Jefferies: Πρωταθλητής στις επιδόσεις ο δείκτης MSCI Greece
Γιατί ο επενδυτικός οίκος ξεχωρίζει την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό. Η υπεραπόδοση και τα θετικά σινιάλα για τη συνέχεια. Εκπληκτική η δυσπραγία της Γερμανίας, πού εντοπίζονται τα μεγάλα «αυτογκόλ».
H αμερικανική επενδυτική τράπεζα Jefferies παραμένει αισιόδοξη για την Ελλάδα, καθώς είναι η ευρωπαϊκή οικονομία με τους θετικότερουςς δείκτες για την οικονομία και επίσης διαθέτει την πιο φιλοεπιχειρηματική κυβέρνηση της Ευρώπης, ενώ η Γερμανία, είναι στον αντίθετο πόλο.
«Από τις χώρες του Νότου στην Ευρωζώνη, η Ελλάδα πήρε προκαταρκτική έγκριση για τα επόμενα 3,64 δισ. ευρώ της δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, η οποία περιλαμβάνει 1,69 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 1,95 δισ. ευρώ δάνεια με ευνοϊκές ρυθμίσεις.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει ήδη λάβει 11,1 δισ. ευρώ, ή σχεδόν το ένα τρίτο του συνολικού ποσού των 36 δισ. ευρώ που αναμένεται να λάβει κατά την εξαετή περίοδο μεταξύ 2021 και 2026. Οι ροές αυτές είναι σημαντικές σε σχέση με το ΑΕΠ. Το σύνολο των 36 δισ. ευρώ που αναμένεται να εισπραχθούν ισοδυναμεί με το 17% του ελληνικού ετήσιου ονομαστικού ΑΕΠ ύψους 215 δισ. ευρώ», εξηγεί η τράπεζα.
Όσον αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο, είναι επίσης ένα από τα καλύτερα μέχρι σήμερα στις φετινές επιδόσεις στο πλαίσιο της Ευρωζώνης. Ο δείκτης MSCI Greece έχει υπεραποδώσει σε σχέση με τον δείκτη MSCI Eurozone κατά 20% σε ετήσια βάση μέχρι σήμερα και κατά 35% από την αρχή του 2021.
«Η αντίθεση με την αναγέννηση της Ελλάδας και τη σημερινή δυσπραγία της Γερμανίας είναι εκπληκτική, δεδομένης της εντελώς αντίθετης κατάστασης που επικρατούσε πριν από δέκα χρόνια. Εν τω μεταξύ, από τα πολλά ‘αυτογκόλ’ που έβαλε η σημερινή γερμανική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, το μεγαλύτερο ήταν η βεβιασμένη απόφαση να στερήσει από τις γερμανικές επιχειρήσεις τη φτηνή ρωσική ενέργεια. Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η Γερμανία εισήγαγε φθηνή ρωσική ενέργεια σε όλη τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου», εξηγεί η τράπεζα.
«Σε αυτό το σημείο, ένα άρθρο του Reuters την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει συζητήσεις για τη σταδιακή πρόωρη αποπληρωμή μέρους των 53 δισ. ευρώ του διμερούς κρατικού δανεισμού από άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, που εκταμιεύτηκαν στο πλαίσιο της λεγόμενης ελληνικής δανειακής διευκόλυνσης την περίοδο 2010-2012.
Το ποσό που πρέπει να αποπληρωθεί πριν από το τέλος του έτους φέρεται να ανέρχεται σε 5,3 δισ. ευρώ, μετά από παρόμοια πρόωρη αποπληρωμή 2,7 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει ήδη αποπληρώσει πρόωρα όλα τα υπόλοιπα δάνεια του ΔΝΤ, από τα 28 δισ. ευρώ που είχαν εκταμιευθεί συνολικά μεταξύ 2010 και 2014», εξηγεί η Jefferies.
Η Τράπεζα της Ελλάδος ανέφερε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι οι τιμές των ελληνικών κατοικιών αυξήθηκαν κατά 11,9% το τρίτο τρίμηνο και είναι τώρα 58% πάνω από το κατώτατο σημείο του τρίτου τριμήνου του 2017, αν και παραμένουν 9% κάτω από την προ κρίσης κορύφωσή τους το τρίτο τρίμηνο του 2008. Η Τράπεζα της Ελλάδος ανέφερε επίσης ότι οι τιμές των εμπορικών ακινήτων συνέχισαν να αυξάνονται για έκτο συνεχόμενο έτος το 2022, μετά τον πυθμένα τους το 2016.
Έτσι, οι τιμές για τους χώρους γραφείων και τους χώρους λιανικής αυξήθηκαν κατά 2,6% σε ετήσια βάση και 5,0% σε ετήσια βάση αντίστοιχα το 2022 και είναι πλέον αυξημένες κατά 20% και 27% από το 2016.