Nomura: Βλέπει θετική εξέλιξη από DBRS σήμερα
Πιθανότερη η θετική προοπτική στο ελληνικό αξιόχρεο, με την επενδυτική βαθμίδα να ακολουθεί εντός του 2024, τονίζει. Ο άμεσος αντίκτυπος της κίνησης. Παραμένει long στα ελληνικά ομόλογα.
Η Nomura αναμένει ότι η DBRS θα πραγματοποιήσει μια θετική ενέργεια, θεωρητικά σήμερα για την Ελλάδα. «Ο οίκος θα μπορούσε ήδη να αναβαθμίσει σε επενδυτική βαθμίδα (ΙG), αλλά είναι συνολικά πιο πιθανό να περιοριστεί σε μια θετική προοπτική, με σκοπό να αποδώσει στην Ελλάδα αξιολόγηση IG το 2024. Ο άμεσος αντίκτυπος θα είναι μικρός (μικρότερο κούρεμα από την ΕΚΤ), αλλά το σήμα ενός μεγάλου οργανισμού που αναβαθμίζει την Ελλάδα σε IG θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ θετικό για τα ελληνικά ομόλογα, οπότε είμαστε ευτυχείς να είμαστε long κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου», εξηγεί ο ιαπωνικός οίκος.
«Μια αναβάθμιση από την DBRS θα μείωνε το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ κατά 40% περίπου κατά μέσο όρο και θα εξασφάλιζε τη μελλοντική συμπερίληψη σε όλες τις πράξεις της ΕΚΤ (σ.σ. τα ελληνικά ομόλογα γίνονται επί του παρόντος δεκτά ως ασφάλεια μόνο για όσο συνεχίζονται οι επανεπενδύσεις τους στο πλαίσιο του προγράμματος αγορών της ΕΚΤ για την πανδημία - PEPP). Μια αξιολόγηση IG της DBRS δεν θα έκανε πολλά για την ένταξη στους δείκτες ομολόγων, αλλά θα εστιάσει την προσοχή της αγοράς ενόψει των αξιολογήσεων της S&P (20 Οκτωβρίου) και της Fitch (1 Δεκεμβρίου). Οι δύο οίκοι απέχουν μία βαθμίδα μακριά και η S&P έχει ήδη θετικές προοπτικές. Η πρώτη αξιολόγηση IG είτε από την S&P είτε από τη Fitch θα οδηγήσει στην ένταξη στον δείκτη FTSE/iShares, η δεύτερη στους δείκτες Bloomberg και μόνο τα παθητικά κεφάλαια θα αγοράσουν τότε τουλάχιστον 2-3 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα.
Τα κίνητρα για την αναβάθμιση είναι τα εξής:
1) συνεχής εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν τις επενδύσεις,
2) συνεχής δέσμευση για δημοσιονομική εξυγίανση που διατηρεί τον δείκτη δημόσιου χρέους σε πτωτική τροχιά.
Η DBRS θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ως υποκατάστατο για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων τη συμμόρφωση με το πρόγραμμα NGEU.
H Ελλάδα είναι ελαφρώς πίσω από το χρονοδιάγραμμα λόγω των δύο εκλογικών γύρων στο β' τρίμηνο τους έτους, αλλά η κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι πολύ προσηλωμένη στο σχέδιο που υπέβαλε. Η τρίτη δόση στο β’ εξάμηνο του 2022 έχει ήδη ζητηθεί και θα πρέπει να εκταμιευθεί έως τις 15 Νοεμβρίου. Η τέταρτη δόση (α’ εξάμηνο φέτος) έχει καθυστερήσει. Και οι δύο δόσεις είναι 2 δισ. ευρώ -όχι ότι θα αλλάξει κάτι στον ΟΔΔΗΧ, ο οποίος έχει 20 δισ. ευρώ σε μετρητά. Παρόλο που δεν συζητείται ανοιχτά, μια σταθερή, μονοκομματική κυβέρνηση συνέχειας που θα δεσμευτεί στο σχέδιο της NGEU θα θεωρηθεί θετική από την DBRS, κατά την άποψη της Nomura.
Tέλος, όσον αφορά την εξυγίανση του χρέους, η DBRS χρησιμοποιεί τις προβλέψεις του ΔΝΤ για το χρέος/ΑΕΠ και αυτές όχι μόνο παρέμειναν σε καθοδική πορεία αλλά αναθεωρήθηκαν σημαντικά χαμηλότερα κατά 380 μ.β. το 2023, 330 μ.β. το 2025, 660 μ.β. έως το 2028. Η κυβέρνηση είναι ακόμη πιο αισιόδοξη: το 2023 είναι 720 μ.β. χαμηλότερα από το βασικό επίπεδο της DBRS, το 2025 είναι 1.650 μ.β. χαμηλότερα (δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος). Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει χρέος/ΑΕΠ στο 135,2% το 2026, χαμηλότερα από εκεί που αναμένει η ιταλική κυβέρνηση το δικό της (140,4%), καταλήγει η Nomura.