OTE: Τιμές-στόχοι, θεμελιώδη και τεχνικά σήματα για τη μετοχή
Η πίεση στη μετοχή και η συσχέτιση με τη συμμετοχή που έχει στον δείκτη MSCI Greece Standard. Το πλεονέκτημα που έχει σε όρους αποτίμησης και τα σημεία στήριξης και αντίστασης.
Έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον θα έχει αναμφίβολα ο ΟΤΕ στο επόμενο διάστημα, καθώς ο Οργανισμός, σε πλήρη αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια, υπολείπεται της υψηλής κεφαλαιοποίησης με απόδοση -12% από τις αρχές τους έτους, με την κεφαλαιοποίησή του να κυμαίνεται στα 5,5 δισ. ευρώ.
Είναι γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης και η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά θα βρίσκονταν σε υψηλότερα επίπεδα, αν οι μετοχές του ΟΤΕ δεν κινούνταν σε τόσο αρνητικό έδαφος από τις αρχές του έτους.
Η επαναγορά των μετοχών από το ταμπλό του ΧΑ έχουν μειώσει τη συμμετοχή του ΟΤΕ στον δείκτη MSCI Greece Standard από την πρώτη θέση, που ήταν για πολλά χρόνια, στην έβδομη, πίσω από τις Eurobank, Mytilineos, Alpha Βank, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ και Jumbo.
Μεγάλη σημασία θα έχει στην πορεία της αγοράς πιθανή συνέχεια στην πίεση της μετοχής του ΟΤΕ. Πρόσφατα ο τίτλος του βρέθηκε σε χαμηλά εξαμήνου στα 12,90 ευρώ και η πορεία του θα έχει μεγάλη σημασία στις επόμενες συνεδριάσεις.
Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ο ΟΤΕ θα αποφασίσει για το νέο πρόγραμμα απόκτησης ιδίων μετοχών αλλά κυρίως και την ακύρωση των μετοχών που έχουν ήδη αποκτηθεί από την εταιρεία σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 30 Νοεμβρίου, μέσω τηλεδιάσκεψης. Οι μέτοχοι του ΟΤΕ θα κληθούν να εγκρίνουν διαγραφή 8.245.534 ιδίων μετοχών που έχει αποκτήσει η εταιρεία στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος απόκτησης ιδίων μετοχών, με σκοπό την ακύρωσή τους.
Το στοιχείο που δεν «άρεσε» στα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου ήταν οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές μετά από μισθώσεις, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 50,7 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 56% σε ετήσια βάση, ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές μετά από μισθώσεις διαμορφώθηκαν σε 27 εκατ. ευρώ μόλις, μειωμένες κατά 66% σε σύγκριση με πέρυσι, λόγω υψηλότερων πληρωμών φόρων.
Ο ανταγωνισμός στον κλάδο είναι πιο έντονος από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, αλλά η μετοχή του ΟΤΕ είναι διαπραγματεύσιμη με discount, τόσο έναντι της αγοράς όσο και έναντι των ευρωπαϊκών εταιρειών. Η αποτίμηση της μετοχής σε όρους EV/EBITDA είναι μόλις 4,3 φορές για τα έτη 2023-2024, αντίστοιχα. Η μετοχή έχει «πέσει» ελαφρώς στις προτιμήσεις τους και αυτό απεικονίζεται και στις συστάσεις των αναλυτών, αλλά κυρίως στις επιδόσεις στο ταμπλό του ΧΑ. Η μέση τιμή-στόχος είναι στα 18,18 ευρώ και το περιθώριο ανόδου προσεγγίζει το 41%, αλλά παρά το υψηλό upside potential, η μέση σύσταση των αναλυτών είναι ουδέτερη (hold).
Η τεχνική εικόνα για τον ΟΤΕ είναι προβληματική για την αγορά συνολικά, παρότι η πίεση που έχει δεχθεί οφείλεται και σε τεχνικούς λόγους, εξαιτίας της συνεχιζόμενης μείωσης της συμμετοχής του στους δείκτες MSCI και FTSE.
Mε τη βοήθεια της κυματικής ανάλυσης, φαίνεται ότι στο βασικό σενάριο, η μετοχή του ΟΤΕ βρίσκεται σε ένα κύμα C και σε υποκύμα 3, το οποίο μπορεί να έχει στόχο τιμής τα 12,60 ευρώ και χαμηλότερα τα 12,10 ευρώ. Ισχυρές στηρίξεις είναι τα επίπεδα των 11,30 και 10,60 ευρώ. Οι στηρίξεις των 12,10 ευρώ και 10,60 ευρώ προκύπτουν ως 50% και 61,8% Fibonacci επίπεδα.
H ανοδική αντίδραση, αν προσπαθήσουν οι αγοραστές να αφυπνιστούν, τότε ιδιαίτερα σημαντική θεωρείται η ζώνη αντίστασης των 14,05-14,15 ευρώ, καθώς μέσα εκεί «στριμώχνονται» οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών, αλλά και το ημερήσιο stop short.