Χρηματιστήριο: Πόσο χάνουν από τα υψηλά τους τράπεζες-blue chips
Tο ράλι του τελευταίου δωδεκαμήνου διαδέχτηκε κύμα ρευστοποιήσεων. Πόσο απέχουν οι μετοχές από τα υψηλά τους, τι αποδόσεις έδωσαν σε βάθος 12μήνου. Η σημασία του stock picking και του timing. Αναλυτικός πίνακας.
Πολύ διαφορετικές εντυπώσεις έχουν αποκομίσει οι επενδυτές του ΧΑ κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, καθώς άλλοι εξ αυτών έχουν καταγράψει εξαιρετικές επιδόσεις και άλλοι έχουν υποχρεωθεί σε αξιοσημείωτες απώλειες, ανάλογα με τις μετοχές στις οποίες τοποθετήθηκαν και, ιδιαίτερα, ανάλογα με τα χρονικά σημεία που επέλεξαν να αγοράσουν και να πουλήσουν.
Έτσι, σε αντίθεση με το +39,2% που έχει κερδίσει ο Γενικός Δείκτης τους τελευταίους δώδεκα μήνες, η άνοδος προσγειώνεται στο +5,9% κατά το τελευταίο εξάμηνο και μετατρέπεται σε απώλειες 11,1% κατά το τελευταίο τρίμηνο!
Η παραπάνω εξέλιξη σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η αξία των χρηματιστηριακών συναλλαγών δεν ήταν πολύ μεγάλη κατά το πρώτο μισό του προαναφερόμενου δωδεκαμήνου, έχει οδηγήσει σε απώλειες πολλούς από εκείνους που «ξύπνησαν αργά» και τοποθετήθηκαν είτε λίγο μετά τις φετινές βουλευτικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου, είτε κυρίως κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού.
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, στον οποίο παρουσιάζονται οι μεταβολές στις τιμές των μετοχών του Γενικού Δείκτη: α) Κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο, β) Από την αρχή της φετινής χρονιάς και γ) Κατά τους τελευταίους τρεις μήνες.
Για παράδειγμα, η Τράπεζα Πειραιώς που έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη άνοδο κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο (+144% έως και 6/10/2023) και καταγράφει κέρδη από την αρχή της χρονιάς 80,5%, κατά το τελευταίο τρίμηνο έχει χάσει το 18,2% της αξίας της.
Στην περίπτωση της Αεροπορίας Αιγαίου, ενώ τα κέρδη του 12μήνου διαμορφώνονται στο +111%, κατά τους τρεις τελευταίους μήνες παρατηρούνται απώλειες της τάξεως του 18%. Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζουν και πολλές άλλες μετοχές, όπως για παράδειγμα οι τίτλοι της Cenergy (+104,1% στο 12μηνο, -10,45% στο τρίμηνο) και της Jumbo (+83,5% στο 12μηνο και -6% στο τρίμηνο).
Έντονες διακυμάνσεις παρουσίασαν οι τραπεζικοί τίτλοι (π.χ. η Εθνική Τράπεζα με +33% στο 12μηνο και -18,3% στο τρίμηνο), η ΕΧΑΕ, η Viohalco, η ΔΕΗ, η Avax, κ.λπ.
Αντίθετα, πολύ πιο σταθερή είναι η εικόνα που έχουν εμφανίσει μετοχές όπως αυτές του Μυτιληναίου (+108,8% στο 12μηνο και μόλις -2% στο τρίμηνο) και της Π. Πετρόπουλος (+47,7% στο 12μηνο, -2% στο τρίμηνο), ενώ η Intrakat πέρα από το +99,3% του δωδεκαμήνου εμφανίζει άνοδο +8,9% και κατά τους τελευταίους τρεις μήνες. Αντίστοιχη εικόνα με αυτή της Intrakat παρουσιάζει και η Entersoft, που έχει κερδίσει 36,5% στο 12μηνο και +2% στο τελευταίο τρίμηνο. Άνοδο κατά το τελευταίο τρίμηνο (+2,26%) έχει σημειώσει και ο τίτλος της γαλακτοβιομηχανίας ΚΡΙ-ΚΡΙ.
Αυτό που επίσης θα πρέπει να επισημανθεί είναι το ότι δεν έχουν συμμετάσχει όλες οι μετοχές του Γενικού Δείκτη στο φετινό χρηματιστηριακό «πάρτι». Ειδικότερα, από τους 70 τίτλους, οι 15 έχουν υποχρεωθεί από την αρχή του έτους σε αρνητική απόδοση (Πλαστικά Θράκης, ElvalHalcor, Motor Oil, BriQ Properties, Πλαστικά Κρήτης, Flexopack, Hellenic Energy, ΕΛΤΟΝ Χημικά, Ικτίνος Μάρμαρα, ΕΥΔΑΠ, Παπουτσάνης, Dimand και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή), ενώ άλλες οκτώ κατέγραψαν άνοδο που δεν ξεπέρασε το 10% (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Coca-Cola HBC, Premia Properties, Έλαστρον, Ελλάκτωρ, Interlife, Lamda Development και ΟΛΘ).
Θα πρέπει, τέλος, να τονιστεί ότι οι προαναφερθείσες αποδόσεις δεν συμπεριλαμβάνουν τα ενδεχόμενα μερίσματα που έχουν διανεμηθεί στους μετόχους κατά τη συγκεκριμένη περίοδο.