Εναλλακτική Αγορά: Η ενηλικίωση και οι... διακριθέντες
Ο απολογισμός για τα δεκαπέντε χρόνια παρουσίας στο Χρηματιστήριο. Ο πονοκέφαλος του τζίρου, οι ηχηρές αποχωρήσεις και ποιοι θα μπορούσαν να «παίζουν» σε... μεγαλύτερο ταμπλό.
Η ανάπτυξη της Εναλλακτικής Αγοράς μέσα από την είσοδο νέων μικρομεσαίων εταιρειών βρίσκεται στις προτεραιότητες του ΧΑ, μαζί με την προσέλκυση «ηχηρών» επιχειρηματικών ονομάτων στην Κύρια Αγορά, που μπορούν να προσδώσουν νέο ενδιαφέρον στην εγχώρια και διεθνή επενδυτική κοινότητα.
Δεκαπέντε χρόνια μετά την ίδρυση της Εναλλακτικής Αγοράς, ο απολογισμός έχει μικτά χαρακτηριστικά. Λόγω και της οικονομικής κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας, έως και το 2019 η εμπορευσιμότητα των περισσότερων μετοχών της ΕΝΑ ήταν από περιορισμένη έως και μηδενική.
Δύο υγιείς εισηγμένες επέλεξαν να αποχωρήσουν από το ταμπλό του ΧΑ. Πρόκειται για την κατασκευαστική Envitec και για την εταιρεία τροφίμων Κρητών Άρτος που εξαγοράστηκε από τους Ινδούς του Switz Group. Μία ακόμη (Diversa) άφησε «στα κρύα του λουτρού» όσους επένδυσαν σε αυτή, καθώς οι απώλειές τους διαμορφώθηκαν στο 100%.
Αντίθετα, σαφώς ικανοποιητικές (έως και «χρυσές») αποδόσεις έχουν καταγράψει οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές τόσο των εταιρειών που έχουν σήμερα μεταταχθεί στην Κύρια Αγορά του ΧΑ (Entersoft, Epsilon Net, Alpha Trust), όσο και εκείνων που δρομολογούν μια αντίστοιχη κίνηση μέσα στους επόμενους μήνες (Performance Technology και δευτερευόντως Real Consulting).
Επιπλέον, εταιρείες της ΕΝΑ με μέγεθος που ταιριάζει περισσότερο σε αυτές της Κύριας Αγοράς είναι η Euroxx Χρηματιστηριακή (πρόβλημά της η χαμηλή εμπορευσιμότητα του τίτλου), καθώς και η Foodlink που δραστηριοποιείται στους χώρους των logistics και του εμπορίου. Η τελευταία κατά την πολυετή παρουσία της στο ταμπλό του ΧΑ έχει μεγαλώσει σε μέγεθος μέσω οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών, ενώ από φέτος -με διαφορετική στρατηγική- βελτιώνει την «κάτω γραμμή» των αποτελεσμάτων της. «Η Foodlink θα μπορούσε να μεταταχθεί και αυτή στην Κύρια Αγορά του ΧΑ μέσα στο 2025», εκτιμά παράγοντας της χρηματιστηριακής αγοράς.
Στις μετοχές της ΕΝΑ συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων η σταθερά κερδοφόρα Mediterra (Mastiha Shop), οι φετινές εισαγωγές -χωρίς δημόσια εγγραφή, καθώς πληρούσαν ήδη τα ελάχιστα κριτήρια διασποράς- των εταιρειών Med (κλάδος ενδυμάτων) και Dotsoft (πληροφορική), καθώς και τα τρία χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων που και αυτά εισήλθαν χωρίς τη διαδικασία της δημόσιας εγγραφής (αποσχίστηκαν από τις τράπεζες).
Σύμφωνα με τη διοίκηση της ΕΧΑΕ, οι επενδύσεις που σχεδιάζονται να υλοποιηθούν στη χώρα κατά τα επόμενα χρόνια (κοινοτικά κονδύλια και όχι μόνο) θα απαιτήσουν από τις επιχειρήσεις μεγάλου ύψους ίδια κεφάλαια και μάλιστα σε μια περίοδο υψηλών επιτοκίων.
Με βάση το σκεπτικό αυτό, πολλές εταιρείες θα πρέπει να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και σε εκδόσεις ομολόγων, με το Χρηματιστήριο να αποτελεί αναμφισβήτητο στήριγμα και ειδικότερα την ΕΝΑ να προβάλλει ως μια ευκαιρία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Πέραν αυτών, έχουν γίνει διάφορες σκέψεις για το πώς θα μπορούσε να διευρυνθεί η ΕΝΑ και με άλλους τρόπους (π.χ. κίνητρα για την εισαγωγή startups, μεταφορά ήδη μικρομεσαίων εισηγμένων από την Κύρια Αγορά, εφόσον το επιθυμούν), ωστόσο για όλα αυτά χρειάζεται αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο.
ΥΓ: Στην ΕΝΑ διαπραγματεύονται επίσης τα εταιρικά ομόλογα των Δέλτα Τεχνική και R1 Energy (εξυπηρετούνται κανονικά), ενώ έληξαν χωρίς να αποπληρωθούν οι τίτλοι της MLS.