Κοντόπουλος: «Τέλος τα αστεία» με το free float, νέοι κανονισμοί
Νέο κανονισμό προωθεί η ΕΧΑΕ για την κύρια αγορά, με αυξημένες υποχρεώσεις για την ελάχιστη διασπορά. Πονοκέφαλος οι δεκάδες εισηγμένες με κεφαλαιοποίηση κάτω των 40 εκατ. ευρώ. Δεν έχει τιμολογηθεί η επενδυτική βαθμίδα.
Με στόχο την ύπαρξη εισηγμένων ομίλων που θα διαθέτουν σημαντικό μέγεθος και επαρκή μετοχική διασπορά, η διοίκηση της ΕΧΑΕ εισάγει νέο κανονισμό λειτουργίας για τις εταιρείες της Κύριας Αγοράς, ο οποίος βρίσκεται ένα βήμα πριν το στάδιο της εγκρίσεώς του από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Σύμφωνα με το νέο κανονισμό, οι νεοεισερχόμενες εταιρείες στην Κύρια Αγορά θα πρέπει να έχουν κεφαλαιοποίηση άνω των 40 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα παλαιές και νέες εισηγμένες θα οφείλουν να διατηρούν σε μόνιμη βάση επαρκή ελάχιστη διασπορά που ανέρχεται στο 25% για αυτές με κεφαλαιοποίηση κάτω των 200 εκατ. ευρώ και στο 15% για τις υπόλοιπες.
Με βάση τον σημερινό κανονισμό, μια εταιρεία μπορεί να συνεχίζει να διαπραγματεύεται στην Κύρια Αγορά ακόμη και με διασπορά χαμηλότερη του 10%, αρκεί να διαθέτει κατ’ ελάχιστον τριάντα μετόχους...
Σύμφωνα με τον CEO της ΕΧΑE Γιάννο Κοντόπουλο, «είναι ώρα να τελειώσουν τα αστεία» και πως μέσα από αυτή την κίνηση στόχος είναι να αυξηθεί η εμπορευσιμότητα στο ΧΑ και να ενισχυθεί η διαφάνεια. Ο νέος κανονισμός προβλέπεται να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2024 και αναμένεται να δώσει στις εισηγμένες περίοδο προσαρμογής δώδεκα μηνών.
Η πρωτοβουλία της ΕΧAΕ κινείται αναμφίβολα προς τη σωστή κατεύθυνση, πλην όμως φαίνεται πως προσπαθεί με δειλά βήματα να αντιμετωπίσει την προβληματική χρηματιστηριακή εικόνα πολλών εισηγμένων εταιρειών της Κύριας Αγοράς.
Για παράδειγμα, την ώρα που θα απαιτείται ελάχιστο όριο κεφαλαιοποίησης 40 εκατ. ευρώ για τις νεοεισηγμένες εταιρείες, ο νέος κανονισμός δεν προβλέπει το παραμικρό για τις πολλές δεκάδες εταιρείες που ήδη διαπραγματεύονται στην Κύρια Αγορά του ΧΑ με τρέχουσα αποτίμηση χαμηλότερη των 40 εκατ. ευρώ. Σε ερώτηση του Euro2day.gr αν η ΕΧAΕ σκέφτεται το ενδεχόμενο υποχρεωτικής (ή έστω εθελοντικής) μετάταξης των εταιρειών αυτών στην Εναλλακτική Αγορά, ο Γιάννος Κοντόπουλος τόνισε ότι «αυτό είναι πολύ λογικό, απαιτεί νομοθετική παρέμβαση που εμείς την επιδιώκουμε, ωστόσο δεν είμαστε σε θέση να εξαγγείλουμε αυτή την ώρα κάτι το σχετικό».
Σε ό,τι αφορά τα ελάχιστα όρια απαιτούμενης διασποράς, αν και είναι τόσο χαμηλά, φαίνεται πως «αγγίζουν» αρκετές εισηγμένες εταιρείες, οι οποίες θα πρέπει να προχωρήσουν σε placements και άλλες σχετικές κινήσεις μέσα στο 2024, αν θέλουν να συνεχίσουν οι μετοχές τους να διαπραγματεύονται στην Κύρια Αγορά του ΧΑ.
Με βάση τα τρέχοντα στοιχεία, μεταξύ των εταιρειών όπου εμφανίζεται ανεπαρκές free float φαίνεται να συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων οι Alpha Αστικά Ακίνητα, Attica Group, MIG, Reads, Trastor, Prodea, Βαρβαρέσος (έχει πολύ πιο βασικά ζητήματα να επιλύσει), ΒΙΣ, Δάιος, Κλουκίνας-Λάππας, Μύλοι Κεπενού, Moda Bagno, Μουσικός Οίκος Νάκα, Ακρίτας, Βογιατζόγλoυ, Μπλε Κέδρος και ενδεχομένως αρκετές άλλες εισηγμένες, ανάλογα με το πώς θα οριστεί η απαιτούμενη διασπορά.
Από την πλευρά της ΕΧAΕ, θα δημιουργηθεί επίσης νέος κανονισμός λειτουργίας και για τις εταιρείες της ΕΝΑ, με στόχο την ανάπτυξη και αυτής της αγοράς.
«Δεν έχει τιμολογηθεί η επενδυτική βαθμίδα»
Την εκτίμησή του ότι δεν έχει τιμολογηθεί πλήρως στις τιμές των ελληνικών μετοχών η δρομολογούμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας επανέλαβε ο CEO της ΕΧAΕ, παρουσιάζοντας το πώς είχαν συμπεριφερθεί κατά το παρελθόν οι χρηματιστηριακές αγορές άλλων χωρών (Πορτογαλία και Ισραήλ) σε αντίστοιχες περιπτώσεις (είχαν υπεραποδώσει έναντι των συγκρίσιμων διεθνών δεικτών και πριν αλλά και μετά την επισημοποίηση της λήψης της επενδυτικής βαθμίδας).
Σε ό,τι τώρα αφορά τη διαδικασία αναβάθμισης του ελληνικού χρηματιστηρίου και ένταξής του στις ανεπτυγμένες αγορές, ο Γιάννος Κοντόπουλος επανέλαβε την εκτίμησή του ότι μέσα στο 2024 το ΧΑ θα έχει ενταχθεί στο watching list (υπό παρακολούθηση) των μεγάλων ξένων θεσμικών για τον σκοπό αυτό.
Πέραν αυτών, η διοίκηση της ΕΧAΕ αναφέρθηκε σε μια ευρεία σειρά δράσεων που ετοιμάζει το επόμενο χρονικό διάστημα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται:
- Πολλά road shows στο εξωτερικό (π.χ. Φρανκφούρτη 31/10/23 με παρουσία 16 εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης και τεσσάρων ΑΧΕ, στις 27-28 Μαΐου στο Λονδίνο με τη Morgan Stanley, καθώς επίσης και δύο εκδηλώσεις στη Νέα Υόρκη, τη μία σε συνεργασία με την JP Morgan και τη δεύτερη με την Capital Link).
- Αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής προς τα μέλη, με στόχο να τονωθεί ο όγκος των συναλλαγών.
- Πρωτοβουλίες για τη διευκόλυνση νέων εισαγωγών και την ενίσχυση του ρόλου του Ειδικού Διαπραγματευτή.
Τέλος, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Γιάννος Κοντόπουλος, μεταξύ άλλων, σημείωσε:
- Εκτός από τις δρομολογούμενες εισαγωγές στην Κύρια Αγορά από εταιρείες όπως η Optila Bank, η Orilina και η Trade Estates, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον τριών εταιρειών για την Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ.
- Θεωρεί πως θα απαιτηθεί πολύς χρόνος μέχρις ότου ένας πολύ μεγαλύτερος αριθμός Ελλήνων επενδυτών επενδύσει στο ΧΑ. Σημείωσε πως σε άλλες χώρες, που οι κεφαλαιαγορές τους επλήγησαν επί μακρό χρονικό διάστημα, πρώτα βρέθηκαν ξένοι επενδυτές οι οποίοι σημείωσαν θετικές αποδόσεις και στη συνέχεια κινητοποιήθηκαν οι τοπικοί ιδιώτες. Για την περίπτωση της Ελλάδας, χρήσιμοι θεσμοί για την τόνωση του ενδιαφέροντος των ιδιωτών μπορούν να είναι τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, αλλά και μια ενδεχόμενη ψήφιση του Ατομικού Επενδυτικού Λογαριασμού, κατά τα πρότυπα του εξωτερικού.
- Η ΕΧAΕ είναι ανοιχτή και προχωρεί σε συνεργασίες με ξένα χρηματιστήρια, αλλά αυτή την περίοδο δεν υπάρχει σχέδιο μιας ευρύτερης διεθνοποίησης. «Θα πρέπει να φτιάξουμε πρώτα τα του οίκου μας», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.