρώτη δωδεκάδα Ευρωπραπεζών, με τη μικρότερη μείωση του CET1 υπό το δυσμενές σενάριο.

Ειδικότερα, στο δυσμενές σενάριο για το 2025 η ΕΤΕ εμφανίζει CET1 14,5%, η Eurobank 12,2%, η Τράπεζα Πειραιώς 9,1% και η Alpha Bank 8,9%.

Τρεις Ευρωπαϊκές Τράπεζες δεν κατάφεραν να καλύψουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, στις ασκήσεις αντοχής που διεξήγαγε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, στις οποίες συμμετείχαν 98 Τράπεζες της Ευρωζώνης, 57 μεγάλες και 41 μεσαίες.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η EBA, δεν ανέφερε τα ονόματα των Τραπεζών που “κόπηκαν” στις ασκήσεις.

Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κίτσιου, “την ήδη εδραία αίσθηση ότι ο Επόπτης θα επιτρέψει την καταβολή μερίσματος από τα κέρδη τρέχουσας χρήσης, ενίσχυσαν τα αποτελέσματα των Εγχώριων συστημικών Τραπεζών, υπό το δυσμενές και το βασικό σενάριο της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων”.

Το ”ερώτημα του εκατομμυρίου” είναι “αν η παραπάνω εξέλιξη μπορεί να δώσει νέα πνοή και ψυχολογία τους αγοραστές του Χ.Α. και ο Γενικός Δείκτης θα αντιδράσει από τα χαμηλότερο κλείσιμο των τελευταίων επτά συνεδριάσεων, στο οποίο ολοκλήρωσε τις συναλλαγές της Παρασκευής, ή τα νέα από την EBA θεωρηθούν προεξοφλημένα από τις τρέχουσες Τραπεζικές αποτιμήσεις”;

Και βέβαια επόμενο ζητούμενο είναι αν η επόμενη ανοδική αντίδραση θα συνοδευτεί από ευδιάκριτη αύξηση του τζίρου, ή η μικτή αξία συναλλαγών θα συνεχίσει να δίνει νούμερα χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ, ειδικά όταν προσεγγίζονται μακροχρόνιες αντιστάσεις και ταυτόχρονα ξεκινά ο “σκληρός πυρήνας” των Θερινών διακοπών.

Τρίτο και εξ ίσου σημαντικό ερώτημα, είναι η στάση που θα κρατήσουν μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση και αν συνεχιστεί η ξαφνική απόσυρση αγοραστών, που σημειώθηκε για σημαντικό αριθμό τίτλων, στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Και τέταρτο, η συνεδρίαση της Δευτέρας είναι η τελευταία του μήνα και του χρηματιστηριακού επταμήνου και μένει να φανεί αν θα υπάρξουν στο ταμπλώ κάποιες “πινελιές” καλυτέρευσης των αποτιμήσεων (window dressing).

Στα παραπάνω ερωτήματα, προσπαθούν να απαντήσουν οι αναλυτές που φιλοξενεί η στήλη.

“Ήπια πτωτικά έκλεισε η προηγούμενη εβδομάδα για την Αγορά μας με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα και με το θετικό κλίμα να διατηρείται, χωρίς όμως να λείπουν κάποιες κατοχυρώσεις κερδών - διορθώσεις τιμών σε κάποιους επιλεγμένους τίτλους. Ιδιαίτερη θετική εντύπωση προκάλεσαν στην Επενδυτική Κοινότητα τα οικονομικά αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου που ανακοίνωσαν οι Εταιρείες TITC και Μυτιληναίος, ενώ στην γ.σ. της Αεροπορίας Αιγαίου που πραγματοποιήθηκε, το management της Αεροπορικής ανέφερε ότι μέχρι τώρα η χρονιά εξελίσσεται πολύ καλά για την Εταιρεία. Η απόδοση του Ελληνικού δεκαετούς ομολόγου διαμορφώνεται περίπου στα επίπεδα του 3,7%.

Τεχνικά, τα επόμενα σημεία αντίστασης για τον ΓΔ εντοπίζονται στις 1346 και 1489 μονάδες, ενώ τα σημεία στήριξης στις 1278 και 1234 μονάδες. Την Δευτέρα ανακοινώνει τα οικονομικά της αποτελέσματα για το Α εξάμηνο η Eurobank, ενώ την Τρίτη ανακοινώνει τα οικονομικά της αποτελέσματα η Εθνική. Την Τετάρτη 2/8 έχει γ.σ. ο ΟΛΠ. Την Πέμπτη 3/8 ανακοινώνει οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο ο ΟΤΕ. Την Παρασκευή 4 Αυγούστου αναμένουμε στοιχεία ανεργία των Η.Π.Α.”, σημειώνει η Merit Sec.

“Ο Ιούλιος δύσκολα θα χάσει το θετικό πρόσημο στην μία συνεδρίαση που απομένει για να κλείσει ο μήνας, καθώς απέχει σχεδόν 4% από το κλείσιμο του Ιουνίου, συμπληρώνοντας ένα σερί τεσσάρων θετικών μηνιαίων μεταβολών στο Χ.Α., όπως επισημαίνει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Το ράλι έφερε το Γενικό Δείκτη στα υψηλά του 2014, αντανακλώντας την αισιοδοξία της Αγοράς για τα αποτελέσματα των Εταιρειών, την μελλοντική προοπτική της κερδοφορίας τους, το ενδεχόμενο αναβάθμισης της Οικονομίας στο επενδυτικό αξιόχρεο και τις ζυμώσεις στον πεδίο των εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Η αποτίμηση της Αγοράς ξεπέρασε τα 90 δισ. ευρώ, έχοντας προεξοφλήσει πολλά θετικά ενδεχόμενα, στα οποία όμως οι προσδοκίες έχουν αρχίσει να λειτουργούν αντίστροφα.

Οι αστοχίες δεν περνούν απαρατήρητες, ενώ οι καθυστερήσεις βάζουν αμέσως θέμα αναθεώρησης των προσδοκιών.

Από την άλλη πλευρά, το πρώτο δείγμα γραφής των αποτελεσμάτων εξαμήνου ήταν απόλυτα ικανοποιητικό: Τόσο η Μυτιληναίος όσο και η TITC ξεπέρασαν σημαντικά τις εκτιμήσεις εξαμήνου της Αγοράς και έφτιαξαν κλίμα για το μέλλον, επικοινωνώντας την αισιοδοξία τους για τις προοπτικές του υπόλοιπου της χρήσης.

Η θετική αναθεώρηση των εκτιμήσεων υποστηρίζει ακόμα περισσότερο την πορεία των μετοχών τους στο ταμπλώ, ανεβάζοντας τον πήχη του δυνητικού ανοδικού περιθωρίου των τιμών τους.

Παράλληλα δίνει ένα πρώτο λόγο προτίμησης σε ένα γύρο αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων, καθώς ορισμένες κεφαλαιοποιήσεις στο Χ.Α. έχουν φθάσει σε επίπεδα που θεωρούνται ιδιαίτερα απαιτητικά και ίσως χρήζουν επανεξέτασης των προοπτικών τους.

Η επιλεκτική αυτή στάση αναμένεται να γίνει πιο έντονη όσο θα εισερχόμαστε στον πυρήνα των δημοσιεύσεων εξαμήνου, όπου θα γίνει πιο ξεκάθαρο το πρόκριμα στην εικόνα των φετινών επιχειρηματικών επιδόσεων.

Την σκυτάλη των αποτελεσμάτων παίρνουν οι Τράπεζες, στις οποίες οι βασικές αναγνώσεις του β’ τριμήνου αφορούν: Την αύξηση του επιτοκιακού εισοδήματος, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (+2,5%), την αύξηση στα έσοδα από προμήθειες (+7,5), τη μικρή αύξηση του επαναλαμβανόμενου κόστους (+1%) λόγω και της αύξησης των αποσβέσεων από τις κεφαλαιουχικές επενδύσεις στην Τεχνολογία και τη μικρή αύξηση των προβλέψεων σε απόλυτα νούμερα (+100 εκατ. ευρώ) και καθυστερήσεων, που θα απεικονίζει την αδυναμία πληρωμών ενός συγκεκριμένου πελάτη και στις τέσσερις συστημικές Τράπεζες.

Η συγκεκριμένη περίπτωση ωστόσο δεν αποτελεί κάποια ένδειξη αλλαγής της εγχώριας τάσης, καθώς αφορά ειδική κλαδική περίπτωση με έδρα το εξωτερικό και εξαντλεί την επίδρασή της σε ένα τρίμηνο.

Αθροιστικά, οι τράπεζες αναμένεται να δείξουν κέρδη β’ τριμήνου 800 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε ετησιοποιημένη απόδοση ιδίων κεφαλαίων 12,5%.

Το ζητούμενο βεβαίως είναι πόσο κοντά στην κορύφωση του επιτοκιακού περιθωρίου βρισκόμαστε και αν συντρέχουν λόγοι αύξησης των προβλέψεων στα επόμενα τρίμηνα.

Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank εκκινούν τις τραπεζικές ανακοινώσεις την Δευτέρα, η Εθνική Τράπεζα συνεχίζει την 1η Αυγούστου, ενώ την αυλαία κλείνει η Alpha Bank το πρωί της 9ης Αυγούστου.

Οι 1.350 μονάδες αποδείχθηκαν πολύ σκληρές για να “πέσουν” με την πρώτη προσπάθεια προσέγγισης και παρά τις διαρκείς προσπάθειες των αγοραστών να κρατήσουν την επαφή με τα υψηλά της Αγοράς, η αδυναμία υπέρβασης εκφράστηκε με μια μάλλον αναμενόμενη υποχώρηση προς τις 1325 μονάδες, ενεργοποιώντας πτωτικό σήμα από τον MACD.

Η κόπωση της Αγοράς είναι αναμενόμενη, μετά το ισχυρό ράλι που έχει προηγηθεί, ειδικά όταν προσεγγίζονται μακροχρόνιες αντιστάσεις με χαμηλό σχετικά συναλλακτικό τζίρο, που αποδίδεται εν μέρει και στην εποχικότητα.

Ακόμα και έτσι ωστόσο, τα τεχνικά δεδομένα δεν γυρίζουν αρνητικά, ο Γενικός Δείκτης έχει περιθώρια να υποχωρήσει έως και τις 1270 μονάδες, χωρίς να βάλει σε σκέψεις τους αγοραστές.

Οι ταλαντωτές σαφώς αποφορτισμένοι σε ημερήσιο επίπεδο πλέον, ωστόσο έντονες υπερτιμήσεις επιμένουν στο εβδομαδιαίο και μηνιαίο διάγραμμα της Αγοράς. Ενδεχομένως η αποφόρτιση των μεσοχρόνιων ταλαντωτών να επιτευχθεί με μια πλάγια κίνηση, καθώς ένα “σκαλοπάτι” συσσώρευσης είναι το επικρατέστερο σενάριο για το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, χωρίς να αναιρείται ο στόχος των 1379 μονάδων.

Εκτός από τα αποτελέσματα των Τραπεζών, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα ανακοινώνουν μεγέθη οι Mermeren Kombinat και Ελληνικά Χρηματιστήρια (Δευτέρα 31 Ιουλίου), MIG (Τρίτη 1η Αυγούστου), ΔΕΗ και ΟΤΕ (Πέμπτη 3 Αυγούστου), ενώ την μεθεπόμενη εβδομάδα αναμένονται τα μεγέθη των Coca Cola HBC (Τετάρτη 9 Αυγούστου) και Ideal Συμμετοχών (Πέμπτη 10 Αυγούστου).

Από πλευράς μερισμάτων, τα Πλαστικά Κρήτης θα διαπραγματεύονται χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου των 0,45 ευρώ ανά μετοχή την ερχόμενη Τρίτη 1η Αυγούστου, ενώ ο ΟΛΠ κόβει μέρισμα 1,05 ευρώ ανά μετοχή στις 7 Αυγούστου.

Επισημαίνονται ως κομβικές ημερομηνίες η Παρασκευή 4 Αυγούστου, όπου η Scope Ratings θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το Ελληνικό αξιόχρεο και η Πέμπτη 10 Αυγούστου, στο τέλος της οποίας θα γνωρίζουμε τις τριμηνιαίες αλλαγές του MSCI”, τονίζει ο κ. Χατζηδάκης (υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης Beta Sec.).

“Το Ελληνικό Χρηματιστήριο από την αρχή του έτους δίνει σημαντικές αποδόσεις, με τον Γενικό Δείκτη να κερδίζει περίπου 45% και αρκετές μετοχές, άλλες δικαιολογημένα & άλλες αδικαιολόγητα, να τον ξεπερνούν, όπως σημειώνει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.

Και το βασικό ερώτημα των περισσοτέρων επενδυτών είναι τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα. Όσοι είναι επενδυμένοι στην Αγορά αναζητούν την υψηλότερη δυνατή έξοδο, ενώ όσοι είναι εκτός αναζητούν το κατάλληλο σημείο εισόδου.

Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, ούτε πάνσοφοι “guru” που ευαγγελίζονται ότι διαβάζουν το μέλλον. Η μελέτη των οικονομικών στοιχείων (μάκρο & μίκρο), η τεχνική ανάλυση, οι υποθέσεις που βάζει στις παραμέτρους του ο κάθε αναλυτής, αλλά κυρίως η ορθολογική σκέψη, πρέπει να είναι οδηγός των επενδυτικών αποφάσεων μας.

Ό,τι συμβαίνει σήμερα στις Αγορές έχει ξανά συμβεί άπειρες φορές για τους ίδιους λόγους και με τα ίδια αποτελέσματα, συνεπώς δικαιολογίες δεν υπάρχουν.

Ο βαθμός του ρίσκου που αναλαμβάνει κανείς, ανεξαρτήτως επενδυτικού προϊόντος, πρέπει να είναι τουλάχιστον ¼ μικρότερος σχετικά με την εκτιμώμενη απόδοση, για να αποφύγει τυχόν δυσάρεστα αποτελέσματα.

Η ψυχολογία της Αγοράς και η τάση σίγουρα αποτελούν βασικά στοιχεία, αλλά όταν αλλάξουν ελάχιστοι είναι ικανοί να το αντιληφθούν γιατί δεν θέλουν, ή δεν μπορούν. Συνεπώς στρατηγικές “stop loss” θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή άμυνας ενός χαρτοφυλακίου.

Αναλύοντας λοιπόν τις βασικές παραμέτρους του σήμερα τις διαχωρίζουμε σε θετικές & αρνητικές

Στις θετικές παραμέτρους συμπεριλαμβάνονται η θετική ψυχολογία των Αγορών (Εγχώριας & Ξένων), τα εξαιρετικά εταιρικά αποτελέσματα της πλειοψηφίας των Εισηγμένων, η αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους και κατά συνέπεια των πληθωριστικών πιέσεων.

Όσον αναφορά την Ελλάδα, η πολυπόθητη αναβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης αποτελεί για πολλούς “το μάννα εξ ουρανού”, που θα “ταΐσει” την Χρηματιστηριακή Αγορά με νέα κεφάλαια και θα οδηγήσει τις αποτιμήσεις υψηλότερα.

Διεθνείς αγορές

Στις Διεθνείς Αγορές η μαγική φράση είναι “Artificial Intelligence” (τεχνητή νοημοσύνη) προσδοκώντας ότι θα ωθήσει τις Επιχειρήσεις σε νέα επίπεδα παραγωγής, κερδοφορίας και θα λύσει όλα τα εγγενή προβλήματα της Ανθρωπότητας.

Στις αρνητικές παραμέτρους σημαίνουσα θέση καταλαμβάνει ο επίμονος πληθωρισμός σε Παγκόσμιο επίπεδο, που αν και αποκλιμακώθηκε (πρόσκαιρα) λόγω της πτώσης των ενεργειακών τιμών, παραμένει υψηλός στα Τρόφιμα, δημιουργώντας πολλαπλά προβλήματα στις Αναπτυσσόμενες Οικονομίες.

Η πολιτική αύξησης επιτοκίων & περιορισμού των προγραμμάτων παροχής ρευστότητας από τις Κεντρικές Τράπεζες & κατά συνέπεια η εκτίναξη του κόστους χρήματος σε υψηλό 20ετιας, για Κράτη, Επιχειρήσεις & Νοικοκυριά, θα αποτελέσει την θρυαλλίδα που θα οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα το Παγκόσμιο Οικονομικό Σύστημα.

Παρά το γεγονός ότι προς το παρόν η κατάσταση εμφανίζεται ελεγχόμενη, τέτοιου μεγέθους οικονομικές αποφάσεις λειτουργούν με χρονική υστέρηση μηνών, σαν “φυτίλι βραδείας καύσης”.

Πολλές Χώρες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα αναχρηματοδότησης και οι ποιο αδύναμες πτωχεύσεων. Αντίστοιχα το υψηλό χρέος θα χτυπήσει Επιχειρήσεις, πλήττοντας την κερδοφορία τους, αλλά και τα επενδυτικά προγράμματά τους.

Τα Νοικοκυριά θα ακολουθήσουν το “domino”, πλήττοντας την κατανάλωσή τους.

Αναφορικά με τις νέες Τεχνολογίες, δεν πρέπει να υπερεκτιμάται η θετική επίδραση τους, ειδικά στο 1ο κύμα ανάπτυξής τους.

Απαιτείται όμως ικανός χρόνος, ώστε να δοκιμαστούν και να εναρμονιστεί το οικονομικό περιβάλλον στην χρήση τους.

Είναι νωπές οι μνήμες όσων ασχολήθηκαν με τις dot.com και τα Δίκτυα, καθώς και η κατάληξη σχεδόν 20 χρόνια πριν.

Ειδικά για την Ελλάδα, παρά το ότι η χρονική κατανομή του χρέους της είναι μακροπρόθεσμη (λόγω PSI), το γεγονός ότι δανείζεται με επιτόκιο πέριξ του 3,70% σε όλες τις τελευταίες εκδόσεις, όταν το μέσο κόστος επιτοκίου για το 2023 ήταν στο 1,56% (στοιχεία ΟΔΔΗΧ 3/2023), αυξάνοντας σε απόλυτο αριθμό το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης στα 402 δισ. και με δεδομένο το αρνητικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, πρέπει να προβληματίζει τουλάχιστον.

Όσον αναφορά τις Ελληνικές Επιχειρήσεις Εισηγμένες & Μη, θα αντιμετωπίσουν και αυτές προβλήματα αναχρηματοδότησης & αυξημένου κόστους δανεισμού, που θα επηρεάσει σε 2ο χρόνο αρνητικά αποτελέσματα & επενδυτικά προγράμματα.

Το γεγονός ότι σχεδόν όλα τα Τραπεζικά Ιδρύματα έσπευσαν να δανεισθούν με επιτόκια μεγαλύτερα του 7%, ενώ ακόμα και ο Μυτιληναίος πλήρωσε επιτόκιο 4% χρήζει προσοχής.

Στα Νοικοκυριά, τυχόν συνεχιζόμενη μετακύλιση του αυξημένου κόστους των Επιχειρήσεων σε αυτά, θα επηρεάσει άμεσα την κατανάλωσή τους, που ήδη πλήττεται από τον υψηλό πληθωρισμό.

Τα ανοικτά γεωπολιτικά θέματα θα συνεχίσουν να απασχολούν την Επενδυτική Κοινότητα και στο 2ο εξάμηνο του 2023, με εξάρσεις και υφέσεις, δημιουργώντας αυξημένη μεταβλητότητα, ιδίως στον κλάδο της Ενέργειας & των Α’ Υλών.

Συμπερασματικά

Συμπερασματικά, οι επενδυτές θα πρέπει να έχουν αυξημένα αντανακλαστικά τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Αν και οι 1.350 μονάδες του ΓΔ μπορούν να διασπαστούν ανοδικά, πρέπει να έχουμε στην στρατηγική μας τον κανόνα “risk reward” και να αποφεύγουμε αψυχολόγητες αγορές, κυρίως στην Περιφέρεια όπου ο εγκλωβισμός είναι σχεδόν βέβαιος. Επιμένουμε στις χρήση στρατηγιών “stop loss” που θα μας προστατεύσουν σε πιθανό γύρισμα των Αγορών.

Η πολυδιαφημιζόμενη αναβάθμιση της Ελληνικής Αγοράς δεν πρέπει να υπερεκτιμάται, αφού όσον αναφορά τις ομολογιακές Αγορές αυτό έχει ήδη τιμολογηθεί, ενώ η προσέλκυση νέων Επενδυτικών Κεφαλαίων, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις συνθήκες που θα έχουν διαμορφωθεί στις Χρηματαγορές τότε.

Τοποθετήσεις ρευστών διαθεσίμων σε βραχυχρόνιους τίτλους, κατά προτίμηση 3μηνα & 6μηνα έντοκα γραμμάτια Ελληνικού Δημοσίου, με επιτόκια μεγαλύτερα του 3,6%, είναι μια καλή εναλλακτική στα μηδενικά επιτόκια των Τραπεζών, όπως και Αμοιβαία Κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων, για επενδυτές χαμηλού ρίσκου, αναμένοντας μια διορθωτική κίνηση για επανατοποθετήσεις”, τονίζει ο οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video