Τα νέα τεχνικά δεδομένα για Γενικό Δείκτη και FTSE 25
Οι τέσσερις λόγοι που επικαλούνται οι οίκοι για να στηρίξουν το θετικό σενάριο για Ελλάδα. Ποια είναι τα επίπεδα στήριξης και οι αντιστάσεις για τον Γενικό Δείκτη και τον FTSE 25.
Η εγχώρια αγορά βρίσκεται στα ραντάρ των ξένων επενδυτών και αυτό φαίνεται από τις πολυάριθμες αναλύσεις των ξένων επενδυτικών οίκων, με τελευταία την JP Morgan. H σύσταση για την Ελλάδα είναι ξεκάθαρα overweight από επενδυτικούς οίκους όπως η HSBC, η οποία έχει στενή συνεργασία με τον πάροχο δεικτών FTSE Russell και τη Morgan Stanley, που έχει στις τάξεις της τον μεγαλύτερο πάροχο δεικτών, την MSCI Inc.
H περαιτέρω άνοδος για την εγχώρια αγορά βασίζεται σε τέσσερις κυρίως παράγοντες: i) τη διατηρούμενη δυναμική στα οικονομικά μεγέθη των τραπεζών, ii) τις ελκυστικές αποτιμήσεις της αγοράς με σημαντικά discount έναντι των αναδυόμενων αγορών, iii) την πολύ μικρή συμμετοχή των ξένων επενδυτών και των επενδυτικών κεφαλαίων σε ελληνικές δεικτοβαρείς μετοχές, παρά τις υψηλές αποδόσεις, iv) το ισχυρό μακροοικονομικό υπόβαθρο με ανάπτυξη ανώτερη της δυνητικής και υψηλότερη έναντι των ευρωπαϊκών χωρών και v) τον καταλύτη της επενδυτικής βαθμίδας που θα επιτρέψει σε πλήθος παθητικών και ενεργητικών διαχειριστών να προσθέσουν «λίγη Ελλάδα» στα χαρτοφυλάκιά τους.
Αναφορικά με την τεχνική εικόνα της αγοράς, η «μεγάλη» εικόνα για τον Γενικό Δείκτη παραμένει εξαιρετικά θετική. Παρά την πτωτική πορεία στο Χ.Α. των προηγούμενων εβδομάδων και την εύκολη επικράτησης των “sellers”, η πορεία δεν ανησύχησε τους μεσοπρόθεσμους επενδυτές παρά μόνο τους καθημερινούς εγχώριους traders.
Μεγάλο μέρος της αγοράς εκτιμά ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι το επόμενο διάστημα ο ΓΔ να κινηθεί κοντά στα επίπεδα των 1.250 - 1.300 μονάδων, μέχρι την ολοκλήρωση του rebalancing των δεικτών του οίκου MSCI, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να επικεντρώνεται στις ανακοινώσεις των οίκων αξιολόγησης τον Σεπτέμβριο.
Τεχνικά τα επόμενα σημεία στήριξης για τον Γενικό Δείκτη βρίσκονται στα επίπεδα των 1.278 και 1.178 μονάδων, ενώ τα σημεία αντίστασης εντοπίζονται στις 1.294 και 1.306 μονάδες. Η κίνηση, πάντως, προς υψηλότερα επίπεδα των 1.350 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και τις 3.280 μονάδων για την υψηλή κεφαλαιοποίηση είναι το βασικό σενάριο.
Όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, η επιβεβαιωμένη κίνηση άνω των 1.325 μονάδων θα επαναφέρει τη βραχυπρόθεσμη εικόνα σε θετική για όλη την επενδυτική κοινότητα.
Η πρώτη στήριξη εντοπίζεται στον εκθετικό κινητό μέσο των 30 ημερών (ΕΚΜΟ 30 ημερών) στις 1.232 μονάδες. Η επόμενη στην ζώνη των 1.210 - 1.230 μονάδων, με τη ζώνη Fibοnacci 38,2% της τελευταίας ανοδικής κίνησης (από το χαμηλό των 998 μονάδων του Μαρτίου μέχρι το υψηλό στις 1.352 μονάδες του Ιουλίου) να συγκλίνει στις 1.217 μονάδες.
Αντίστοιχα ο δείκτης μεγάλης κεφαλαιοποίησης παραμένει πάνω από τη σημαντική ζώνη των 3.100 μονάδων, με τη διάσπαση του επιπέδου να αυξάνει τις πιθανότητες για επιστροφή στις 3.040 με 3.060 μονάδες, χωρίς να αποκλείεται και η προσέγγιση της σημαντικής ζώνης στήριξης 2.920 - 2.950 μονάδων, που εδράζει στο Fibonacci επίπεδο του 38,2% (στις 2.953 μονάδες).
Ανοδική κίνηση άνω των 3.200 μονάδων επαναφέρει την ανοδική κυρίαρχη τάση σε πλήρη ισχύ.