Τιμή-στόχο στα 45 ευρώ θέτει για τη Mytilineos η Morgan Stanley
Η ελληνική εταιρεία προσφέρει ένα συνδυασμό πλεονεκτημάτων που δύσκολα απαντάται είτε σε αμιγώς ενεργειακές είτε σε αμιγώς μεταλλευτικές εταιρείες, επισημαίνει ο οίκος.
Νέα τιμή στόχο για τη Mytilineos προτείνει η Morgan Stanley στα 45 ευρώ και επαναλαμβάνει την οverweight σύσταση βάσει της σταθερής δυναμικής των κερδών στην ενέργεια, την ελκυστική έκθεση στο αλουμίνιο και τις προοπτικές επαναξιολόγησης (re-rating) της μετοχής.
Η αυξημένη τιμή στόχος οφείλεται στα υψηλότερα κέρδη, ενώ για το επόμενο έτος ο δείκτης EV/EBITDA της μετοχής είναι στις 5,6 φορές και αντιπροσωπεύει μια έκπτωση 24% και 15% σε σχέση με τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και αλουμινίου. Η MS χαρακτηρίζει το discount αδικαιολόγητο, δεδομένης της σταθερής εκτέλεσης και της ποιότητας των κερδών της με στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η αύξηση των EBITDA το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο θα αποδειχθεί καταλύτης επαναξιολόγησης για τη μετοχή.
Η ομάδα στρατηγικής μετοχών της Morgan Stanley συνεχίζει να συστήνει αυξημένες θέσεις για την εγχώρια αγορά μετοχών και πρόσφατα πρόσθεσε τη μετοχή της Mytilineos στις επιλογές από την περιοχή της αναδυόμενης ανατολικής Ευρώπης, Μέσης ανατολής και Αφρικής (EEMEA) 'Macro Meets Micro' Strategy Focus List.
Σε συνέχεια των ισχυρών αποτελεσμάτων του α’ εξαμήνου και τις θετικές προοπτικές, η MS αύξησε την πρόβλεψη της για τα EBITDA του 2023 κατά 7% σε 1,03 δισ. ευρώ ή 8% υψηλότερα από το consensus των αναλυτών και υποδηλώνει αύξηση κατά 36% στο β’ εξάμηνο, λόγω της υψηλότερης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση φυσικού αερίου και την εναλλαγή παραγωγής/ενεργητικού από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Αυξάνει επίσης την πρόβλεψη για τα EBITDA του 2024 κατά 4% σε 1,17 δισ. ευρώ (+13% σε ετήσια βάση) λόγω της υψηλότερης τιμής του φυσικού αερίου στο TTF με παραδοχή στα €44 ανά MWh και τη διευρυμένη βάση περιουσιακών στοιχείων στην M Energy Customer Solutions μετά τις εξαγορές.
H αμερικανική επενδυτική τράπεζα εξηγεί την αύξηση των λειτουργικών κερδών (EBITDA) από τα 300 εκατ. ευρώ ετησίως την περίοδο 2017-2021 σε 823 εκατ. ευρώ το 2022, το οποίο έχει οδηγήσει σε ερωτήματα γύρω από το προφίλ των επαναλαμβανόμενων κερδών. Η MS υποστηρίζει ότι η κινητήρια δύναμη της Mytilineos για την ανάπτυξη της ενέργειας αντισταθμίζει τη συγκράτηση των τιμών φυσικού αερίου/ενέργειας, όπως αντικατοπτρίζεται στην αύξηση των EBITDA το α’ φετινό εξάμηνο κατά +55% σε ετήσια βάση και βάσει της δημιουργίας αξίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Μέσω ενός περιβάλλοντος αυξανόμενων επιτοκίων, η MS εκτιμά ότι η Mytilineos παραμένει σε καλή θέση χάρη στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα: α) εσωτερικές δυνατότητες EPC και ανάπτυξης σε πρώιμο στάδιο, β) γεωγραφικά διαφοροποιημένη πηγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και γ) παραγωγή μετρητών στην ενέργεια και τα μέταλλα που παρέχουν κεφάλαιο ανάπτυξης.
Αναφορικά με τις αυξημένες κεφαλαιακές δαπάνες και το κεφάλαιο κίνησης, ο ισχυρός ισολογισμός και ο δείκτης ND/EBITDA (καθαρού χρέους προς λειτουργικά κέρδη) είναι χαμηλότερος από 1,5 φορές το 2023, η αύξηση της αξίας και η ανάκαμψη της ταμειακής ροής από το 2024 θα πρέπει να παρέχουν άνεση. Αναφορικά με την έκθεση στο ρωσικό φυσικό αέριο, ορισμένοι επενδυτές βλέπουν μια πιθανή επιβολή κυρώσεων/διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου (αγωγός Turkstream) ως κίνδυνο.
Το σενάριο αυτό θα αντιπροσώπευε ελάχιστο κίνδυνο κερδών, καθώς ο αγωγός Turkstream αποτελεί μόλις 10%- 15% των δραστηριοτήτων προμήθειας και εμπορίας φυσικού αερίου της Mytilineos, ενώ αναδύονται εναλλακτικές πηγές ΥΦΑ στη Βόρεια Ελλάδα.