Ποιες εισηγμένες πλήττονται από τις πλημμύρες στον Κάμπο
Το περιορισμένο πλήγμα σε εγκαταστάσεις και οι έμμεσες συνέπειες της τεράστιας καταστροφής. Οι ανησυχίες για μείωση της οικονομικής δραστηριότητας και το κύριο αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου.
Αξιοσημείωτες, αλλά κυρίως έμμεσες, φαίνεται να είναι οι επιπτώσεις της καταιγίδας Daniel στα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών, καθώς ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας είτε δεν έχουν παρουσία στο ελληνικό χρηματιστήριο είτε υποεκπροσωπούνται σε αυτό.
Έτσι, ενώ κατά κοινή ομολογία το μεγαλύτερο πλήγμα στη Θεσσαλία το έχει υποστεί η γεωργική-κτηνοτροφική δραστηριότητα και έμμεσα οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, οι εισηγμένες εταιρείες του κλάδου είναι ελάχιστες σε αριθμό (π.χ. Coca Cola HBC, ΚΡΙ-ΚΡΙ), ενώ σε περιορισμένο βαθμό τα αποτελέσματά τους επηρεάζονται από την εγχώρια ζήτηση και πόσο μάλλον από αυτή της Θεσσαλίας (π.χ. η ΚΡΙ-ΚΡΙ προμηθεύεται γάλα από το νομό Σερρών, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα των πωλήσεών της κατευθύνεται στο εξωτερικό).
Πλήγμα από την πλημμύρα υπέστη το εργοστάσιο της Exalco (θυγατρική της εισηγμένης Βιοκαρπέτ) στο Κουλούρι Λάρισας, το οποίο είναι πλήρως ασφαλισμένο, σε μια περίοδο όπου μεταφερόταν σταδιακά σε αυτό ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής από τη μονάδα της Νίκαιας (του ίδιου νομού). Μέχρι την επαναλειτουργία του πληγέντος εργοστασίου, οι παραγγελίες του ομίλου θα εξυπηρετούνται από τη μονάδα της Νίκαιας.
Η καταιγίδα έπληξε δραστικά τόσο την εγχώρια παραγωγή βάμβακος όσο και σειρά εκκοκκιστηρίων που βρίσκονται στη Θεσσαλία. Οι δύο εισηγμένες νηματουργίες που χρησιμοποιούν ελληνικό βαμβάκι (Επίλεκτος και Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου) δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα εύρεσης πρώτης ύλης, ωστόσο η πλημμύρα έρχεται να προστεθεί στο ήδη υπάρχον βαρύ κλίμα εξαιτίας της πολύ χαμηλής ζήτησης στην ευρωπαϊκή αγορά. Από την ίδια την πλημμύρα, πολύ μικρές ζημιές υπέστη το θυγατρικό εκκοκκιστήριο της Κλωστ/γίας Ναυπάκτου στους Σοφάδες, ενώ η μονάδα της Επίλεκτος δεν υπέστη ζημιές. Ωστόσο ζητούμενο αποτελεί το αν θα επηρεαστεί η δραστηριότητα της θυγατρικής μονάδας παραγωγής ενέργειας από βιομάζα.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους γενικούς κλάδους αναμένεται να επηρεαστούν ως ένα βαθμό από τις ζημιές που υπέστηκαν κατοικίες, οχήματα και επιχειρήσεις στη Θεσσαλία, παρά το γεγονός ότι η ασφαλιστική διείσδυση στην ελληνική οικονομία είναι χαμηλή. Έτσι, είναι πιθανόν να επηρεαστούν σε κάποιο βαθμό και οι οικονομικές επιδόσεις της Interlife, της μόνης εισηγμένης ασφαλιστικής εταιρείας στο ΧΑ.
Αντίθετα, μεγαλύτερες αναμένεται να είναι για τις εισηγμένες εταιρείες οι έμμεσες επιπτώσεις από τις φετινές φυσικές καταστροφές στη Θεσσαλία. Για παράδειγμα, ζητούμενο για τις τράπεζες αποτελεί το αν θα υπάρξει μια έξαρση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ευρύτερη περιοχή.
Επίσης, το γεγονός ότι τρεις νομοί θα διακόψουν για ένα χρονικό διάστημα μεγάλο κομμάτι της οικονομικής τους λειτουργίας θα επιδράσει πτωτικά στο ΑΕΠ τόσο της περιοχής όσο και της χώρας, μέσα από στρεβλώσεις στην παραγωγική διαδικασία (π.χ. ελλείψεις ή/και αυξήσεις τιμών σε αγροτικά προϊόντα), αλλά και μέσα από τη μείωση της ζήτησης για κατανάλωση εξαιτίας των χαμηλότερων εισοδημάτων των πολιτών της Θεσσαλίας.
Σύμφωνα με οικονομικούς παράγοντες, όσο γρηγορότερα δράσει η Πολιτεία στο μέτωπο της στήριξης των πληγέντων και της αποκατάστασης των ζημιών, τόσο μικρότερες θα είναι οι επιπτώσεις στο ελληνικό ΑΕΠ μέσα στο 2023, αλλά και κατά την επόμενη χρονιά.
Παράλληλα, όπως οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν, θα πρέπει να εκπονηθεί και να ανακοινωθεί μια γενικότερη στρατηγική πρόληψης και αντιμετώπισης, που θα εφαρμοστεί ενόψει μελλοντικών φυσικών καταστροφών, έτσι ώστε να περιοριστεί το οικονομικό ρίσκο.
Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα που δημιουργήθηκε μετά τη συνειδητοποίηση της έκτασης των ζημιών συνέβαλε τα μέγιστα έτσι ώστε ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ να καταγράψει αυτή την εβδομάδα δύο συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις (έχει βρεθεί περίπου εκατό μονάδες χαμηλότερα από το μέγιστο του φετινού Ιουλίου), παρά το γεγονός ότι το βράδυ της Παρασκευής ο διεθνής οίκος DBRS επανέφερε την επενδυτική βαθμίδα σε ό,τι αφορά το αξιόχρεο του Ελληνικού Δημοσίου.