Οι 6+1 εισηγμένες που επέστρεψαν στο «πάνω ράφι»

Οι κινήσεις που δημιουργούν ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο σε επιχειρήσεις που τελούν υπό διαπραγμάτευση στο ελληνικό χρηματιστήριο. Η άντληση κεφαλαίων, οι νέοι μέτοχοι και οι προσδοκίες.

Οι 6+1 εισηγμένες που επέστρεψαν στο «πάνω ράφι»

Η Intralot μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου και την αναχρηματοδότηση των δανειακών της υποχρεώσεων που θα ακολουθήσει, θα είναι η έκτη εισηγμένη εταιρεία του ΧΑ η οποία θα επανέλθει σε καθεστώς κανονικής διαπραγμάτευσης, αφήνοντας πίσω της την κατηγορία της επιτήρησης, ενώ πιθανολογείται βάσιμα πως θα υπάρξει και μια έβδομη.

Οι «έξι συν μία» αυτές εταιρείες διευρύνουν ουσιαστικά και αναβαθμίζουν τις επιλογές των επενδυτών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, όπως επίσης ανάλογο αποτέλεσμα επιφέρουν και εκείνες που κατά την τελευταία τριετία είτε μετατάχθηκαν (Epsilon Net, Entersoft, Alpha Trust), είτε σύντομα θα μεταταχθούν (Performance Technologies, Real Consulting) από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του ΧΑ.

Οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό με τις λίγες νέες εισαγωγές μετοχών κατά την τελευταία τριετία (πχ Interlife, Dimand, Optima Bank, Μπλε Κέδρος) και τις μεγάλες αναβαθμίσεις του ρόλου κάποιων άλλων εισηγμένων (πχ ΔΕΗ, Ideal, Austriacard) αποτελούν το αντίβαρο στις αποχωρήσεις εταιρειών από το ΧΑ (πχ Πλαίσιο, Καραμολέγκος, ΕΛΓΕΚΑ) που έλαβαν χώρα κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

Η Intralot ειδικότερα, λόγω της υψηλής της κεφαλαιοποίησης και της ευρείας της μετοχικής διασποράς θεωρείται ως μια μετοχή που θα μπορούσε «με το καλημέρα» (μέσα από τη διαδικασία της ΑΜΚ) να προσελκύσει σε μεγάλο βαθμό θεσμικά χαρτοφυλάκια από το εσωτερικό και εξωτερικό, πόσο μάλλον όταν μεταταχθεί και τυπικά στο καθεστώς της κανονικής διαπραγμάτευσης.

Θεσμικούς επενδυτές έχουν ήδη προσελκύσει και άλλες δύο εισηγμένες που είχαν περάσει από την κατηγορία της επιτήρησης. Συγκεκριμένα, η πάλαι ποτέ Pasal Development προσέλκυσε ως στρατηγικό επενδυτή την Sterner Stenhus του Ελληνοσουηδού επιχειρηματία Ηλία Γεωργιάδη και στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Premia Properties, γιγαντώθηκε μέσα από αυξήσεις του μετοχικού της κεφαλαίου και η μετοχή της συγκαταλέγεται σήμερα στο δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Από την πλευρά της η Lavipharm μετά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ολοκλήρωσε στις αρχές του 2023 (συμμετείχαν σε αυτή και θεσμικά χαρτοφυλάκια, με τη συνδρομή του αναδόχου Ambrosia Capital), επέστρεψε σε καθεστώς κανονικής διαπραγμάτευσης και ενίσχυσε δραστικά τα οικονομικά της μεγέθη κατά το πρώτο μισό της φετινής χρονιάς.

Η Δομική Κρήτης μέσα από τη συνεχή βελτίωση των αποτελεσμάτων της επανήλθε στην Κύρια Αγορά του ΧΑ και μάλιστα προσέλκυσε φέτος ως στρατηγικό επενδυτή τον γνωστό παράγοντα του κατασκευαστικού κλάδου Δημήτρη Κούτρα.

Οι Ευρωσύμβουλοι μέσα από μια μικρή αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου και την επίτευξη κερδοφόρων χρήσεων, όχι μόνο επέστρεψαν στην Κύρια Αγορά του ΧΑ, αλλά παράλληλα εμφάνισαν ένα πολύ ισχυρό σετ οικονομικών αποτελεσμάτων στο πρώτο φετινό εξάμηνο. Η ρευστότητα της εταιρείας είναι ήδη ισχυρή, ενώ η εισηγμένη αναμένεται να αποκτήσει σημαντικό θετικό καθαρό ταμείο (net cash) όταν ολοκληρώσει την πώληση μέρους του ακινήτου που διαθέτει στη Θεσσαλονίκη.

Η ΣΙΔΜΑ επανήλθε σε καθεστώς κανονικής διαπραγμάτευσης μέσα από την απορρόφηση της λειτουργικής δραστηριότητας της Μπήτρος Μεταλλουργική (ΑΜΚ με εισφορά σε είδος), αλλά και μέσα από τις κερδοφόρες οικονομικές επιδόσεις της διετίας 2021-2022.

Στην κατηγορία της επιτήρησης διαπραγματεύονται ακόμη οι μετοχές της Ακρίτας, με τη γνωστή βιομηχανία ξύλου ωστόσο να έχει αναδιαρθρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις, να διαθέτει θετικό κεφάλαιο κίνησης (στοιχεία 30/6/2203), να έχει επιστρέψει τα ίδια κεφάλαιά της σε θετικό πρόσημο (+12,35 εκατ., μετά από κούρεμα δανειακών υποχρεώσεων ύψους 18,05 εκατ. ευρώ) και να σημειώνει στο πρώτο φετινό εξάμηνο θετικό EBITDA και μηδενικό προ φόρων αποτέλεσμα, χωρίς να συνυπολογίζεται η θετική επίδραση του δανειακού «κουρέματος».

Πηγή: www.Euro2day.gr

Asset Μanagement

VIDEO Επιλεγμένο Video