Η τεχνική εικόνα για τις μετοχές των συστημικών τραπεζών
Το «πάγωμα» συναλλαγών και ενδιαφέροντος το τελευταίο διάστημα και τα δεδομένα. Οι «ιδιαιτερότητες» σε κάθε μια από τις τέσσερις μετοχές των συστημικών ομίλων.
Οι επενδυτές συνεχίζουν να βρίσκονται σε διακοπές και το κλίμα στις αγορές να παραμένει υποτονικό, εντούτοις, οι επόμενες συνεδριάσεις μέχρι το τέλος του μήνα θα ‘ανεβάσουν’ ρυθμό με αφορμή και το rebalancing στους δείκτες MSCI Greece Standard και MSCI Greece Small Cap.
H διαφοροποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών έναντι των κύριων ευρωπαϊκών παραμένει και είναι ενδεικτική των θετικών προοπτικών και συνθηκών που επικρατούν στην αγορά, ανεξάρτητα από το βραχυπρόθεσμο «στολάρισμα».
Πλέον, ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που είτε θα ηγηθεί μιας νέας δυναμικής στην αγορά με κίνηση πάνω από τις 1.350 μονάδες και νέα υψηλά ή μιας συνέχειας αποκόμισης κερδών προς τις 1.200 και θα παρασύρει και τις υπόλοιπες δυνάμεις χαμηλότερα.
Η περιοχή των 1.180 – 1.350 μονάδων, η οποία αποτελεί το εύρος κίνησης των τιμών του Γενικού Δείκτη στις τελευταίες συνεδριάσεις, επιβεβαιώνει τη μεσοπρόθεσμη ανοδική από την αρχή του τελευταίου ανοδικού κύματος το Μάρτιο. Η κίνηση στην αγορά μπορεί να αποκτήσει και πάλι πιο ισχυρή δυναμική μετά την αποφόρτιση των ταλαντωτών στο εβδομαδιαίο διάγραμμα, μετά και την ολοκλήρωση του rebalancing των δεικτών MSCI Greece στο κλείσιμο στις 31 Αυγούστου.
Οι αλλαγές στους δείκτες MSCI Greece αναμένεται να αυξήσουν τη στάθμιση της χώρας στις αναδυόμενες αγορές από 0,46% σε 0,47% αλλά ακόμη πιο ουσιαστική θα είναι η αναβάθμιση της βαρύτητας της χώρας στον δείκτη που αφορά την περιοχή της αναδυόμενης Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ) και έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη χώρας μας, με τον δείκτη της περιοχής μας MSCI EMEA να αυξάνει τη στάθμιση της χώρας σε 3,8% από 3,6% ή 0,2%.
Πιο τεχνικά, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης διατηρεί την πολύ ισχυρή περιοχή του στήριξης στις 1.135 μονάδες, οι οποίες μόνο με πολύ αρνητικά εγχώρια ή διεθνή νέα θα έρθουν στο προσκήνιο. Αντίστοιχα, η αντίσταση στις 1.330-1.350 μονάδες θα είναι μετέπειτα στο προσκήνιο και για όσο οι αγοραστές έχουν το ‘πάνω χέρι’.
Για τον δείκτη των τραπεζών, μετά τις υπεραγορασμένες συνθήκες στις οποίες βρέθηκε στα πέριξ των 1.100 μονάδων, στο θετικό σενάριο θα πρέπει να κινηθεί πάνω από το εν λόγω επίπεδο μετά το ξεκαθάρισμα της αγοράς από το rebalancing.
Η Αlpha Βank διατηρείται στη μέση της ζώνης των 1,30-1,80 ευρώ και για την ώρα, σε περιοχή στην οποία η βραχυπρόθεσμη τεχνική εικόνα για την τράπεζα είναι ουδέτερη. Τα 1,60 ευρώ είναι το επίπεδο που αποτελεί το σημείο για ανοδική διαφυγή, όπου έπειτα η τιμή θα δείχνει προς το 1,80 ευρώ και μεταγενέστερα τα 2 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η βάση που πρέπει να κρατήσει είναι τα 1,50-1,55 ευρώ.
Η αντίσταση των 6,50 – 6,70 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα φαντάζει δύσκολη περιοχή, ενώ η αύξηση των short θέσεων επηρέασε την αγορά. Η στήριξη είναι στα 5,30 -5,40 ευρώ όπως φάνηκε και στις 26/6, και έπειτα τα 4,40 ευρώ. Πάνω από τα 6,5 ευρώ, ο μεσοπρόθεσμος στόχος είναι πλησίον των 10 ευρώ.
Για τη Eurobank, η διάσπαση του 1,72 ευρώ θα δώσει την κίνηση προς τα 2 ευρώ, με ενδιάμεση τιμή το 1,85. Στα 1,35 ευρώ το stop της τρέχουσας κίνησης.
Για την Τράπεζα Πειραιώς, η τιμή διόρθωσε από την αντίσταση των 3,50 - 3,60 ευρώ και κινείται στα πέριξ της στήριξης των 3,20 ευρώ. Η στήριξη σε αυτή τη ζώνη είναι σημαντική και όσο διατηρείται, σκοπεύει υψηλότερα από την περιοχή των 3,50 ευρώ, προς τα 4,30 ευρώ.
* Το παραπάνω άρθρο έχει αποκλειστικό σκοπό την πληροφόρηση και δεν αποτελεί προτροπή για αγορά ή πώληση οποιουδήποτε χρηματοπιστωτικού μέσου ή προϊόντος.