Αποτελέσματα ΑΧΕ: Οι ανάσες του εξαμήνου και οι επόμενες προκλήσεις
Γιατί οι χρηματιστηριακές εταιρείες συνεχίζουν να εμφανίζουν χαμηλές επιδόσεις ακόμη και σε ανοδική αγορά. Τι δείχνουν τα αποτελέσματα 6μήνου επτά εταιρειών.
Τα αποτελέσματα των χρηματιστηριακών εταιρειών τόσο για το 2022 όσο και κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο παραπέμπουν σε έναν κλάδο που από τη μια πλευρά έχει σε γενικές γραμμές καταφέρει να «βγάλει το κεφάλι του έξω από το νερό», από την άλλη πλευρά, όμως, συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις.
«Τα αποτελέσματα του πρώτου φετινού εξαμήνου αποτελούν τη συνέχεια ενός καλού 2022, πλην όμως ο κλάδος έχει κατεβάσει ταχύτητες κατά το τρίτο φετινό τρίμηνο και κατά τον Οκτώβριο. Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι πως οι περισσότερες ΑΧΕ συνεχίζουν να σημειώνουν χαμηλές επιδόσεις ακόμη και όταν το χρηματιστηριακό κλίμα είναι ανοδικό. Αυτό οφείλεται κατά τη γνώμη μου σε δύο παράγοντες.
- Πρώτον, στο ότι οι συναλλαγές των ξένων θεσμικών εκτελούνται μόνο από τις τραπεζικές και από δύο ακόμη ΑΧΕ, ενώ ο αριθμός των Ελλήνων επενδυτών παραμένει χαμηλός και δύσκολα θα αυξηθεί κατά πολύ στο ορατό μέλλον.
- Και δεύτερον, στο ότι οι τιμές των μετοχών έχουν υποχωρήσει τόσο πολύ σε σύγκριση με τα επίπεδα π.χ. του 2006 και του 2007, οπότε ανάλογα πτωτικά έχει επηρεαστεί και το ύψος των προμηθειών ανά τεμάχιο και συναλλαγή.
Η χαμηλή αξία συναλλαγών των Ελλήνων επενδυτών έχει στριμώξει όλα αυτά τα χρόνια τις περισσότερες εταιρείες, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ΑΧΕ να έχει περιοριστεί δραστικά και επίσης να παρατηρείται μια περαιτέρω συγκέντρωση μεριδίων προς τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου».
Αυτά δηλώνει στο Euro2day.gr γνωστός χρηματιστής, συμπληρώνοντας πως αρκετές εταιρείες προσπαθούν να βρουν τρόπους βελτίωσης των αποτελεσμάτων τους, μέσα από επεκτάσεις σε παράπλευρες δραστηριότητες πέραν αυτής της διαχείρισης χαρτοφυλακίων και των συμβουλευτικών υπηρεσιών, όπως π.χ. η ασφαλιστική διαμεσολάβηση και οι επενδυτικές πλατφόρμες.
«Περιμένω με ενδιαφέρον να δω ποια θα είναι η πορεία των αποτελεσμάτων των νέων remote members που δραστηριοποιούνται στο ΧΑ, με μία ή δύο περιπτώσεις να έχουν καρπωθεί αξιοσημείωτα μερίδια. Ενδεχομένως, το δικό τους μοντέλο παρουσίας στην αγορά μας να αποδειχτεί καλύτερο από το δικό μας», καταλήγει ο ίδιος χρηματιστής.
Στον παρατιθέμενο πίνακα παρουσιάζονται τα αποτελέσματα επτά χρηματιστηριακών εταιρειών που έχουν αναρτήσει στις ιστοσελίδες τους τις λογιστικές τους καταστάσεις για το πρώτο φετινό εξάμηνο.
Η αθροιστική κερδοφορία είναι σαφώς βελτιωμένη σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα, καθώς ο κύκλος εργασιών από τα 19,95 εκατ. διαμορφώθηκε στα 28,2 εκατ. ευρώ και η καθαρή κερδοφορία από τα 2,12 στα 3,77 εκατ. ευρώ (ένα τμήμα αυτής προέρχεται και από κέρδη διαχείρισης ιδίων χαρτοφυλακίων).